Dvidešimt vienerių metų panevėžietis Gintautas Petrauskas puoselėja sunkiai įgyvendinamą svajonę – tapti zakristijonu. Vaikinas sako kiekvieną sekmadienį einantis į bažnyčią ir visada su pavydu žiūrintis į prie altoriaus kunigui per Mišias padedantį zakristijoną. Vildamasis, kad svajonę pavyks įgyvendinti, G.Petrauskas neseniai kreipėsi į Šv. Petro ir Povilo bažnyčios kleboną, prašydamas priimti jį į zakristijono pareigas.

Atsakymas, deja, buvo neigiamas. „Klebonas man atsakė, jog bažnyčia zakristijoną jau turi ir mano paslaugų nereikia“, – apgailestavo jaunuolis. Tačiau savo svajonės atsisakyti jis neketina, ateityje pasiryžęs vėl ieškoti galimybių ir kada nors pradėti dirbti jam taip patinkantį darbą.

Bažnyčia atvira visiems

Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Petras Baniulis prisiminė jam iki šiol nematytą ir nepažįstamą vaikiną, atėjusį prašyti zakristijono darbo. „Viena iš neįgyvendintos vaikino svajonės priežasčių – zakristijonas bažnyčioje jau yra. Jis gerai atlieka savo pareigas, ir kito zakristijono tikrai nereikia. Kitas dalykas – ir negalėtume priimti žmogaus, šiaip užsukusio iš gatvės. Reikalingos rekomendacijos, sveikatos pažymėjimas, žinios, sugebėjimas. Atsižvelgiame ne tik į norus, bet ir į galimybes“, – sako P.Baniulis.

Pasak klebono, bažnyčia atvira visiems, tikintis žmogus čia visada gali rasti paguodą, pasimelsti, susikaupti. „O zakristijonas – tai bažnyčios tarnas. Jo pareigos – ne tik padėti kunigui per šv. Mišias. Pirmas ir svarbiausias reikalavimas zakristijonui – mylėti bažnyčią. Reikalinga atsakomybė, sugebėjimas, rūpestingumas. Juk zakristijonas – tai tarsi bažnyčios ūkvedys“, – teigia P.Baniulis.

Kviečia į jaunimo centrą

Tikinčius jaunus žmones į savo būrį kviečia Panevėžio vyskupijos jaunimo centras. Ši religinė bendruomenė – Panevėžio vyskupijos kurijos padalinys, besirūpinantis jaunimo sielovada ir evangelizacija. Jaunimo centre skelbiama Jėzaus Kristaus Evangelija, jauni žmonės dalyvauja bendroje veikloje, rūpinasi sielovada.

Šiuo metu modelinės šv. Mišios jaunimui vyksta kiekvieną sekmadienį Marijonų koplyčioje (Marijonų g. 24). Vykdomos įvairaus dvasinio ugdymo programos. Tikinčiam jaunam žmogui tikrai yra kur dalyvauti, kaip pasireikšti. Tam nebūtina tapti zakristijonu.

Nuolankus ir pareigingas

Kiekvienai profesijai, pasak klebono P.Baniulio, būtinas pasirengimas. „Zakristijono darbas iš šalies galbūt atrodo labai patrauklus, šis jaunuolis ne pirmas, kuris teiravosi apie galimybę įsidarbinti“, – sako klebonas.

Zakristijonas – pagalbininkas, pamaldų metu padedantis kunigui tinkamai pasiruošti ir atlikti liturgines apeigas. Zakristijonas yra laisvai samdomas darbuotojas, jis už savo veiklą gauna atlyginimą arba dirba visuomeniniais pagrindais ar už simbolinį atlygį. „Zakristijonas privalo būti tikintis katalikas, išmanyti Šventąjį Raštą, žinoti liturginių pamaldų eigą, įvairias apeigas bei ceremonijas. Jam tenka būti ir skaitovu, ir rinkti aukas. Bažnyčios tarnas turi būti tvarkingas, geraširdis, nuolankus, pareigingas“, – primena klebonas.