"Manau, galutinį atsakymą turėtų duoti teisininkai. Aš nematau didelių grėsmių, aš ir praėjusį kartą balsavau už tai, kad būtų galima turėti dvigubą pilietybę, bet savaime suprantama gal reikalingi kai kurie reikalavimai suteikiant dvigubą pilietybę", - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Jis teigė per susitikimus su lietuvių bendruomenėmis užsienyje girdintis norą turėti dvigubą pilietybę, tačiau kai kurie tokį norą pareiškiantys asmenys net nemoka lietuviškai.

"Tuose susitikimuose pamatai, kad žmonės nori gauti Lietuvos pilietybę, bet jau lietuviškai nebemoka kalbėti. Gali būti ir tam tikri testavimai tam tikrų laikotarpių tų žmonių. Tam reikalingas ir didesnis mūsų valstybės skiriamas dėmesys, pavyzdžiui, ir vaikams, kurie gimsta užsienyje. Tam turi būti kompleksas, kuriame būtų apibrėžta, kokiais atvejais galima suteikti pilietybę, o kuriais atvejais - ne", - teigė A.Butkevičius.

Seimui antradienį planuojama pateikti siūlymą kartu su prezidento rinkimais 2014 metais rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Referendumui dėl Konstitucijos keitimo siūloma formuluotė: "Pritariu, kad Lietuvos Konstitucijos 12 straipsnio antroji dalis būtų išdėstyta šitaip: "Lietuvos Respublikos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu".

Šiuo metu Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Šis straipsnis įrašytas Konstitucijos pirmajame skirsnyje, kurio nuostatos gali būti keičiamos tik referendumu.

Konstitucijos nuostatą dėl pilietybės galima pakeisti, jeigu referendume tam pritartų daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Pagal dabartinį Pilietybės įstatymą, dviguba pilietybė leidžiama tiems, kurie iš Lietuvos pasitraukė iki Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, taip pat tiems, kurie pilietybę įgijo automatiškai - gimdami arba per santuoką. Tačiau dvigubą pilietybę turintieji nuo gimimo, sulaukę pilnametystės, per trejus metus turi apsispręsti, kurią pilietybę pasirinkti.