Kaip rašoma minėtame tinklalapyje, lietuviai – moteris ir vyras – žuvo per sniego griūtį, būdami 3200 metrų aukštyje. Dar vienas kartu buvęs lietuvis išgelbėtas.

Šią informaciją BNS patvirtino ir Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius.

Žuvo Kriminalinės policijos darbuotojas

Vienas žuvusių – Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Artūras Bazys. Apie kolegos žūtį sekmadienio vakarą BNS patvirtino Kriminalinės policijos viršininkas Rolandas Kiškis.

„Be galo geras, jautrus, nuoširdus, atviras, mylintis gyvenimą ir skatinantis mylėti gyvenimą kitus žmogus. Labai didelis profesionalas. Labai užjaučiu artimuosius“, – apie žuvusį kolegą kalbėjo R. Kiškis.

A. Bazys buvo patyręs alpinistas. Dar 2009 metais rugpjūčio mėn. vadovavo kopiant į Lietuvos tūkstantmečio viršūnę (4711 m), esančią Vidurio Azijoje.

Kartu su bendražygiu Juliumi Survila jie pirmieji lietuviai, kurie įveikė Petit Dru šiaurinę sieną. Šį žygį jie surengė savo draugui Pakistane teroristų nužudytam lietuvių alpinistui Ernestui Markšaičiui.

Vienas žuvusių – patyręs alpinistas

„Du lietuviai alpinistai žuvę, vienas yra mūsų asociacijos narys, kuris yra labai patyręs alpinistas. Mums tai skaudi netektis“, – dar prieš patvirtinant žuvusio tapatybę BNS sekmadienį sakė S. Damulevičius.

Jis sekmadienį susisiekė su Prancūzijos atstovais.

„Mūsų žiniomis, atskilo ledo gabalas. Toliau dar aiškinamės, kas ir kaip įvyko. Asociacija tiria visus tokius įvykius ir stengiasi paviešinti informaciją“, – sakė Alpinizmo asociacijos vadovas.

Likusį gyvą alpinistą apklausė

Vienas iš trijų likusių gyvų per nelaimę lietuvių šiuo metu, anot S. Damulevičiaus, apklausiamas Prancūzijos žandarmerijoje, kuri aiškinasi įvykio aplinkybes.

„Tas žmogus yra ištiktas šoko“, – sakė S. Damulevičius.

Pasak jo, išgyvenęs asmuo taip pat yra Lietuvos alpinizmo asociacijos narys.

Kopti Alpėse – vis pavojingiau

Ši asociacija vienija apie 150 narių. S. Damulevičius pasakojo, kad lietuviai kopti į Alpes vyksta tiek vasarą, tiek žiemą, tačiau pastaruoju sezonu tai daryti kur kas pavojingiau.

„Žiemą Alpėmis kopia tik labai patyrę alpinistai“, – sakė jis.

Nelaimė nutiko maždaug 10 km nuo Šamoni alpinizmo centro Prancūzijoje.

Savo ruožtu ledauphine.com tinklalapis praneša, kad nelaimė nutiko 15:25 val.

Vidaus reikalų ministro Bernard Cazeneuve' as išplatino pranešimą, kuriame apeliuojama į žmonių išmintį ir prašoma elgtis atsargiai dėl sniego lavinų grėsmės. Pastarosios prognozuojamos per ateinančias kelias valandas.

Penkiose konkrečiose Alpių kalnų zonose rizikos grėsmė padidinta nuo trečio iki ketvirto lygio.

Tai pirmas mirtimi pasibaigęs incidentas Alpėse 2016 metais.