Vyriausybė pagal įstatymą iki kovo 11 dienos turi patvirtinti, kokiam kiekiui rezidentų numato finansuoti studijas. ŠMM aiškinimu, procesas šiemet užtruko dėl lėšų stygiaus finansuoti naujai priimamų rezidentų studijas 2013 metais.

"Siekiant išlaikyti valstybės finansuojamų vietų stabilumą ir pastovumą bei paliekant 2011 m. priėmimo lygį, 2013 m. papildomų lėšų poreikis yra 5 031 tūkst. litų (...). 2012 m. rezidentų priėmimo studijų bei stipendijų lėšų trūkumas 2013 m. galėtų būti dengiamas Valstybinio studijų fondo iš grąžinamų paskolų, palūkanų ir delspinigių sukauptomis lėšomis", - teigia ŠMM.

TM savo ruožtu pažymi, kad siūlomos formuluotės turėtų būti tikslinamos.

"Turėtų būti nustatomas aiškus lėšų panaudojimo bei kompensavimo mechanizmas", - teigia ji.

Konkursą į rezidentūros studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Vilniaus universitetas paskelbė gegužės 2 dieną, o prašymų dalyvauti konkurse į rezidentūros studijų programas registraciją pradės birželio 1 dieną.

BNS primena, kad pernai dėl priėmimo į rezidentūrą taip pat kilo nesklandumų, nes vasarą dėl lėšų trūkumo Vyriausybė sumažino planuojamų finansuoti rezidentų skaičių. Tačiau iki mokslo metų pradžios rasta būdų, kaip finansuoti visų planuotų būsimųjų medikų studijas, prie sprendimo prisidėjo ir tai, kad rezidentūros kainas peržiūrėjo universitetai.

Iš viso medikai mokosi nuo 10 iki 13 metų: šešerius metus trunka vientisosios studijos, vėliau metų trukmės praktika - internatūra ir galiausiai, per 3-6 metus trunkančias rezidentūros studijas pasirenkama profesinė kvalifikacija.

Greta subsidijos studijų kainai padengti rezidentai gauna stipendiją, jiems taip pat mokami atlyginimai.