Antras likęs alytiškis Matas Baltrukevičius su apmaudo gaidele balse pajuokavo, kad tokia vieta jam teko ne tik pernykščiame konkurse, bet ir kai kuriose varžytuvėse.

Kur yra Pasaulio stogas? Kokioje sporto šakoje žmogus kilnoja gyvūną? Kas yra Vanli Chang-chang? Ką reiškia „Nemo nascitur doctus“? Kas nelesa varlių – gandras ar antis? Kas pavaizduota ant 1000 Lt nominalo banknoto? Kas ir kada pirmasis išsilaipino Mėnulyje? Kur buvo švenčiamos pirmosios Lietuvos Nepriklausomybės metinės 1919 m. – Kaune ar Vilniuje?

Atsakymus į šiuos ir dar dešimtis kitų klausimų turėjo rasti vyresniųjų klasių moksleiviai, penktadienį suvažiavę dalyvauti savotiškoje eruditų olimpiadoje. Iš viso į konkursą susirinko trys dešimtys vyresniųjų klasių moksleivių ne tik iš įvairių Radviliškio ir jo rajono mokyklų, bet ir Akmenės, Alytaus, Birštono, Jonavos, Kauno, Kėdainių, Panevėžio, Raseinių, Rokiškio, Šiaulių, Vilniaus.

Kaip ir kasmet, jų laukė 100 pačių įvairiausių klausimų iš literatūros, meno, gamtos mokslų, religijos, istorijos, geografijos, politikos, sporto, atradimų, kitų sričių, žiniasklaidoje pristatomų aktualijų.

Norint į juos atsakyti, nebūtina ištisas dienas sėdėti prie knygų ar mokytis vien dešimtukais – kartais pakanka prisiminti kažkur girdėtą datą, pavardę ar pavadinimą, o kai kuriuos atsakymus galima išmąstyti logiškai ar net rasti gretimame klausime.

Laimi tas, kuris geriausiai orientuojasi visuomenėje vykstančiuose procesuose, įsimena svarbiausius įvykius ir faktus, geba pritaikyti sukauptas žinias įvairiose situacijose, priima logiškus sprendimus.

„Konkursas yra orientuotas ne į vieną sritį, o į visumą. Kartais vaikas išmano vieną dalyką, o kitų – visai ne. Geram mokiniui reikia viską žinoti“, – DELFI pasakojo konkurso sumanytojas, Lizdeikos gimnazijos direktorius Jonas Varkulevičius.

„Žynio“ konkursas, skirtas ne tik mokinių erudicijai patikrinti, bet ir Vasario 16-ajai paminėti, organizuojamas nuo 1996 m. Iš pradžių jame varžėsi daugiausiai radviliškiečiai, vėliau dalyvių geografija išsiplėtė iki visos Lietuvos. Tiesa, į geriausiųjų devintuką visuomet patenka bent po 2-3 radviliškiečius.

Rengėjai kviečia po vieną atstovą iš šalies gimnazijų, vidurinių ir pagrindinių mokyklų, tik Lizdeikos gimnazijai leidžiama deleguoti tris.

Kad nuspręstų, kam leisti pademonstruoti savo žinias, ši gimnazija surengė vidinį konkursą, kuriame dalyvavo apie 40 moksleivių.

Anot J. Varkulevičiaus, vieniems paaugliams norisi patikrinti save, kitiems siekti „Žynio“ titulo yra prestižo reikalas. Konkursą laimėjo Lizdeikos gimnazijos trečiokas H. Ūsas. Jis prisipažino daug skaitęs, tačiau tvirtino nugalėti nesitikėjęs.

Pernai geriausia buvo pripažinta tos pačios mokyklos gimnazijos mokinė B. Kučinskaitė, užpernai – gimnazistas iš Radviliškio rajone esančios Šeduvos K. Smaliukas. Šiemet, kaip ir pernai, antras liko M. Baltrukevičius iš Alytaus šv. Benedikto gimnazijos.

„Visur dalyvauju ir vis antras“, – atsiimdamas apdovanojimą iš švietimo ir mokslo viceministro Vaido Bacio rankų liūdnai pajuokavo jis. Trečią vietą iškovojo Jonavos Senamiesčio gimnazijos auklėtinė Ugnė Andriulaitytė.

Tradiciškai kartu buvo surengtas „Žyniuko“ konkursas, kuriame jėgas išmėgino 3-8 klasių moksleiviai iš Radviliškio miesto ir rajono mokyklų, ir buvo įteikta Lizdeikos premija. 500 Lt už labai gerą mokymąsi, aktyvų dalyvavimą įvairiuose konkursuose, gimnazijos vardo garsinimą rajone ir respublikoje apdovanota Emilija Panova.