Šokėjai buvo apvogti, kai praėjusio antradienio popietę koncertavo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto patalpose Čiurlionio gatvėje. Kabineto, kuriame šokėjai paliko daiktus, duris išlaužę ilgapirščiai pagrobė keletą vairuotojo pažymėjimų, pinigus, banko korteles, tris mobiliuosius telefonus. Keliems šokėjams dingo drabužiai.

„Pasakiau jiems, kad ir JAV tai vyksta, gaila, kad tai įvyko ir Lietuvoje. Tą pirmą dieną visi buvo labai nuliūdę ir susirūpinę, tačiau mūsų nuotaika labai gera: atvažiavome dalyvauti, džiaugiamės čia būdami ir pamiršome šį įvykį. Juk niekas neužsigavo, o daiktus vėl gali atgauti, svarbu, kad pasai nebuvo paimti“, – DELFI pasakojo „Grandies“ ansamblio vadovė Violeta Smieliauskaitė- Fabianovich.

Ji į Lietuvą atlydėjo per pusšimtį 17-66 metų amžiaus šokėjų iš Čikagos. Vis dėlto V. Smieliauskaitė-Fabianovich stengiasi vagystės nesureikšminti.

Violeta Smieliauskaitė- Fabianovich
„Jei tai būtų įvykę gatvėje, kažkas būtų užpuolę, būtų nemaloniau. Blogų žmonių gyvena visur, tą suprantame. Nepaisant to, visi puikios nuotaikos, nuostabiai Vilniuje praleido savaitę. Jiems čia taip smagu, taip gerai praleido laiką. Juk kai kuriuose JAV miestuose negali laisvai eiti gatvėmis, turi saugotis, o čia atvažiavę jaučiamės smagiai, laisvai, vėlai vaikštome gatvėmis. Amerikoje taisyklės įvestos, po tam tikros valandos gatvėmis vaikščioti nebegali. Mūsų jaunimas iki 4 val. ryto šventė“, – kalbėjo „Grandies“ ansamblio vadovė.

Apie siaučiančius ilgapirščius išgirdo visi Dainų šventės dalyviai: per repeticijas jie perspėti būti budrūs.

Pasigedo ir drabužių

Šokių dienos koordinatorė Snieguolė Einikytė DELFI patvirtino, kad per šventę neišvengta vagystės.

„Universiteto patalpos, apačioje budėtojas, trečiame aukšte specialiai paskyrė jiems patalpas, jie paliko daiktus ir užrakino. Kol jie koncertavo, kol mes sėdėjome ir žiūrėjome, pasirodo, kažkas išmušė duris ir išnešė telefonus, korteles, kai kurias tautinio kostiumo dalis“, – pasakojo S. Einikytė.

Dainų šventės rengėjai mėgino svečių iš JAV nuotaiką pakelti dalindami marškinėlius ir kepuraites. „Viskas susitvarkė, bet toks labai neskanus incidentas. Iš kur atsiranda žmonių, kurie sugena tai padaryti?“, – stebisi S. Einikytė.

Informacijos, kad dėl vagysčių būtų nukentėję daugiau Dainų šventės dalyvių, organizatoriai neturi.

Vilniaus policija dėl vagystės pradėjo ikiteisminį tyrimą. Ilgapirščiai nuostolių pridarė už 4600 Lt.