„Dešimtoje klasėje nusprendžiau rinktis dalykus, kurie man patinka – anglų kalbą, chemiją. Skaičiau universitetų programas ir labiausiai susidomėjau biochemija. Buvo dvejonių, nes girdėjau, kad egzaminai labai sunkūs, bet galiausiai viskas gerai baigėsi. Egzaminų rezultatai – džiuginantys“, - DELFI pasakojo penktadienį Valdovų rūmuose drauge su kitais šimtukininkais pagerbta Klaipėdos Ąžuolyno gimnazijos auklėtinė.

Uostamiestyje gimusi ir augusi mergina planuoja Vilniaus universitete studijuoti biochemiją. „Esu labai smalsus žmogus, rūpi viską išbandyti ir manau, kad biochemijoje tam yra plačios galimybės – galbūt galėsiu prisidėti prie naujų vaistų kūrimo ar gamtosaugos“, - sakė abiturientė.

Vyriausia šeimoje

Apie šeimą M. Nguyen Ngoc nebuvo linkusi kalbėti, nes tai – asmeniška, tik užsiminė, kad turi jaunesnį brolį ir sesę: „Esu vyriausia šeimoje. Broliui 10 metų, sesei – 7, jiems dar nereikia galvoti apie egzaminus, bet viliuosi, kad ir jie pasieks gerų rezultatų ir šeima turės kuo didžiuotis“.

Namuose Mai su artimaisiais kalba vietnamietiškai. Tėtis ir mama supranta lietuviškų žodžių. Mama gerai moka rusų kalbą. „Aš pati lietuvių egzaminą išlaikiau patenkinamai, nes labiau esu tiksliukė. Lietuvių egzamino gavau apie 80 balų. Man tiek ir reikėjo“, - sakė nuo pirmos klasės lietuvišką mokyklą lankiusi M. Nguyen Ngoc. Bakalauro studijas ji norėtų baigti Lietuvoje, o magistrą – užsienyje.

Ateities planais su DELFI dalijosi ir kiti šimtukininkai, kuriuos penktadienį Valdovų rūmuose sveikino premjeras Algirdas Butkevičius su Švietimo ir mokslo ministru.

Šiųmetinis rekordas – 5 šimtukai

Net penkis šimtukus per šiųmetinius brandos egzaminus surinko Mantas Pajarskas iš Vilniaus licėjaus. Po tris šimtukus gavę Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos abiturientas Domantas Jurkus bei Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos mokinė Gabija Jasionytė pasakojo, ką veiks atsiėmę atestatus, kokias studijų kryptis rinkosi, kur nutarė toliau mokytis – užsienyje ar Lietuvoj.

Pasak Manto mamos, jai nebaisu išleisti sūnų į kitą šalį. „Kelius pramynė vyresnioji dukra, kurią buvo sunkiau išleisti į Rygą, Stokholmo aukštąją ekonomikos mokyklą. Sūnus turi kvietimą Oksforde studijuoti kompiuterių mokslą. Liko sutvarkyti paskutinius formalumus“, - DELFI sakė Eglė Pajarskienė.

Ar Mantą teko lenkti prie mokslų? Abituriento tėtis Dainius Pajarskas tokio atvejo nepamena. Jis visada norėjo mokytis, į pirmą klasę atėjo jau mokėdamas skaityti ir rašyti. Sekėsi daug dalykų, tačiau, kaip teigė pats Mantas, dėl to nebuvo sunku pasirinkti, ką studijuoti: „Yra dalykų, kurie neblogai sekasi, bet yra ir prie širdies, kuriuos patinka daryti. Aš studijuosiu kompiuterių mokslą, informatiką, kuri yra prieš širdies“.

Prieš egzaminus abiturientas korepetitorių paslaugomis nesinaudojo. „Papildomai tekdavo mokytis tik prieš olimpiadas“, - sakė lietuvių, matematikos, fizikos, informacinių technologijų ir anglų kalbos brandos egzaminus laikęs ir visų jų aukščiausius įvertinimus gavęs Vilniaus licėjaus auklėtinis.

Gabija: lažinausi, kad gausiu 100

Marijampolietė Gabija Jasionytė laikė penkis valstybinius brandos egzaminus, šimtukus gavo iš anglų, matematikos, chemijos. Mažiausias balas iš lietuvių kalbos – 87. „Gal tiek ir buvau verta, tačiau liūdna, kai gimtosios kalbos, kurią tarsi turėtum geriausiai mokėti, gauni žemiausią įvertinimą“, - DELFI sakė Gabija, biologijos egzamino gavusi 95 balus.

