Pačiame miesto centre, P. Višinskio aikštėje įsikūrusiame universiteto miestelyje „Universitatis Saulensis Campus“, visą ketvirtadienio popietę virė darbas – Edukologijos fakulteto studentai kartu su šiauliečiais gamino simbolinį 7 aukštų tortą: iš spalvoto popieriaus suko „kremo“ papuošalus, raitė spalvingas gėles ir klijavo jas ant torto, kuris šventinės eisenos metu bus įteiktas Šiaulių miestui.

„Net nemaniau, kad taip paprasta kurti tokius „papuošalus“, reikės namuose su draugais tai išbandyti ir nuspalvinti šventę“, – sakė šiaulietė Janina, bene nuoširdžiausiai prisidėjusi prie torto gamybos proceso. Kuomet tortas iš balto putplasčio pamažu virto nuostabiu kūriniu, prie jo kūrimo prisidėję žmonės dar labiau džiaugėsi, ieškodami priklijuoto savojo „gabalėlio“.

Apie kečupą ir šokoladą – populiariai

Universitetas šventėje išradingai pristatė savo studijų programas, leido miestelio lankytojams pasijausti jaunaisiais mokslininkais – Gamtos mokslų ir technologijos fakulteto specialistai supažindino su klonuotais augalais ir vabalų pasauliu, pro mikroskopą galėjai „pasižvalgyti“ po nematomą vabalų gyvenimą. Bene didžiausio miestelio lankytojų dėmesio susilaukė ... matematikai, supažindinę su skysčių dinamikos matematiniais modeliais ir paaiškinę, kuo skiriasi niutoniniai ir ne-niutoniniai skysčiai. Matematikos katedros iniciatyva miesto centre visą dieną suaugusieji ir vaikai eksperimentavo su vienu iš ne-niutoninių skysčių – krakmolo ir vandens mišiniu, kurį kiekvienas galėjo paliesti, o užpylęs jo ant stalo, net... surinkti. „Jeigu į tą skystį smūgiuosi, ranka atsitrenks lyg į medį, o jeigu palengva leisi į jį pirštus, atrodys, kad pirštai smenga į vandenį“, - aiškino galbūt būsimieji mokslininkai.

Dar anksčiau Šiaulių universitete surengtoje paskaitoje-seminare „Skysčio tekėjimas matematiko akimis“ matematikai stebino klausytojus, paaiškinę, kaip praktiškai gali būti pritaikyta skysčių matematinė analizė ir kad specialiai sukurtą ne-niutoninį skystį galima panaudoti neperšaunamų liemenių, greitį ribojančių užkardų ar kompresorių gamybai. Daug kam buvo naujiena, kad majonezas, šokoladas, kečupas taip pat yra ne-niutoniniai skysčiai.

Dovanojo demokratijos sėklų

Pavargusius nuo eksperimentų ir torto „kepimo“ šiauliečius Šiaulių universiteto botanikos sodas vaišino energijos suteikiančia arbata, nes studentų miestelyje dar reikėjo parašyti palinkėjimą Šiauliams, pasivaržyti ketureilių kūrimo varžytuvėse, dalyvauti Socialinių mokslų fakulteto bendruomenės atliekamame eksperimente ir pilietinėje akcijoje „Demokratijos sėklos“. Dovanų gautas augalo sėklas reikėjo pažadėti pasėti, o augantį augalą prižiūrėti ir puoselėti lyg trapią demokratiją.

Humanitarai, vadovaujami žinomos archeologės Birutės Salatkienės, „pasidalijo“ archeologiniais atradimais Kurtuvėnuose, Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto atstovai pasiūlė „Mankštą mažiems ir dideliems“, Menų fakulteto kūrėjai pristatė odinių dirbinių ekspoziciją, Menų fakulteto Teatro katedros studentai stebino Šiaulius spalvingais gatvės performansais.

Aktyviausių akcijos „777 linkėjimai Šiaulių miestui“ dalyvių laukė malonios „studentiškos nuolaidos“ – galėjai pigiau užkąsti ar atsigerti arbatos aplink studentišką miestelį veikusiose kavinėse, kurios mielai tapo studentų akcijų partnerėmis. Akciją įgyvendino Šiaulių universiteto studentų atstovybės atstovai, kurie teigė: „Surinkti 777 palinkėjimus miestui nelengva, tačiau įmanoma, nes šventės svečiai turi ką pasakyti ir ko palinkėti“.

Studentai savo šventinį pasirodymą baigė Amfiteatre, kur skambėjo koncertas „Viskas vyksta čia“. Savo kūrybą Šiauliams dovanojo liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“, pučiamųjų instrumentų orkestras, mišrus choras „Studium“ ir kiti universiteto meno kolektyvai ir atlikėjai.

Išskirtinis 777-tojo Saulės miesto gimtadienio informacinis partneris – pagrindinis Lietuvoje naujienų portalas DELFI.