Tikina, kad prekyba legali

Kauno diena“ įsitikino – nusipirkti suklastotą universiteto diplomą galima net neiškėlus kojos iš namų. Internete apstu skelbimų, siūlančių universitetinį išsilavinimą vos per savaitę. Nemažai internautų nė nebijo viešai skelbtis, kad skubiai reikia brandos atestato arba kokios nors aukštosios mokyklos baigimo pažymėjimo.

Dar lengviau įgyti kokios nors užsienio valstybės mokyklos baigimo įrodymą. Įvairių pasaulio šalių (Lietuvos tarp jų nėra) mokyklų baigimo diplomus internete siūlantieji asmenys užtikrina:

„Viskas legalu, nesikerta niekas su jokiais įstatymais. Išrašomi čekiai.“

Tiesa, skelbimo autoriai atkreipia dėmesį, kad patys diplomų negamina ir jais neprekiauja.

„Mes tarpininkaujame įmonėms iš JAV, kurios legaliai juos gamina ir jais prekiauja, jums pristatydamos diplomus tiesiai į namus, tad pas mus galite užsisakyti įvairių diplomų ir jūsų užsakymas tuoj pat pasieks Amerikoje esančią spaustuvę. Kaina tik 1,5 tūkst. litų“, – rašoma viename iš daugelio internete rastų skelbimų.

Surašo gerus pažymius

Nurodytu elektroniniu paštu pasiteiravus, ar parduodami realiai egzistuojančių aukštųjų mokyklų baigimo dokumentai, skelbimo autorius atsakė teigiamai: „Visi universitetai egzistuojantys. Nors ir Oksfordą užrašyti galima.“

Taip pat buvo užtikrinta, kad parašai ant dokumentų pasirašomi ranka, visi diplomai yra autentiški tikriems. Išklausytų dalykų įvertinimo balai esą surašomi automatiškai. Skelbimo autorius pridūrė, kad „balai būna geri“.

Pasiteiravus, ar nebus taip, kad darbdavys kreipsis į universitetą, o ten pasakys, kad toks studentas pas juos niekada nesimokė, skelbimo autorius pripažino, kad tokiu atveju melagystė išaiškėtų.

„Tokia rizika visados egzistuoja“, – sulaukiau gana atviro atsakymo iš prekiautojo diplomais.

Pavyzdys – V.Uspaskichas

„Kiek girdėjau, Viktoras Uspaskichas irgi nusipirko diplomą. Patikrinus, jo studentų sąrašuose nebuvo. Bet, kaip sakant, patikrino ir nieko. Manau, tikrinami tik aukštus postus užimantys žmonės“, – nuramino elektroninį laišką interesantei atsiuntęs asmuo.

Jis patikino, kad, iš anksto sumokėjus už diplomą, prekė tikrai atkeliaus.

„Prekyba legali. Esame visiems atviri, duodame savo rekvizitus, nes tai yra įmonė, o ne žmogus“, – argumentavo diplomų pardavėjas.

Didelis verslas

Kad padirbti dokumentai neribojamais kiekiais cirkuliuoja rinkoje, patvirtino ir Studijų kokybės vertinimo centro direktoriaus pavaduotoja Aurelija Valeikienė.

Lietuva šiame kontekste mažai išsiskiria iš kitų šalių. Pasaulyje tai – labai didelis verslas, – apie prekybą padirbtais diplomais kalbėjo A.Valeikienė. – Egzistuoja ištisa industrija, susijusi ir su kitokių dokumentų, pavyzdžiui, asmens dokumentų klastojimu.“

Studijų kokybės vertinimo centro direktoriaus pavaduotoja pasakojo, kad Lietuvoje buvo anaiptol ne vienas atvejis, kai buvo suklastotas ir vidurinės mokyklos baigimo atestatas. Tai išaiškėjo stojant į aukštąją mokyklą.

