Šiuo metu teisę gauti ligos, motinystės, motinystės (tėvystės) ar tėvystės pašalpą turi apdraustieji asmenys iki 26 metų, kurie iki laikotarpio, už kurį turėtų būti mokama pašalpa, pradžios dienos neįgijo nustatyto stažo dėl to, kad nurodytais laikotarpiais mokėsi pagal bendrojo ugdymo programą ar pagal profesinio mokymo programą bei aukštosiose mokyklose pagal dieninę arba nuolatinę studijų formą, jeigu jie tik baigę atitinkamą mokyklą tapo apdraustaisiais asmenimis per 3 mėnesius nuo mokslo baigimo (pagal mokslo baigimą įrodantį dokumentą).

Algirdas Sysas
„Asmuo, įsidarbinęs iki mokslo baigimo, netenka teisės į išmoką kaip besimokantis asmuo iki 26 metų, o nustatyto stažo išmokai skaičiuoti dar neturi, todėl ir išmoka kaip dirbančiam asmeniui jam nepriklauso. Asmuo, tapęs apdraustuoju iki mokslo baigimo, į Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą sumokės daugiau įmokų nei asmuo, kuris įsidarbins per tris mėnesius nuo mokslo baigimo, todėl kyla klausimas - kodėl asmuo, tapęs apdraustuoju iki mokslo baigimo ir sumokėjęs daugiau įmokų į VSDF biudžetą, neturi teisės į ligos, motinystės, motinystės (tėvystės) ar tėvystės pašalpą, kai tokią teisę turės asmuo, įsidarbinęs per tris mėnesius nuo mokslo baigimo", - apie dabartinį galiojantį reglamentavimą teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Teikiamomis pataisomis Seimo narys A. Sysas pasiūlė keisti dabartinę tvarką ir suteikti studentams, tapusiems apdraustaisiais iki mokslo baigimo, teisę gauti ligos, motinystės, motinystės (tėvystės) ar tėvystės pašalpą.

Pritarus bendru sutarimu projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas Socialinių reikalų ir darbo komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje numatoma sugrįžti rudens sesijoje.