Siūloma išplėsti pripažįstamų ir finansuojamų kvalifikacijos tobulinimo formų ir būdų įvairovę, kad pedagogas galėtų pats planuoti kvalifikacijos tobulinimo periodus, sritis, formas ir būdus.

Projekte numatyta, kad pirmaisiais pedagoginio darbo metais kvalifikacijos tobulinimas turėtų užimti ne mažiau kaip 1/3 viso mokytojo darbo laiko. Mokinių atostogų laiku būtų rengiamos nacionalinės vieno mėnesio bendros trukmės kvalifikacijos tobulinimo stovyklos.

Kas aštuonerius darbo metus pedagogas turėtų teisę gauti apmokamą vienerių metų trukmės kvalifikacijos tobulinimo stažuotę metodinių priemonių, vadovėlių rengimui, dalyvavimui švietimo projektuose, universitetinėms studijoms ar stažuotei užsienio švietimo įstaigoje.

Siūloma, kad mokyklose ar prie savivaldybių atsirastų specialistai, galintys konsultuoti mokytojus kvalifikacijos tobulinimo klausimais.

Taip pat projekte siūloma įteisinti nuostatą, kad pedagogas iš anksto būtų informuojamas, kokia lėšų suma ir kokio pobūdžio kvalifikacijos tobulinimo veiklai jam skirta. Tai žinodamas, mokytojas turės teisę rinktis ir kitas kvalifikacijos tobulinimo priemones (specializuotus renginius, akademines studijas) nei rekomenduoja profesinio tobulinimosi konsultantas, įstaigos vadovas. Visos pedagogo pasirinktos priemonės bus apmokamos.

Šis dokumento projektas svarstytas seminaruose, surengtos konsultacijos regionuose, diskutuota su švietimo įstaigų darbuotojų, vadovų, švietimo centrų, pedagogų asociacijų ir profsąjungų atstovais. Atsižvelgus gautas į pastabas ir pasiūlymus, planuojama jį tvirtinti 2012 m. pradžioje.

Taip pat šiuo metu ekspertų komisija kuria detalų PKT modelį, kuris netrukus bus pateiktas viešam svarstymui.

Įsigaliojus PKT koncepcijai, jos pagrindu bus parengti ir patvirtinti Pedagoginių darbuotojų kvalifikacijos tobulinimo nuostatai.

Pagal Švietimo įstatymą tobulinti savo kvalifikaciją yra pedagogo pareiga. Biudžeto lėšos, skirtos šiam tikslui, yra įskaičiuotos į mokinio krepšelį.

PKT koncepcijos metmenų projektas paskelbtas ministerijos internetiniame tinklalapyje. Kitą savaitę bus paskalbtas pataisytas koncepcijos projektas.