„Ji kandidatuos į kanclerio postą“, – sakė A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) įtakingas veikėjas Norbertas Roettgenas JAV televizijai CNN.

„Ji visiškai pasiryžusi, nusiteikusi ir pasirengusi prisidėti prie tarptautinės liberalios tvarkos sustiprinimo“, – sakė politikas.

Nuo 2005-ųjų prie Vokietijos, didžiausios Europos ekonomikos, vairo stovinčiai A.Merkel šie metai buvo sudėtingi: jos partija patyrė virtinę skaudžių nesėkmių rinkimuose, o pati kanclerė sulaukė netgi savo partijos kolegų kritikos už sprendimą įsileisti į šalį šimtus tūkstančių pabėgėlių ir migrantų.

Analitikai sako, kad po netikėtos populisto Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose kanclerės pečius prislėgė dar didesnė atsakomybė ginti Vakarų vertybes ir interesus, o kai kas ją netgi vadina naująja „laisvojo pasaulio lydere“.

„Kanclerė, būdama pasaulio arenos veikėja, yra vienas iš Vakarų politinės koncepcijos kertinių akmenų. Taigi, ji kandidatuos, ji elgsis kaip atsakinga lyderė“, – sakė N.Roettgenas.

Tačiau jis ragino nesureikšminti A. Merkel, kaip „laisvojo pasaulio lyderės“, vaidmens.

„Negalime žiūrėti į Vokietijos kanclerę kaip į paskutinį pozicijas ginantį asmenį… Neįmanoma pasikliauti vienu žmogumi. Mums reikia Vakarų. Vakarai yra nepakeičiami“, – sakė N.Roettgenas.

Apie tai, kad A. Merkel sieks perrinkimo, Vokietijoje kalbama jau seniai. Šalies žiniasklaida praneša, kad kanclerė jau ateinantį sekmadienį rengiasi patvirtinti CDU valdybai, jog sieks ketvirtos kadencijos.