– Kokios profesijos bakalaurą įgijote baigęs studijas Amerikoje?

– Middlebury College baigiau ekonomikos ir kinų kalbos studijas.

– Į Kiniją išvykote pabaigęs mokslus JAV?

– Mokslai Kinijoje buvo mokslų Middlbury College dalis. Čia studentams yra privaloma bent pusę metų pasimokyti viename iš universiteto filialų arba partnerių universitetų užsienyje. Taip siekiama užtikrinti, kad visi studentai įgautų tarptautinės patirties. Kadangi mokiausi kinų kalbos, pasirinkau semestrą universitete Kinijoje.

– Kodėl nelikote dirbti JAV ar Kinijoje?

– Manau, kad tik baigus mokslus svarbiausia pasirinkti tą darbą, kuris suteikia daugiausiai galimybių tobulėti. Žmonėms, baigusiems tikrai gerus universitetus, suteikiama daug galimybių dirbti ir tobulėti Lietuvoje. Pavyzdžiui, didžiojo ketverto finansų įmonėse (Big4) Lietuvoje darbuotojai jau pirmais metais daro dalį užduočių, prie kurių jų kolegos JAV prisiliečia tik antrais arba trečiais darbo metais.

– Sakoma, kad kinų kalba itin sudėtinga. Kiek užtrukote, kol ją išmokote?

– Kinų kalbos mokiausi ketverius metus. Middlebury College garsėja JAV dėl labai stiprių kinų kalbos programų. Per vasaros programas ir studijuodami užsienyje visi studentai pasirašo kontraktą, jog nekalbės jokia kita kalba išskyrus tą, kurios mokosi. Taip per gana trumpą laiką pavyksta pasiekti aukštą lygį.

– Kokį darbą atliekate šiuo metu?

– Neseniai pradėjau dirbti „Investuok Lietuvoje“, daugiausiai dirbu su investicijų iš Kinijos pritraukimu į Lietuvą.

– Kas Lietuvoje labiausiai domina užsienio investuotojus?

– Užsienio investuotojams Lietuva patraukli dėl kelių dalykų – logistiškai patogios geografinės padėties, per kurią lengvai pasiekiamos Skandinavijos, Vakarų Europos arba Rusijos rinkos, taip pat dėl puikiai išplėtotos IT infrastruktūros ir, svarbiausia, darbuotojų. Akcentuojame, kad parengiame daug aukšto lygio įvairių sričių gabių, darbščių ir įperkamų specialistų, turime pasaulinio lygio informacinių ir komunikacijų technologijų, gerą infrastruktūrą.

Dauguma dirbančiųjų yra labai aukštos kvalifikacijos, kalba bent dviem užsienio kalbomis. Pasaulyje esame vertinami kaip šalis, iš kurios patartina pirkti verslo procesų paslaugas. Užsienio kompanijoms patogu iš Lietuvos aptarnauti savo klientus visame pasaulyje. Esame tarp pasaulio lyderių pagal interneto spartą ir mobiliųjų technologijų naudojimą. Gamybos projektams plėtoti geras sąlygas siūlo laisvosios ekonominės zonos bei pramonės parkai.

– Manote, kad jūsų profesijos atstovai turi perspektyvų Lietuvoje?

– Manau, kad dabar Lietuvoje labai geros galimybės jauniems, veržliems ir protingiems žmonėms siekti karjeros daugelyje sričių. Aplink matau daug jaunų žmonių, dirbančių su dideliais ir sudėtingais projektais, kokių gauti didesnėje rinkoje jaunesniems specialistams būtų daug sunkiau.

– Kokios patirties jums davė mokslai bei gyvenimas tokiose į Lietuvą nepanašiose šalyse?

– Daugiausiai išmokau ne tiek iš pačių valstybių, kiek iš supančių žmonių. Geriausiems JAV universitetams būdingi labai dideli darbo krūviai ir daug individualaus dėmesio studentams. Būtina išmokti disciplinos ir sunkiai dirbti, bet visa aplinka labai motyvuoja dar labiau stengtis. Kai kasdien 11 valandą vakaro matai pusę savo kurso draugų bibliotekoje, o dėstytojas prieina ir pateikia pasiūlymų straipsniui, kurį tuo metu rašai, motyvacijos tikrai netrūksta.

Iš buvimo toliau nuo namų tikriausiai visi išmoksta nepriklausomybės, atsakomybės, komunikabilumo. Man atrodo, kuo ilgiau būni kitose kultūrose, tuo geriau supranti, kad visi žmonės iš esmės yra vienodi. Vieni valgo pagaliukais, kiti šakutėmis, bet visiems patinka mėgautis maistu.

– Norėtumėte visąlaik dirbti ir gyventi Lietuvoje ar ateityje planuojate iškeliauti į užsienį?

– Pasaulis per daug nenuspėjamas, kad galima būtų pasakyti, jog visada gyvensi vienoje ir niekad negyvensi kitoje valstybėje. Manau, daugeliui žmonių, kalbančių keliomis kalbomis ir dirbančių tarptautinėje aplinkoje, natūraliai dažnai tenka keliauti arba padirbėti kitose valstybėse. Esu laimingas Lietuvoje ir artimiausiu metu noriu dirbti čia.

– Jei gautumėte pasiūlymą dirbti kompanijos atstovybėje kitoje pasaulio šalyje, sutiktumėte?

– Šiuo metu turiu darbą Lietuvoje, kuris man labai patinka. Niekada nežinai, kaip viskas pasisuks, bet planuoju ir ateityje išlaikyti ryšį su Lietuva ir bent dalį laiko leisti čia.