Naujoji Filologijos skaitykla įsikūrė istorinėje bibliotekos salėje, menančioje jėzuitų akademijos laikus. Šioje salėje ir buvo pirmoji biblioteka ir skaitykla. Istorijos vingiuose viena didžiausių bibliotekos salių keitė interjerą, funkcijas ir pavadinimus (pastaraisiais dešimtmečiais ji vadinta Bendrąja skaitykla), bet visada buvo viena labiausiai lankomų bibliotekos skaityklų.

Į naująją Filologijos skaityklą po rekonstrukcijos perkelti filologijos studijų leidiniai iš trijų Filologijos fakulteto skaityklų – Lietuvių filologijos, Užsienio filologijos ir Slavų filologijos bibliotekų. Skaitytojams suteikiama laisvė ieškoti ir rinktis, nes visi leidiniai – atvirose lentynose. Sesijų metu skaitykla dirbs ir sekmadieniais, taigi sudarytos visos sąlygos ir patogi aplinka mokymuisi. Skaitykloje yra 51 darbo vieta, 11 kompiuterinių darbo vietų, veikia belaidis internetas, galima atsinešti savo kompiuterį.

„Viskas keičiasi, fakultetas taip pat. Tikiuosi į gerąją pusę. Pagaliau turime tikrai europietiško lygio skaityklą su atvira prieiga prie knygų, su internetinėmis darbo vietomis ir galimybe kartu naudotis visais bibliotekos ištekliais. Akį džiugina estetiška aplinka. Manau, dabar mūsų skaitykla prilygsta geriausioms universitetų skaitykloms. Taip pat reikia nepamiršti ir filologijos universalumo – naujoje vietoje skaitykla daug patogesnė ir prieinamesnė ne tik filologams, bet ir visiems VU studentams, kuriems nesvetima humanistika,“ – kalbėjo VU Filologijos fakulteto dekanas dr. Antanas Smetona.

Filologijos skaitykla jau antroji integruota fakulteto skaitykla VU bibliotekos centriniuose rūmuose. Šių metų kovo mėnesį Filosofijos fakulteto biblioteka, pirmoji iš visų fakultetų bibliotekų, persikėlė į istorinius bibliotekos pastatus.

VU bibliotekos rekonstrukcijos etapai

2006–2007 metais vyko pirmasis rekonstrukcijos etapas. Buvo remontuotos saugyklų patalpos, įrengtos modernios gesinimo, dulkių šalinimo, vėdinimo ir apsaugos sistemos. Renovuotose patalpose įrengtas Humanistikos informacijos centras, Lituanistikos skaityklos, seminarų auditorija. 

2008 metų antrojo rekonstrukcijos etapo rezultatas – atnaujintas, modernizuotas Restauravimo skyrius, sutvarkytos P.Smuglevičiaus salės grindys, durys, restauruoti baldai. 

2009 metais po trečiojo rekonstrukcijos etapo atnaujintos dviejų bibliotekos aukštų patalpos, kuriose įsikūrė Filosofijos, Retų spaudinių, Rankraščių, Laikraščių skaityklos ir Grafikos kabinetas.

Tikimasi, kad visos bibliotekos rekonstrukcija bus baigta iki Nacionalinio atviros prieigos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro Saulėtekyje atidarymo 2012 metais. Tuomet VU biblioteka turėtų funkcionuoti pagal generalinės direktorės I. Krivienės suformuluotą strategiją, išreikštą formule 1+1=1, kai viena biblioteka jungia dvi: senuosiuose bibliotekos pastatuose formuotųsi humanitarinių mokslų informacijos centras, o Saulėtekyje – fizinių ir technologijos mokslų informacijos centras, atitinkantis kuriamo Saulėtekio technologijų slėnio informacinius poreikius.