Dvylikos Mykolo Romerio universiteto (MRU) studentų praėjus dviem savaitėms po pinigų gavimo buvo paprašyta juos grąžinti.

Pinigus jau spėjo išleisti

Viešoje erdvėje studentai pasakojo elgęsi pagal taisykles – jie užpildė paraišką dėl studijų kainos kompensavimo - ir pirmomis gruodžio dienomis gavo prašytas išmokas už dvejus studijų metus. Ši suma sudarė maždaug 2 300 eurų (apie 8000 litų).

Tačiau Kūčių išvakarėse, gruodžio 23 dieną, studentai sulaukė el. laiškų, kad pinigus dėl MRU klaidos privalo grąžinti – studijų kompensavimas nebus suteiktas.

Tai sukėlė nemažą pasipiktinimo audrą – dalis studentų buvo spėję bent dalį pinigų išleisti, planavo už juos keliauti, įsigyti automobilį, palepinti artimuosius brangesnėmis Kalėdų dovanomis.

Studentų atsiprašė – susipainiojo dėl trumpesnių studijų

Susisiekus su MRU atstovais paaiškėjo, kad tokia situacija iš tiesų buvo nutikusi. MRU visuomenės informavimo vadybininkas Kęstutis Saldžiūnas patikino, kad problemų kilo dėl pasikeitusios universiteto tvarkos.

„MRU prieš kurį laiką perėjo prie trumpesnių studijų (bakalauro – 3.5 m., magistro – 1.5 m.). Joms įpusėjus, kaip ir numatyta teisės aktuose, buvo skaičiuojamos ir pasiūlytos galimos kompensacijos už studijų kainą valstybės nefinansuojamose vietose studijuojantiems asmenims. Praėjusių metų pabaigoje bakalauro studijoms artėjant į pabaigą dėl sutrumpėjusio studijų semestro skaičiaus, deja, įsivėlė techninė skaičiavimo klaida, ir dvylikai studentų buvo nepelnytai sumokėta minėta studijų kainos kompensacija“, – informavo jis.

K. Saldžiūnas patikino, kad su studentais buvo individualiai susisiekta, jų atsiprašyta ir paprašyta grąžinti šiuos jiems per klaidą sumokėtus pinigus.

„Universitete pradėtas tyrimas, studentų dėl patiriamų nesklandumų viešai dar kartą atsiprašome. Stengsimės, kad kuo greičiau būtų atstatytas teisingumas, ir studijų kainos kompensacijos pasiektų tuos asmenis, kurie atitinka aukščiausio pažangumo kriterijus“, – DELFI sakė jis.

Kompensacijoms – daugiau nei 4 mln. eurų

DELFI primena, kad vadovaujantis Vyriausybės patvirtintu „Už studijas sumokėtos kainos kompensavimo tvarkos aprašu“ studentai, įstojusieji į valstybės nefinansuojamas vietas, po dvejų studijų metų galėjo gauti finansinę kompensaciją, prilygstančią įmokos už mokslą dydžiui.

Praėjusiais metais Valstybinio studijų fondo valdyba į studijas investuotas lėšas sugrąžino 2197 studentams ir alumnams.

Galimybė atgauti už studijas sumokėtą kainą atsiranda du kartus: po dviejų studijų metų (arba pabaigus pusę studijų programos) ir po studijų baigimo. Už studijas sumokėta kaina kompensuojama už visą laikotarpį arba to laikotarpio dalį, kuomet asmuo studijavo valstybės nefinansuojamose vietoje.

Šiais metais Švietimo ir mokslo ministerija skyrė kompensacijoms daugiau nei 4 mln. eurų (14,2 mln. litų).

Daugiausia lėšų suteikta Lietuvos sveikatos universiteto studentams ir alumnams. Didžiausia vienam asmeniui tekusi suma viršija 16 tūkst. eurų (56 tūkst. litų) (studijų programa – orlaivių pilotavimas).

Studijas kolegijose pasirinkusiesiems skirta 1220 už studijas sumokėtos kainos kompensacijų. Universitetų studentams ir absolventams suteiktos 977 kompensacijos.