Viena Vilniaus Žirmūnų gimnazijos mokinė egzaminą laikė Vilniaus Šv. Kristoforo gimnazijoje. Jos tvirtinimu, pirmoji egzamino dalis – klausymo – buvo sutrukdyta kelis kartus, tad ji niekaip negalėjo susikaupti ir tinkamai atsakyti į visus pateiktus klausimus.

„Tik prasidėjus antrajai egzamino klausymo užduočiai, magnetola užstrigo ir nebuvo įmanoma toliau tęsti egzamino. Žinoma, visi pasimetėme, nes buvome susikoncentravę ir įsitempę, o šitoks įvykis tikrai išmušė iš vėžių“, – sakė abiturientė.

Merginos tvirtinimu, kelis kartus paleidus diską nuo pradžių, šis užstrigdavo toje pačioje vietoje. Kiek vėliau buvo pakviestas gimnazijos darbuotojas, kuris patikrino magnetolą dar kartą, bet ir toliau diskas striginėjo.

Tada nuspręsta pereiti prie skaitymo dalies. Abiturientai buvo informuoti, kad pasibaigus visoms egzamino dalims, pabaigs klausyti klausymo dalių įrašų. „Tęsėme savo darbą, bet nuolat į egzamino patalpą užeinantys gimnazijos egzaminų vykdytojai, nors ir patyliukais, nuolat diskutavo šį nesusipratimą ir kabinete nebuvo tylos, būtinos valstybiniam egzaminui. Mano nuomone, Vilniaus Šv. Kristaforo gimnazija ir joje buvę vykdantys mokytojai nesudarė egzaminui būtinų egzaminui“, – tvirtina dvyliktokė.

Perklausant diskai veikė be trukdžių

Pirmadienį incidentas su kompaktiniais diskais tirtas NEC. Iš 255 Vilniaus egzaminų centruose naudotų kompaktinių diskų į NEC su kandidatų darbais atsiųsti 4 nekokybiški kompaktiniai diskai ir vykdytojų parašyti aktai. Kompaktinių diskų įrašų pirmadienį klausėsi NEC trijų asmenų komisija.

„Perklausius iš Vilniaus šv. Kristoforo valstybinio brandos egzamino centro, kurio dviejose grupėse klausymo dalis buvo baigta atlikti egzamino pabaigoje, o egzamino laikas buvo pratęstas, kompaktinių diskų įrašus, paaiškėjo, kad įrašai kokybiški, visos užduotys eina iš eilės, aiški kalba, pauzės išlaikytos, jokių trikdžių ar broko nėra“, – teigiama NEC pateiktame atsakyme.

Visą gautą medžiagą nagrinėja ir NEC, ir savivaldybių administracijų atsakingi specialistai. NEC žada, kad visi iš egzaminų centrų gauti egzamino vykdytojų parašais patvirtinti pranešimai apie elektros tiekimo svyravimus ir kt. bus išnagrinėti ir įvertinti. Komisija klausysis ir kitų iš Lietuvos savivaldybių centrų susiųstų kompaktinių diskų įrašų.

Pagal užsienio kalbos vykdymo instrukcijas, jeigu garso įrašas prastos kokybės, vykdytojas trumpam pertraukia egzaminą, o klausymo testas perkeliamas į egzamino pabaigą. Tada egzaminas vykdomas toliau – kandidatai atlieka skaitymo, kalbos vartojimo, rašymo testus. Kompaktinis diskas pakeičiamas atsarginiu ir klausymo užduotis baigiama atlikti egzamino pabaigoje. Šio testo vykdymo laikas pratęsiamas tiek, kiek jis buvo pertrauktas.

Visais tokiais atvejais surašomas aktas, kurį pasirašo vyresnysis vykdytojas ir vykdytojai. Aktas ir nekokybiškas kompaktinis diskas perduodamas NEC kartu su atsakymų lapais.

Diskas užstrigo ir antroje magnetoloje

Šv. Kristoforo gimnazijos direktorė Aldona Grušnienė sakė iš vyresniosios egzamino vykdytojos žinanti apie problemas su kompaktiniu disku. „Žinau, kad viename kabinete kompaktinis diskas užstrigo, atnešė kitą magnetolą, vėl toje pačioje vietoje užstrigo. Manome, kaltas diskas. Dėl to vyriausioji vykdytoja nusprendė klausymo dalį nukelti į pabaigą“, – teigė A. Grušnienė.

Įdėję praėjusių metų egzamino diską, egzaminų vykdytojai įsitikino, kad jis veikia normaliai. Laikantieji egzaminą klausymo dalį baigė egzamino pabaigoje.

„Aš manau, kad dirbant viskas pasidaro. Manau, viskas vyko sklandžiai ir buvo sudarytos sąlygos, abiturientai galėjo viską padaryti. Atlikę kitus darbus, jie grįžo prie klausymo testo“, – incidento nesureikšmina gimnazijos direktorė.