Geriausius studentus atrinks pačios aukštosios mokyklos ir jų sąrašus perduos Valstybiniam studijų fondui (VSF), kuris administruoja kompensacijų skyrimą. Apie siūlomas kompensacijas VSF atrinktus kandidatus informuos elektroniniu paštu iki lapkričio 25 d. Gavę pranešimą apie skiriamą kompensaciją studentai VSF iki gruodžio 9 d. privalės pateikti nustatytos formos prašymą dėl jos išmokėjimo.

Kompensacijas planuojama pervesti iki gruodžio pabaigos.

Kiek už mokslą mokančių studentų kasmet gaus kompensaciją, priklauso nuo studijų krepšelių skaičiaus ir valstybės finansinių galimybių. Pagal Mokslo ir studijų įstatymą, kompensacijų skaičius gali siekti iki 10 proc. nuo atitinkamais metais valstybės finansuojamų studijų vietų skaičiaus.

Geriausieji už mokslą mokantys studentai gali gauti kompensacijas ne vien už dvejus pirmuosius metus, bet ir už visas studijas. Studijų rezultatai skaičiuojami ir kompensavimas vykdomas du kartus - po pirmųjų dvejų studijų metų (ištęstinių studijų atveju - baigus pusę studijų programos) ir po likusio studijų laikotarpio. Pinigai grąžinami studentams, į aukštąsias mokyklas priimtiems 2009 m. įsigaliojus Mokslo ir studijų įstatymui.