Dėl šimtuko Gabija su keliais žmonėmis buvo susilažinusi, tačiau tikėjosi tik chemijos aukščiausio įvertinimo. „Dar ir dabar sunku, patikėti, kad gavau tris šimtukus“, - sakė po ceremonijos Valdovų rūmuose į išleistuves Marijampolėje skubėjusi abiturientė.

Pirmu prioritetu stojant į mediciną Gabija nurodys Vilniaus universitetą, antruoju – Sveikatos mokslų universitetą Kaune.

„Pirmenybę Vilniui skyriau todėl, kad tai moderniausias miestas Lietuvoje, smagu gyventi jaunimui, bet to čia po studijų liko ir mano vyresnis brolis“, - paaiškino.

Studijų kryptį Gabija pasirinko po ilgų dvejonių: „Galvojau ir apie finansus, tačiau pasirinkti mediciną paskatino tai, kad būdama gydytoja galėsiu daryti gera žmonėms, savo darbu prisidėsiu prie visuomenės gerovės kūrimo. Taip pat jaučiau paskatinimą ir iš tėvų, kurie abu yra gydytojai neurologai. Toje pačioje srityje dirba ir medicinos studijas baigęs brolis. Puikiai suprantu, koks tai sunkus darbas. Matau, kaip pavargsta tėvai. Žinau tą sunkiąją medicinos pusę, kurios galbūt nemato neturintys konkretaus pavyzdžio. Supratau, kad ir mokantis, ir dirbant reikės daug kantrybės ir pastangų, bet, manau, esu tam pasiruošusi. Noriu tapti gydytoja“, - sakė šimtukininkė.

Metalo fanas

Tris egzaminus šimtukais išlaikiusio Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos abituriento Domanto Jurkaus planas - savaitę pailsėti, paskui pabūti festivalyje, skristi į Angliją ir paskui į Škotiją, kur pradės informacinių technologijų studijas Glazgo universitete.

Paklaustas, į kokį festivalį ruošiasi, Domantas prisistatė kaip metalo fanas: „Čia taip pat ieškau tokių širdyje metalistų, kaip aš“, - juokavo Valdovų rūmuose pagerbtas abiturientas. Jo žodžiais, kai nori, visur gali suspėti, svarbu planuoti laiką.

„Mano atveju aukštus egzaminų vertinimus lėmė tai, jog pasirinkau dalykus, kurie mane domino. Šimtuko siekiau tik per matematikos egzaminą. O tai, kad aukščiausią įvertinimą gavau iš informacinių technologijų, buvo stebuklas. Turėjau praėjusių metų egzaminų medžiagą, tad pagal ją būčiau surinkęs tik 50 balų. Tačiau šių metų IT egzaminas man buvo dovana, dėl kurios aš šiandien esu čia“, - sakė abiturientas 100 balų gavęs dar ir už valstybinį anglų kalbos egzaminą. Vos 4 balų pristigo iki fizikos šimtuko.

Šimtukus pelnė 1000 mokinių

Kaip rašė DELFI, penktadienį Valdovų rūmuoase rinkosi daugiausiai šimtukų pelnę abiturientai. Penkis egzaminus šimtukais išlaikė Mantas Pajarskas iš Vilniaus licėjaus. Dar šeši abiturientai šimto balų įvertinimą gavo iš keturių valstybinių brandos egzaminų.

Už tai Valdovų rūmuose pagerbtas Audrius Malelė ir Vytautė Boreikaitė iš Vilniaus licėjaus, Elzė Atroškevičiūtė iš Vilniaus „Žirmūnų“ gimnazijos, Matas Grigaliūnas iš Kauno technologijos universiteto gimnazijos, Neringa Jucevičiūtė iš Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos bei Giedrė Širvinskaitė iš Kėdainių „Atžalyno“ gimnazijos.

Po tris šimtukus šiemet gavo 48 abiturientai, po du – 172 laikiusieji brandos egzaminus. Dar 802 abiturientai aukščiausiais balais išlaikė po vieną valstybinį brandos egzaminą. Iš viso aukščiausią – 100 balų – įvertinimą gavo daugiau nei 1 tūkst. mokinių.