Renginio dalyviams ir vietos lietuvių žiniasklaidai buvo pristatytos Europos Sąjungos tinklų „Jūsų Europos patarėjas“, SOLVIT ir Europos vartotojų centro nemokamų teisinių konsultacijų galimybė.


„Mūsų atliktas tyrimas parodė, kad Jungtinėje Karalystėje gyvenantys lietuviai susiduria su įvairiais administraciniais sunkumais įgyvendindami savo teises, ypač dėl kai kurių reguliuojamų profesijų diplomų pripažinimo ir neaiškumo dėl teisių į pensiją ir socialinių garantijų. Taip pat daugeliui lietuvių įgyvendinti savo teises sudėtinga dėl nepakankamų anglų kalbos žinių“, - sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas.

„Sodros“ atstovė Diana Krasavceva išaiškino, kaip skiriamos ir apskaičiuojamos pensijos kitose ES šalyse gyvenantiems lietuviams.

„Prašymas skirti pensiją paduodamas gyvenamosios vietos valstybės įstaigai, kompetentingai mokėti išmokas“, - aiškino D. Krasavceva. Pasak jos, kiekviena ES valstybė skiria pensiją pagal savo teisės aktus už jos teritorijoje įgytą darbo stažą. Asmuo, dirbęs dviejose ir daugiau ES valstybių, gauna pensijas iš visų šalių, kuriose dirbo, proporcingai darbo stažui kiekvienoje šalyje.

Renginio metu buvo aptarti kvalifikacijos pripažinimo kitoje ES šalyje klausimai, kurie svarbūs reguliuojamų profesijų atstovams - gydytojams, odontologams, veterinarijos gydytojams, slaugos darbuotojams, akušeriams, farmacininkams, architektams, mokytojams ir finansininkams. JK Verslo ir Inovacijų departamento atstovė Laura Danilavičiūtė nurodė, kad JK kai kurias profesines kvalifikacijas pripažįsta automatiškai, o kitoms taiko papildomus testus ir kitus kontrolės būdus.

Pasak L. Danilavičiūtės, per pastaruosius ketverius metus Jungtinėje Karalystėje buvo pripažinti 188 gydytojų iš Lietuvos diplomai ir suteikta teisė jiems verstis gydytojo praktika. Specialistė neslėpė, kad šioje srityje susiduriama su problemomis: JK institucijos neskuba pripažinti sovietmečiu įgytų diplomų, sprendimų priėmimas gali užtrukti.

Iškilus problemoms šioje ir kitose srityse, pagelbėti gali Europos Sąjungos SOLVIT tarnyba, veikianti visose ES šalyse. Jos darbuotojai nemokamai konsultuoja ir padeda išspręsti klausimus ir nesusipratimus, kylančius tarp skirtingų ES šalių institucijų. Pasak L. Danilavičiūtės, kol kas Lietuvos piliečiai į šią tarnybą kreipiasi retai. Galimybę gauti nemokamą pagalbą išnaudoti nėra sudėtinga: lietuviai gali į šią tarnybą kreiptis savo kalba, užpildydami anketą internetu.

Europos vartotojų centro teikiamas paslaugas pristatė šio centro atstovė Sonia Payne. Ji nurodė, kad centras gali padėti vartotojams, kurie susidūrė su problemomis keliaudami ar įsigydami prekes ar paslaugas kitoje ES šalyje.

Teisininkas Marcas Smithas papasakojo apie ES veikiantį nepriklausomų teisės konsultantų tinklą „Jūsų Europos patarėjas“. Šios tinklo atstovai nemokamai teikia individualias teisines konsultacijas visomis oficialiomis ES kalbomis dėl taikomų ES teisės aktų ir ES piliečių teisių įgyvendinimo.