Rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba šiuo metu pluša Tauragės M.Mažvydo pagrindinėje mokykloje. Kontrolierė Kostė Čiapienė sako, kad šis patikrinimas mokykloje buvo planinis, todėl nesitikėta, kad pavyks rasti išskirtinių trūkumų. Deja, kontrolierių darbas šioje ugdymo įstaigoje užtruko kiek ilgiau nei planuota – panašu, kad mieste sklandantys gandai turi realaus pagrindo.

Gandai

„Tauragės kurjerio“ šaltiniai teigia, jog kontrolieriai, tikrindami mokyklos buhalteriją, aptiko itin grubių pažeidimų. Kalbama netgi apie galimai pasisavintas dideles sumas. Neatitikimų rasta ir mokant atlyginimus – esą mokytojai ne vienerius metus gavo realybės neatitinkančius atlyginimus (galimai savavališkai „apkarpytus“ – aut.past.), o kai kurie darbai ir paslaugos buvo perkamos apeinant viešųjų pirkimų įstatymą.
Nenori kalbėti

M.Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius Vidas Misiūnas trečiadienį minėtų gandų nei patvirtino, nei paneigė.

„Negaliu apie tai kalbėti, kol nesu gavęs kontrolierių patvirtintų išvadų. Auditoriai iki šiol mūsų mokykloje tebedirba“, – sakė direktorius.

Jis paminėjo, kad mokyklos buhalterė Ona Žukauskienė šiuo metu turi nedarbingumo pažymėjimą.

To dar nėra buvę

Tauragės rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas patikino, kad M.Mažvydo mokykloje dirbanti buhalterė yra ilgametė darbuotoja, kad perėjo į mokyklą reorganizavus centralizuotą buhalteriją.

„Ši specialistė mokykloje dirba nuo 2000–2001 metų. Auditas mokykloje paprastai, kiek žinau, atliekamas kas 5–7 metus. Apie negerus kontrolierių aptiktus dalykus M.Mažvydo mokykloje girdėjau ir aš. Tačiau tai – tik gandai. Kalbos nėra patvirtintos jokiais argumentais, dokumentais. O kol neturime oficialiai patvirtintų audito išvadų, apie šią istoriją geriau nekalbėkime. Juk nežinome, ką ten iš tikrųjų rado, kokia yra tikroji situacija“, – trečiadienį kalbėjo Švietimo skyriaus vedėjas.

Pasak E.Šteimanto, panašios istorijos jo darbo praktikoje nebuvo. Klaidų tikrinamose mokyklose pasitaikydavę ir anksčiau, bet jos būdavusios menkos – pranešimus apie tai, kad būtina pašalinti aptiktus trūkumus administracija gaudavusi raštu ir tik tuomet apie tai būdavo pradedama kalbėti. Tačiau, sprendžiant iš užuominų, šįkart yra kitaip.

Informaciją patikslins

Šįkart tikrintojai analizavo ne tik mokyklos vidaus reikalus, bet nagrinėjo ir lėšų panaudojimo ypatumus. Apie tai, ką jiems pavyko rasti M.Mažvydo pagrindinėje mokykloje, tikrintojai nenorėjo kalbėtis – plačiau komentuoti situaciją Kontrolės ir audito tarnybos kontrolierė sutiko tik savaitės pabaigoje.

„Kol kas darbas šioje mokykloje dar nėra baigtas. Manau, kad šią savaitę baigsime suvesti visus rezultatus. Radome neatitikimų, todėl užtrukome ilgiau nei planavome. Bet apie rezultatus pakalbėsime vėliau“, – sakė K.Čiapienė.

Klaustukų daugėja

Redakcijos šaltiniai leido suprasti, kad patikrinimo galimi rezultatai netikėti. Kalbama ne apie šiaip menkus finansinius trūkumus ar neapdairumą, o apie galimybę pradėti baudžiamąją bylą dėl lėšų iššvaistymo.

Nepatvirtintais duomenimis, Savivaldybės administracijoje apie pastarąjį patikrinimą kol kas kalbama pašnibždomis. Net ir mums, susidomėjusiems planiniu audito patikrinimu, buvo pasakyta, jog nieko nesužinosime, net jeigu ir bus kreiptasi į prokuratūrą. Esą, kol vyks ikiteisminis tyrimas, visų lūpos būsiančios užčiauptos. Keista ir tai, kad vykstant auditui staiga pasiligojo mokyklos buhalterė. Todėl su ja susisiekti mums nepavyko.