Sutarta, kad Panevėžio miesto mero Vitalijaus Satkevičiaus potvarkiu bus sudaryta iniciatyvinė darbo grupė, į ją įeis trys VDU atstovai, keturi Panevėžio miesto savivaldybės administracijos ir Baltoskandijos akademijos atstovai. Ji parengs atkuriamos veiklos koncepciją, diskutuos apie galimą institucijos modelį ir struktūrą, pranešė savivaldybė.

Profesorius Juozas Augutis akcentavo, kad būsima institucija turėtų ne tik užsiimti moksliniu tiriamuoju darbu, bet ir tenkinti plačiosios Panevėžio bendruomenės įvairaus amžiaus grupių mokymosi visą gyvenimą ir panašius poreikius.

"Mus labai domintų, jei VDU atkurtų Baltoskandijos akademiją kaip universiteto valdomą struktūrą, galbūt dėstytų Panevėžyje kai kurias humanitarinių mokslų programas. Manau, savivaldybė galėtų prisidėti panaudos pagrindais skirdama tas pačias patalpas, kurias akademija naudojo prieš ją uždarant", - teigė meras.

Susitikimo dalyviai akcentavo, kad atkurtos Baltoskandijos akademijos veikla galėtų apimti mokslinę-tiriamąją ir edukacinę-šviečiamąją bei kitas veiklas. Pagrindinės sritys būtų skandinavistika, Baltijos ir Skandinavijos šalių identiteto ir menų klausimai.

Po susitikimo apžiūrėtos buvusios Baltoskandijos akademijos patalpos, asociacijai "Norden Lietuva" pagal panaudos sutartį perduota biblioteka.
Miesto valdžia beveik dvidešimt metų Panevėžyje veikusią Baltoskandijos akademiją uždarė praėjusių metų spalį. Motyvuota, kad išlaikyti tokią įstaigą prieštarauja savivaldybei priskirtoms funkcijoms.

Akademija buvo įsteigta 1991 metais. Ji buvo užsibrėžusi plėtoti įvairiapusius Baltoskandijos regiono kraštų ir tautų ryšius, integruoti Lietuvos kultūrą į Baltoskandijos kultūros erdvę.