Kadangi didelėmis pajamomis jie negali pasigirti, šiemet artimuosius žada palepinti ne prabangiomis, o rankų darbo dovanomis ir nuoširdžiais sveikinimais.

Kalbinti studentai vieningai pasakojo Kalėdas sutiksiantys ne bendrabutyje ar nuomojame bute su draugais, o tėvų ar senelių namuose. Pasak jų, tokį sprendimą lemia ne tik noras sutaupyti, bet ir nuoširdus troškimas daugiau laiko praleisti su giminėmis.

Dovanoms – 150 litų

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Greta Sakalauskaitė pasakojo, kad Kalėdos jai – šeimos susibūrimo ir artumo šventė. Tad šventes ji tikrai sutiks namuose, su šeima ir seneliais.

„Tai šventė, kai galime artimiesiems priminti, kad jie mums tikrai yra svarbūs. Manau, kad Kalėdos suartina ne tik gimines, bet apskritai šventiniu laikotarpiu visi vieni kitiems tampa geresni“, - patikino mergina.

Dovanomis ji pradeda rūpintis gruodžio mėnesio pradžioje, tam šiemet žada išleisti apie 150 litų.

„Žadu dovanoti bilietus į teatrą ir kiną, knygą, vitaminų, kalendorių ir įvairių šventinių smulkmenėlių. Pati labiausiai apsidžiaugčiau gavusi papuošalų“, - pasakojo G. Sakalauskaitė.

Šventes sutiks su artimaisiais

Vilniaus kolegijos studentė Asta pasakojo, kad Kalėdas kaip ir kasmet taip ir šiemet sutiks kaime kartu su seneliais. Tokia išvyka jos namuose yra tradicija, tad paminti jos mergina nežada.

„Kalėdos man viena iš mėgstamiausių švenčių, kurios metu mieliausia būti su savo artimais žmonėmis, mylimuoju. Dovanas šiemet darysiu pati, nes noriu artimiesiems palikti malonius atsiminimus, sužadinti emocijas. Jomis pradėsiu rūpintis likus maždaug savaitei iki švenčių“, - pasakojo Asta.

Artimiesiems ji žada dovanoti įvairias šiltas pirštines, kojines, pyragą ar aksesuarus namams.

Nors Kalėdas švęs namuose, Vilniaus universiteto studentas Motiejus Ėringis dovanų neplanuoja. Vaikinas pasakojo, kad jų namuose tiesiog nėra tradicijos rytais atsikėlus bėgti prie eglutės ar keistis suvenyrais. Dovanas jis ateityje žada dovanoti tik savo vaikams.

„Kalėdas švęsiu namie su šeima, nes tokios tradicijos. Nelabai įsivaizduoju kitokių Kalėdų. Artimiesiems padovanosiu šiek tiek dėmesio. Kalėdų šventė – naujo gamtos ciklo pradžios šventė. Naujas ciklas – kupinas netikėtumų, jaudinantis, pilnas vilčių ir norų. Viltimis ir norais pasidaliname šeimoje“, -pasakojo vaikinas.

Išlaidas riboja studentiškas biudžetas

Vytauto Didžiojo universiteto studentas Modestas Valančius daug dėmesio skirti dovanoms taip pat nelinkęs.

„Būdamas studentu negaliu didelės pinigų sumos skirti dovanoms, be to, manau, kad dovanos yra pernelyg sureikšmintas dalykas, kuris tik apsunkina žmonių galvas, užuot leidus jausti ne materialiąją Kalėdinės dvasios pusę. Dovanoms planuoju išleisti nedaug, jos bus nedidelės, bet turinčios reikšmę, nešančios tam tikrą simbolį. Jomis pradedu rūpintis iš karto po sesijos, gruodžio viduryje“, - pasakojo vaikinas.

Jis pasakojo pats mėgstantis gauti smulkias, nuoširdžias dovanėles, ypač – darytas rankomis.

„Kalėdos man reiškia ramybę, susikaupimą, artumą, galimybę praleisti laiką su šeima prie Kalėdinio stalo, skirti laiko apmąstymams, refleksijai. Kalėdas žadu švęsti namie, kartu su šeima, kadangi studijuoju ne gimtajame mieste ir artimiausių žmonių dažnai matyti negaliu“, - apie Kalėdų šventimo įpročius pasakojo M. Valančius.

Dovanoms – apie 170 litų

Klaipėdos universiteto žurnalistų klubo surengtos apklausos „Ką šiemet Šv. Kalėdų proga dovanosite savo artimiems žmonėms?“ duomenimis, šiemet studentai vidutiniškai dovanoms ketina išleisti apie 170 litų.

Dauguma apklaustųjų tėvams artėjančių švenčių proga žada dovanoti savęs lepinimo dovanas – kvepalus, papuošalus, aksesuarus, arbatos rinkinius. Tačiau apklausos atlikėjams teko išgirsti ir prabangesnių dovanų variantų. Vienas iš studentų tėvams ketina padovanoti abonementą į SPA centrą, kitas – kelionę į Turkiją. Tiesa, beveik pusė apklaustųjų negalėjo pasakyti, kokią dovaną ketina dovanoti.

Panašios tendencijos pastebimos ir atsakymuose į klausimą, ką žadama padovanoti antrajai pusei. Merginos vaikinams dažniausiai ketina dovanoti praktiškus dalykus: kvepalus, marškinius, megztinį, knygą, bilietus į renginius, laikrodį, pirštines. Merginos šiemet galėtų tikėtis gauti papuošalų, žvakių ir žvakidžių, bilietus į kelionę.