Klaipėdos universitete dėstomas dalykas ajurvedinė medicina dar sausį užkliuvo tinklaraštininkui Ričardui Savukynui.

„Nežinantiems: klasikinės indiškos ajurvedinės medicinos esmė – banalus pančagavijos naudojimas įvairiems tikslams, paprastai ta pančagavija tiesiog valgoma viena ar su įvairiais priedais (kartais – ir su kenksmingais priedais, pvz., sunkiųjų metalų druskomis). Visos kitos medžiagos laikomos tik pagalbinėmis – pančagavijos priedais.

O ta pančagavija – tai ne kas kita, kaip raugintas karvių išmatų, pieno, šlapimo, cukraus ir kitų atliekų mišinys, kuris paskui valgomas kaip esą padedantis nuo belenko. Ir būtent šitai yra pati ta tikroji, klasikinė ajurvedinės medicinos esmė“, – rašė R. Savukynas.

O visa kita ajurvedinės medicinos dalis, pasak jo, „tai tiesiog įvairios religinės dvasinguminės blėnys ir antimoksliniai kliedesiai, kurie išvis jokio fiziologinio poveikio neturi, nes nieko bendro neturi su jokiu mokslu“.

„Pseudomedicinos („alternatyviosios medicinos“) dėstymas – tai rimtas Klaipėdos universiteto pasiekimas, sakyčiau. Ilgai buvo klausimas, ar kas nors pralenks Šiaulių universitetą, kur chiromantiją dėstė. Tai va, atsirado, kas pralenkė. Dabar reikia sulaukti, kol kuris nors universitetas pradės dėstyti plokščios žemės teoriją bei amžinųjų variklių inžineriją“, – ironizavo R. Savukynas.

KU: programa yra akredituota

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Holistinės medicinos ir reabilitacijos katedros vedėja prof. Daiva Mockevičienė Delfi komentavo, kad Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Holistinės medicinos ir reabilitacijos katedra reabilitacijos krypties magistro studijų programą „Papildoma ir alternatyvi sveikatos priežiūra“ (iki 2023 mokslo metų jos pavadinimas buvo „Papildomoji ir alternatyvioji medicina“ (PAM)) vykdo nuo 2014 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)