Anot pašnekovų, paklausus darbuotojas ne visada yra tas, kuris gali pasigirti ilgamete darbo patirtimi. Jų teigimu, ne mažiau svarbu ir asmeninės darbo ieškančio asmens savybės. Beje, per pastaruosius metus darbdavių lūkesčiai gerokai pasikeitė.

Ko ieško darbdaviai?

„CV Online LT“ portalo marketingo vadovė Rita Karavaitienė pastebi, kad viena iš pagrindinių ir dažniausiai minimų savybių, kurių ieško darbdaviai, yra iniciatyvumas. Jis kartais prilyginimas motyvacijai. Tiesa, beveik kiekviename darbo pasiūlyme, nepriklausomai nuo pareigų, galima rasti ir reikalavimus, kad potencialus darbuotojas turi būti atsakingas, mokantis bendrauti ir bendradarbiauti.

„Šiuo metu ypač paklausūs yra žmonės, kurie puikiai išmano savo darbo specifiką, geba mokytis, nori tobulėti, moka elgtis su naujosiomis technologijomis, moka bent dvi užsienio kalbas. Jų stipriosios savybės turėtų būti mokėjimas bendrauti ir bendradarbiauti, gebėjimas parduoti ir reprezentuoti“, – pabrėžė pašnekovė.

Anot jos, darbdavių reikalavimai kinta retai. Tiesa, kiek kitokie jie buvo prieš krizę, tuomet ypatingai buvo vertinamas darbuotojų aktyvumas, noras dirbti.

„Darbdaviai sakydavo – tik ateikite dirbti, o ieškantieji darbus keldavo aukštus reikalavimus“, – prisiminė ji.

Darbdaviui svarbios ne asmeninės savybės, o sugebėjimai

Tačiau „Cvbankas.lt“ portalo vadovas Tomas Toleikis patikino, kad asmeninės savybės dažniausiai nėra pagrindinis kriterijus, ieškant darbuotojo. Anot jo, bent jau pirminiuose atrankos etapuose svarbesni kriterijai yra patirtis, išsilavinimas ir profesiniai įgūdžiai.

Rita Karavaitienė

„Asmeninės savybės kaip atrankos kriterijus dažniausiai pasireiškia jau vėlesniuose atrankos etapuose, kai darbdavys vykdo pokalbius dėl darbo ir renkasi tarp kelių panašios kvalifikacijos kandidatų. Tačiau vis tik pageidaujamos asmeninės savybės būna nurodomos ir darbo skelbime. Populiariausia asmeninė savybė, kurios pageidauja darbdaviai, yra atsakingumas. Gana dažnai tikisi iš kandidatų ir komunikabilumo, punktualumo, iniciatyvumo, energingumo, atidumo.

Tiesa, pageidaujamos darbuotojo asmeninės savybės gali visiškai skirtis priklausomai nuo darbo pozicijos. Tačiau patyrę, motyvuoti, protingi darbuotojai visais laikais yra laukiami daugelyje įmonių“, – patikino jis.

Ieško motyvuotų ir darbščių darbuotojų

„Cvmarket.lt“ portalo atstovas Povilas Kytra pasakojo, kad praktiškai visais atvejais darbdaviai ieško darbščių darbuotojų, kurie ne tik galėtų, bet ir turėtų vidinės motyvacijos dirbti.

„Dėl to paprastai pirmieji klausimai darbo pokalbio metu yra skiriami išsiaiškinti kandidato motyvus dirbti. Jei kandidatas yra nemotyvuotas, tai net ir turint reikiamas kompetencijas bei kitas savybes, jis darbe pasieks ne tokių gerų rezultatų, kaip stiprią motyvaciją turintys kolegos. Kitos savybės priklauso nuo ieškomos pareigybės. Pavyzdžiui, klientų aptarnavimo srityje viena svarbiausių savybių – empatija. Tuo tarpu, IT srityje dažnai svarbiau, kad kandidatai pasižymėtų analitiniu mastymu“, – pabrėžė P. Kytra.

Anot jo, šiuo metu darbdaviams sunkiausia susirasti specialistus, turinčius techninius įgūdžius. Bene daugiausiai problemų esą kyla dėl informacinių technologijų specialistų, nes turintys gerus programavimo įgūdžius, kalbantys užsienio kalbomis bei prieš tai buvusiose darbovietėse pasiekę gerų rezultatų programuotojai yra graibstomi užsienio bendrovių, dirba jose nuotoliniu būdu, o vietiniai darbdaviai profesionalių šios srities specialistų neranda.

Darbuotojų reikia vis daugiau

„Darbo rinkai pastebimą įtaką daro aktyvus naujų paslaugų centrų kūrimasis ir egzistuojančių plėtra. Per trumpą laiką jie tarsi išsiurbia tam tikros srities specialistų pasiūlą. Vietinėms bendrovėms itin sunku su jomis konkuruoti dėl geresnių darbuotojų. Kita vertus specialistams tai gera naujiena, jie turi geresnes galimybes įsidarbinti. Dalis pokyčių yra padiktuota geopolitinės situacijos, pavyzdžiui, logistikos bendrovės rečiau ieško darbuotojų dirbančių rytų kryptimis, tačiau persiorientuodamos dažniau ieško dirbančiųjų vakarų kryptimis. Apskritai jaučiame stiprų pagyvėjimą darbuotojų paieškos srityje. Bendrovės daug drąsiau priima samdos sprendimus, jei anksčiau buvo linkusios kiek atidėti, šiuo metu neabejodamos priima tinkantį specialistą. Įmonės paskelbia apie 20-30 proc. daugiau darbo pasiūlymų lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu. Taip pat daugiau smulkių bei vidutinių bendrovių planuoja didinti darbuotojų skaičių 2015 metais“, – kokie pokyčiai pastebi darbo rinkoje, pasakojo P. Kytra.

