Kaune ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose pradėta dvi savaites truksianti prevencinė akcija „Apsaugok mane“. Policijos pareigūnai stebės, kaip į ikimokyklines įstaigas ir pradines mokyklas automobiliais atvežami mažamečiai.

Kelių eismo taisyklėse nurodyta, kad vairuotojai privalo imtis visų būtinų priemonių savo ir keleivių saugumui kelionės metu užtikrinti. Be to, jaunesnius kaip trejų metų vaikus leidžiama vežti ant galinės automobilio sėdynės tik sėdinčius specialiose jų ūgiui ir svoriui pritaikytose kėdutėse.

Tačiau į Panemunę prie vaikų darželių atvykę pareigūnai neskubėjo bausti pažeidėjų: užuot jas skyrę, pareigūnai vairuotojams dalijo akcijos organizatorės – bendrovės „Kotryna“ parengtas ir išleistas informacinio pobūdžio knygeles „Mama, apsaugok mane“. Šią prevencinę priemonę kartu su šalies Policijos departamentu bendrovė ėmėsi organizuoti jau antrus metus iš eilės.

Patarimų klausėsi ne visi

Iš keliasdešimties per vieną dieną sustabdytų automobilių maždaug tik kas penktame buvo galima pamatyti pritvirtintą vaikišką saugos kėdutę. Kai kurie kalbinti tėveliai bandė įrodinėti, esą pakanka vien to, kad jų vaikai prisisega saugos diržus. Kiti teisinosi, kad jų atžalos jau išaugo kažkada turėtas specialiąsias kėdutes, o ūgtelėjusiems darželinukams jų jau lyg ir nebereikia.

Kėdutės mažamečiams keleiviams yra būtinos, kol jie sveria ne daugiau kaip 36 kilogramus. Būtent tokio svorio vaikams yra skirtos jų ūgiui ir svoriui pritaikytos didžiausios kėdutės, kurios paprastai skirstomos į penkias grupes.

„Matome, kad nepakankamai dėmesio skiriate, jog jūsų atžalos būtų saugios. Pasirūpinkite tuo. Juk vaikai – didžiausias turtas“, – daugumai sustabdytų vairuotojų šypsodamasi kalbėjo Kauno miesto policijos Eismo priežiūros tarnybos specialistė Gražina Jasiūnienė.

Vienas vyriškis, reaguodamas į eismo prižiūrėtojų žodžius, atšovė: „Džiaukitės, kad vaikas, vos tik įlipęs, iškart griebiasi saugos diržo, o ne reikalaukit dar kažko daugiau. Tokie jau tie Lietuvos policininkai, kad jiems nuolat kažkas negerai, vis kažko neužtenka.“

Vaikus slepia kojūgalyje

Pareigūnai sako, kad dažnai stengiasi apsiriboti įspėjimais, tačiau kartais pasitaiko įžūlių eismo dalyvių, kuriems moralų nebepakanka:

„Ne kartą teko matyti, kaip sustabdyto automobilio priekinėje keleivio sėdynėje įsitaisęs suaugęs žmogus bando paslėpti iki tol ant kelių laikytą mažametį. Patikėkite, vaizdas atrodo mažų mažiausiai kurioziškai. Vaikui liepiama susirangyti ir pasislėpti kojūgalyje, tačiau paprastai tokie ketinimai nueina perniek, nes mažylio galvelė vis tiek lieka kyšoti kur nors ties daiktadėže.“