Renginio metu pateikti duomenys parodė – į Lietuvą grįžta tarptautinės darbo patirties turintys jaunuoliai. Specialistų jau laukiama grįžtančių iš Vokietijos, šios šalies kompanijų sukurtose darbo vietose Lietuvoje.

Šūkiu „Atgal į Lietuvą!” penktojoje konferencijoje Berlyne, Lietuvos ir Vokietijos verslo, politikos atstovai pristatė naujas galimybes šalyje ir skatino išeivius apsvarstyti galimybę grįžti namo. Pasak „Backto.lt“ projekto vadovo Lino Stankaus, ekonominės prognozės tampa vis labiau palankios norintiems grįžti į Lietuvą. O tie, kurie artimiausiu metu to daryti neplanuoja, tiesiog raginami prisidėti prie savo šalies ekonominio vystymo, visuomenės gyvenimo gerinimo investuojant Lietuvoje.

„Atgal į Lietuvą“ konferencijoje dalyvavo LR ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų Lietuvos biuro vadovė Audronė Ercienė, „Siemens“ vadovas Kęstutis Čiplys, LIDL Lietuva plėtros vadovas Mindaugas Falkauskas, „Schmitz Cargobull Baltic“ produktų vystymo vadovas Ernestas Dumbrys, „Berlin Chemie Menarini Baltic“ finansų vadovė Edita Grinytė.

„Lietuvoje auga investicijos iš Vokietijos, vakarų Europos šalių, JAV bei kuriasi vis nauji paslaugų centrai (ang. Shared Services Centres) ir jie Lietuvoje tampa patraukliausiais darbdaviais. Vokiškai kalbančių ir kultūrinį supratimą apie Vokietiją ir vokiečius turinčių žmonių poreikis tik didėja. Tokių žmonių poreikis kitais metais gali siekti 100 – 200 naujų darbo vietų Lietuvoje. Alliance for Recruitment džiaugiasi šia iniciatyva ir ją remia, prisidėdama prie pozityvios žinios apie Lietuvą skleidimu, taip pat supažindindama jaunus žmones, studijuojančius ar dirbančius Vokietijoje, su darbo rinkos situacija bei pristatydama naujas karjeros galimybes Lietuvoje“, – konferencijoje kalbėjo Andrius Francas, Alliance for Recruitment vadovas.

Prieš 15 metų Lietuvoje pradėjusios veikti Vokietijos kompanijos „Schmitz Cargobull AG“ atstovai sako nuolat ieškantys techninės srities specialistų. Bendrovė yra sėkmingai investavusi ir turi dukterinę įmonę Panevėžyje „Schmitz Cargobull Baltic“, kuri gamina krovinines priekabas, puspriekabes bei izoterminius kėbulus sunkvežimiams.

Tarptautinė įmonė bendradarbiauja su visais Europos sunkvežimių gamintojais, daugiau nei 90 proc. produkcijos eksportuoja. Šiuo metu įmonėje dirba 350 žmonių, generuojama apyvarta yra virš 100 mln. eurų. UAB „Schmitz Cargobull Baltic“ produktų vystymo vadovas Ernestas Dumbrys Berlyno konferencijoje dalyviams pristatė savirealizacijos galimybes Lietuvoje dirbant su įvairių sričių partneriais visoje Europoje.

Čia daug dėmesio skiriama darbuotojo ugdymui bei siūlomos konkurencingos darbo sąlygos ne tik Aukštaitijos, bet ir visos Lietuvos mastu. Siekiant užsibrėžtų ateities tikslų, didžiausias poreikis yra įvairių techninių sričių inžinieriams bei konstruktoriams.

„LIDL Lietuva“ plėtros vadovas Mindaugas Falkauskas konferencijoje patikino, jog bendrovė aktyviai ieško patyrusių profesionalų, tiek aukštųjų mokyklų absolventų dirbti įvairiose mūsų įmonės veiklos srityse.

Būsimi darbuotojai bus apmokomi „Lidl“ tinklo padaliniuose Lietuvoje ir Europoje. Čia siūlomos puikios sąlygos vystyti profesines kompetencijas ir įgyvendinti savo kūrybinius sumanymus už patrauklų atlyginimą ir karjeros galimybes. 

Jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ koordinatorė Rūta Mačiulytė Vokietijos lietuvius kvietė apsvarstyti galimybę savo žinias pritaikyti konsultuojant Lietuvos viešąjį sektorių. Nuo 2012 m. JPP „Kurk Lietuvai“  vienerių metų apmokamoms stažuotėms į Lietuvą grąžino daugiau nei 70 tarptautinės patirties turinčių jaunuolių.

Berlyne vykusi konferencija – penktasis „Backto.lt“ renginys. Pirmieji susitikimai su Lietuvos išeiviais buvo surengti Stokholme, Osle, Kopenhagoje, Londone. Projektu „Backto.lt“ siekiama užsienio šalyse gyvenančius ar studijuojančius lietuvius paskatinti grįžti į Lietuvą ir pradėti savo darbo karjerą, kurti verslą, prisidėti prie socialinės gerovės stiprinimo. Projektas taip pat skatina artimesnį išeivių ir Lietuvoje likusių tautiečių bendradarbiavimą.