Jo teigimu, šiuo metu daugiausiai darbo pasiūlymų darbdaviai turi pardavimų, logistikos, inžinerijos bei informacinių technologijų sričių specialistams. Pagyvėjimas taip pat jaučiamas ir statybų, nekilnojamo turto srityje.

Kursuose moko net kalbų

P. Kytra taip pat pastebi, kad verslas šiomis dienomis dirba tokiame kontekste, kuris diktuoja poreikį gebėjimams bendrauti su klientais bei partneriais įvairiomis kalbomis. Dėl to ir darbo pasiūlymuose vis dažniau randami reikalavimai mokėti įvairesnes kalbas, nei mums iki tol įprastos lietuvių-anglų-rusų.

Povilas Kytra

„Dirbame vis atviresnėje ekonomikoje. Turime kurti ir palaikyti santykius su užsienio partneriais. Norėdami diversifikuoti verslą, privalome vengti dirbti viena kryptimi, pavyzdžiui, rytų. Paslaugų centrai, kurie aptarnauja šiaurės šalis, neretai reikalauja švedų ar norvegų kalbų mokėjimo. Susiduriame su atvejais, kai bendrovės, kurios aptarnauja tam tikros didelės bendrovės klientus užsienyje, kuria atskirus kalbų mokymų centrus. Juos praėję darbuotojai įsipareigoja atidirbti tam tikrą laiką. Jiems mokamas aukštesnis nei vidutinis darbo užmokestis, be to per pusmetį trunkančius intensyvius kursus įgyjamos bazinės tam tikros kalbos žinios“, – apie naują įmonių taikomą darbuotojų paieškos modelį pasakojo P. Kytra.

Anot jo, kalbų mokėjimas kartais gali būti svarbesnis už kai kurias reikalavimuose nurodytas savybes.

„Dažniausiai taip nutinka, kai bendrovei siekiant dirbti su klientais tam tikros kalbos mokėjimas yra kritinis. Jei rinkoje mokančių šią kalbą nedaug, tuomet bendrovė labiau linkusi pro pirštus žiūrėti į kitas kandidatų savybes. Įvairesnes kalbas mokančių darbuotojų žvalgosi ir logistikos bendrovės. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad ne kalbų kiekybė yra svarbi. Kandidatas geresniu netaps, jei „mokėsi“ 8 kalbas, tačiau tik po sakinį“, – priminė P. Kytra.

Įspėjo ir darbdavius



Lietuvos darbo biržos atstovė Jūratė Baublienė DELFI pasakojo, kad dabar rinkoje labiausiai vertinami „klasikiniai“ teigiami asmenybės bruožai: patikimumas, darbštumas, emocinė pusiausvyra, bendravimo įgūdžiai, organizuotumas, atsakingumas, kai kurių žalingų įpročių neturėjimas. Pageidaujamos ir šios savybės – imlumas, gebėjimas greitai mokytis, lankstumas, komunikabilumas. Svarbu ir tai, kokie asmeniniai motyvai bei poreikiai žmones skatina dirbti.

„Šiuo metu rinkoje yra patys paklausiausi tie darbuotojai, kurie turi darbdaviui reikiamų žinių ir įgūdžių. Darbdaviai visais laikais ieško aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Taigi darbo santykiuose svarbiausias veiksnys – gebėjimas tinkamai atlikti tam tikrą darbą pagal tam tikrus reikalavimus ir už tai gauti konkurencingą atlygį (tiek moralinį, tiek materialinį). Teigiamos asmeninės darbuotojo savybės, kaip ir darbdavio, gali tuos santykius išlaikyti stabilius, pagerinti arba pabloginti.

Svarbu pabrėžti, kad renkasi ne tik darbdavys, bet ir darbuotojas, o ir vieni, ir kiti tampa reiklesni. Prastos darbo sąlygos, ribotos galimybės tobulėti profesinėje srityje ir kiti darbuotojo netenkinantys veiksniai tampa dažna nelojalumo darbdaviui, patrauklesnio darbo paieškos arba netgi nenoro dirbti priežastimi”, – sakė ji.

Kokių specialistų reikia rinkai?

Lietuvos darbo biržos duomenimis, į labiausiai trūkstamų profesijų sąrašą patenka (paklausa viršija pasiūlą daugiau nei 500 per 2014-01-01 – 2014-11-01 laikotarpį) šios profesijos: tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojas, siuvėjas, pardavėjas kasininkas, pardavimo vadybininkas, plataus profilio statybininkas, virėjas, pardavimo agentas (vadybininkas), betonuotojas, suvirintojas, plytų mūrininkas, kasininkas, kepėjas.

„CV Online LT“ Marketingo vadovės R. Karavaitienės teigimu, daugiausiai darbo pasiūlymų dabar sulaukia pardavimų vadybininkai (ypač puikiai išmanantys kokią nors veiklos sritį, paslaugą ar produktą – transportą, inžineriją, gamybą), prekybininkai (pardavėjai, sandėlininkai), IT specialistai (programuotojai: C++, C#,.net, JAVA, projektų vadovai), vadovai (projektų vadovai, padalinių vadovai, organizacijos vadovai), gamybos specialistai, inžinerijos ir technologijų specialistai.

Jai pritarė ir „Cvbankas.lt“ vadovas T. Toleikis. Anot jo, šiuo metu labai populiarūs darbuotojai yra tie, kurie turi labai aukštus kompiuterinius įgūdžius, pavyzdžiui, įvairių sričių programuotojai, sistemų administratoriai. Rinkoje labiausiai trūksta patyrusių informacinių technologijų specialistų: įvairių sričių programuotojų, sistemų administratorių.