Ketvirtadienį, rugsėjo 26 d. rengiamas pirmasis atviras seminaras apie vaiko teisių apsaugos sistemą Norvegijoje. Susitikime dalyvaus Oslo savivaldybės vaikų ir šeimos tarnybos atstovės bei vaikų teisių apsaugos specialistės, kurios papasakos apie šios tarnybos veiklą ir kaip vyksta šeimos susitikimas ir darbas su specialistais.

Vaikų teisių apsaugos tarnyba paprastai reaguoja gavusi signalą apie nerimą keliantį atvejį, ir tuomet prasideda darbas su šeima.

Pirmajame susitikime su lietuviais bus papasakota, kaip gaunami tokie pranešimai, kaip jie vertinami, kaip į juos reaguojama, kada ir kodėl jie tiriami arba atmetami, kiek trunka tokio pranešimo tyrimas ir kokia eiga.

Vaikų teisių tarnybos atstovai papasakos apie tai, kokių priemonių VTAT gali imtis, kokią pagalbą suteikia šeimoms, kokias atvejais ir dėl kokių priežasčių vaikai gali būti paimami iš šeimų, kada vykdomas skubus vaiko/vaikų paėmimas. Taip pat bus paaiškinta į ką, dirbant su tokiais atvejais, kreipiamas didžiausias dėmesys ir kaip priimami sprendimai.

Seminarų iniciatorė, Norvegijos lietuvių bendrijos valdybos narė Lina Baltrukonienė įsitikinusi, jog tokie seminarai labai reikalingi.

„Kai kurie lietuviai, neseniai atvykę į Norvegiją, turi labai mažai ar neteisingos informacijos apie vaiko teisių apsaugą Norvegijoje. Organizuodami šiuos seminarus siekiame užpildyti informacijos stokos spragą. Be to, paskutiniu metu Lietuvoje sklinda ir iškreipta informacija apie Norvegijos VTAT. Norvegijos lietuvių bendrija, bendradarbiaudama su atitinkamomis Norvegijos institucijomis, siekia dialogo ir teisingos informacijos skleidimo tarp imigrantų“, – sako organizatoriai.

Pirmiausiai, be didelių emocijų turime išklausyti tos šalies, į kurią atvykome gyventi su visa šeima, institucijų reikalavimus. Juk tai mūsų atsakomybė - susipažinti su čia galiojančia tvarka ir stengtis laikytis čia galiojančių normų.

Susipažinus su tarnyba, jų darbo metodais ir tikslais, išsiaiškinus jų kriterijus, sumažės rizika informaciją vertinti iš kitų žmonių pasakojimo ir perpasakojimo, suprasti tokius atvejus iškreiptai, reaguoti paniškai ir neadekvačiai.

Kituose seminaruose ketiname kalbėti apie šalies teisinę sistemą, kultūrinius Norvegijos ir Lietuvos skirtumus, komunikacinius kodus, elgesio ypatumus, kviesime įvairius specialistus, o taip pat šeimas, jau turėjusias reikalą su VTAT ir aiškinsimės, kaip reikėtų elgtis, ko vengti, kaip bendradarbiauti su tarnybomis, kad abipusio darbo rezultatai būtų kuo geresni.

Ateityje taip pat ketiname organizuoti šeimų savitarpio pagalbos grupę, kur galima bus kalbėtis su savanoriais, jei reikės patarimo, praktinės pagalbos ar psichologinio palaikymo," - pasakojo apie ateities planus Lina Baltrukoniene.

Pirmasis susitikimas organizuojamas bendradarbiaujant Oslo savivaldybės Vaikų ir šeimos skyriumi ir organizacija „Caritas“. Jis vyks „Caritas“ informacinio centro patalpose, Storgata 38, Osle, ketvirtadienį, rugsėjo 26 d. 17 val. Seminaras bus verčiamas į lietuvių kalbą, dalyviai galės užduoti klausimus.