„Darbdaviai, priimdami potencialius darbuotojus ir norėdami įsitikinti, kad asmuo tikrai baigė mokyklą, kurios dokumentą pristatė, gali kreiptis į mūsų centrą. Taip pat galima sužinoti, ar užsienyje įgyta kvalifikacija atitinka Lietuvoje įgytą analogišką kvalifikaciją“, – dėstė A.Valeikienė.

Studijų kokybės vertinimo centro atliekamas vertinimas yra formalus – dokumento savininkas nėra egzaminuojamas.

Gali skirtis viena raidė

„Išsilavinimo dokumentai tik formaliai nurodo, kokius dalykus studentas yra išklausęs, kaip jo žinios ir gebėjimai buvo įvertinti. Mes patikriname, ar asmuo apskritai įgijo nurodytą išsilavinimą, kokios jis pakopos, bet ar žmogus tinka konkrečiai darbo vietai, darbdavys turėtų rengti savą patikrą“, – paaiškino A.Valeikienė.

„Mes patariame darbdaviams tiek privačiame, tiek valstybiniame sektoriuje. Galima bent jau paklausti, ar užsienyje apskritai egzistuoja konkreti švietimo įstaiga“, – mano A.Valeikienė.

Jos žiniomis, yra nemažai apsimetusių diplomų gamintojų, kurių pavadinimuose yra viena raidė, besiskirianti nuo gerai žinomų institucijų pavadinimų.

„Žmonės, kurie nedirba šioje srityje, gali būti apgauti, nes pamanys, kad tai gerai žinomas pasaulyje universitetas“, – pavyzdį pateikė Studijų kokybės vertinimo centro atstovė.

Vertina tik užsienio diplomus

A.Valeikienės teigimu, Studijų kokybės vertinimo centras bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis, bet galimai suklastotų išsilavinimo dokumentų savininkų patys centro darbuotojai nepersekioja, nes tai nėra jų funkcija.

A.Valeikienė yra girdėjusi apie Lietuvos aukštųjų mokyklų diplomų klastojimo atvejus, tačiau tai nėra jos atstovaujamos įstaigos darbo sritis – centras vertina tik užsienyje įgytas kvalifikacijas.

„Visi lietuviški atestatai ir aukštojo mokslo diplomai yra valstybinio pavyzdžio, juos griežtai apskaito išduodančios institucijos. Dokumentai turi tam tikras apsaugos žymas. Tarptautinėje bendruomenėje lietuviški dokumentai yra vertinami kaip pakankamai apsaugoti. Su ankstesnio pavyzdžio dokumentais iš tiesų yra buvę problemų“, – komentavo pašnekovė.

Dėl lietuviškų dokumentų patikimumo ji patarė darbdaviams teirautis konkrečioje aukštojoje mokykloje, nes ten yra saugomos asmenų bylos ir mokykla gali patvirtinti, jei dominantis žmogus joje mokėsi.

Ramūnas Matonis, policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas

Internete galima aptikti begalę įvairios informacijos ir įvairių skelbimų. Asmenys, siūlantys neteisėtas paslaugas, taip pat ne išimtis. Pastaruoju metu policija neatliko tyrimų, susijusių su diplomų klastojimais. Ankščiau tokios veikos buvo tirtos ir asmenys buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Už tokio pobūdžio nusikalstamas veikas yra numatyta sankcija: bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Pats dokumento įgijimas nėra nusikaltimas, tačiau jo laikymas, gabenimas, siuntimas, panaudojimas arba realizavimas užtraukia atsakomybę. Geriausia diplomą patikrinti įstaigoje, kuri jį išdavė. Viešojoje erdvėje galima surasti bet kokios mokymo įstaigos kontaktus ir tiesiog kreiptis į juos dėl diplomo autentiškumo patvirtinimo. Jei iš ten gausite atsakymą, kad diplomas yra netikras, tuomet siūlome kreiptis į policiją.