Apie vis dar nepastatytus darželius DELFI skaitytojai skundėsi dar rugpjūtį, kai paaiškėjo, kad per vasarą darbai tik vos arba visai nepajudėjo. Ir nors tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė teigė, kad darbai turėtų būti baigti artimiausiu metu, darželių vis dar nėra. O tame, kuris jau pastatytas, vis dar nevykdomas joks ugdymas.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija DELFI teigė, kad du darželiai duris atvers jau netrukus, o dar keturių statyba esą užstrigo dėl rangovo kaltės.

Informacijos, kada darbai bus baigti, vis dar nėra

„Vilniaus miesto savivaldybė 2018 m. balandžio mėnesį paskelbė vaikų priėmimą į darželius, į jį įtraukdama vietas neegzistuojančiuose moduliniuose priestatuose prie 6 darželių. Visi priimti vaikai į darželius juos turėjo pradėti lankyti nuo 2018 m. rugsėjo mėn. Deja, vieni jų tuos darželius lanko tik virtualiai, t. y. prisijungus prie darželių sistemos skelbiama informacija, kad vaikas nuo 2018 rugsėjo pirmosios eina į valdišką darželį, yra net grupės pavadinimas, tik vienas menkas pastebėjimas – paties darželio tai nėra, realiai jis neegzistuoja“, – teigiama laiške.

DELFI atsiųstame laiške įvardijama, kad iš šešių žadėtų modulinių priestatų pastatytas tik vienas, tačiau ir jame veikla dar nevykdoma.

DELFI skaitytojas
Visi priimti vaikai į darželius juos turėjo pradėti lankyti nuo 2018 m. rugsėjo mėn. Deja, vieni jų tuos darželius lanko tik virtualiai, t. y. prisijungus prie darželių sistemos skelbiama informacija, kad vaikas nuo 2018 rugsėjo pirmosios eina į valdišką darželį, yra net grupės pavadinimas, tik vienas menkas pastebėjimas – paties darželio tai nėra, realiai jis neegzistuoja.

„Primenu, kad pasibaigus vaikų priėmimui į darželius, savivaldybė suskubo viešai džiaugtis „Tai, kas prieš trejus metus Vilniuje buvo iššūkis, šiandien sėkmingai įveikta – visi mažieji vilniečiai patenka į darželius“. Ar tikrai taip? Kokia yra situacija šiandien? O gi tokia, kad tos papildomos vietos, kurias stebuklingu būdu sukūrė savivaldybė, neegzistuoja. Realiai jų dar nėra“, – teigiama laiške.

Laiške įvardijama, kad savivaldybė nepateikia jokios informacijos apie planuojamą darželių atidarymo laiką. „Pradžioje buvo žarstomi pažadai, kad atsidarys spalį, lapkritį, gruodžio viduryje, o dabar išvis tyla. Kam reikėjo priimti vaikus į neegzistuojančius darželius? Pastatytų, įrengtų, gautų visus leidimus ir galėtų skelbti priėmimą, bet paskelbė anksčiau laiko, nes norėjo prieš rinkimus parodyti, kad sumažėjo eilės. Svarbiausia buvo pasistengti tinkamai suformuoti savo viešą įvaizdį, o ne realiai užtikrinti vaikų gerovę. Gėda, kad dabar nė vienas nedrįsta prisiimti atsakomybės, bet užtat drįsta didžiuotis tuo, kad visi vaikai „patenka“ į darželius. Tikiuosi, jog ši purvina gudrybė, kurią pasitelkė savivaldybė ir meras, atsisuks prieš juos pačius“, – rašoma laiške.

Sprendimas – perpildytos grupės

Tokie vaikai, kurie vis dar laukia priestatų, lanko privačius darželius. Laiške teigiama, kad savivaldybė pateikė pasiūlymą laikinai lankyti pakaitinius darželius ir kai kurie tokia galimybe pasinaudojo.

Privatus darželis

„Jeigu pasirenki lankyti privatų darželį, gauni 100 eurų savivaldybės kompensaciją, bet atkreiptinas dėmesys, kad tokią pat kompensaciją gauna visi lankantys privačius darželius, nesvarbu, ar jie gavo vietą valstybiniame darželyje, ar ne. Be to, mokestis už valstybinį ir mokestis už privatų darželį skiriasi akivaizdžiai, 100 eurų privačiam darželiui neužtenka, – teigiama DELFI atsiųstame laiške. – Juokingiausia, kad sistemoje nurodyta, kad vaikas lanko valdišką darželį, o realiai priverstas eiti į privatų. Jokia papildoma kompensacija skirta nebuvo, bet juk vaikai ne dėl tėvų kaltės negali lankyti tų darželių, į kuriuos buvo priimti, o dėl valdininkų, nesugebėjusių iki priėmimo į darželius paskelbimo tinkamai įvertinti, išanalizuoti priestatų atidarymo visą mechanizmą, tačiau visa atsakomybė užkraunama tėvams.“

Laiške taip pat įvardijama, kas yra anksčiau minėti pakaitiniai darželiai. „Tai reiškia, kad pilnai suformuotose grupėse dirbtinai sukuriamos papildomos vietos. Pasirodo, darželiai yra guminiai ir labai norint gali prasiplėsti, – teigiama laiške. – Pirmiausia, vaikai juk ne daiktai, kad juos būtų galima taip mėtyti iš vieno darželio į kitą, adaptacijos procesas dažnai būna skausmingas tiek vaikui, tiek jo tėvams. Kitas dalykas, kuo nusikalto tie vaikai, kurie priversti papildomai priimti į savo grupes dar kažkokį skaičių vaikų?“

Vilniuje šimtai šeimų liko apgautos

Apie vilniečių nusiskundimus, kad vietos išdalintos, o darželiai nė nepradėti statyti, DELFI rašė dar praėjusių metų rugpjūtį.

DELFI skaitytojas
Suformuotose grupėse dirbtinai sukuriamos papildomos vietos. Pasirodo, darželiai yra guminiai ir labai norint gali prasiplėsti.

Dar kovą Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad jau rugsėjį duris atvers net 6 moduliniai darželiai, kuriuos galės lankyti 630 vaikų. Deja, darželiai vis dar lieka tik pažadais.

Rugpjūtį Vilniaus miesto savivaldybės atstovai DELFI teigė, kad moduliniai darželiai bus pastatyti jau artimiausiu metu, o viskas užtruko tik dėl procedūrinių veiksmų su įvairiomis institucijomis derinimo, tačiau darželių nėra ir sausį.

Gyrėsi, kad visi mažieji vilniečiai gavo vietas darželiuose

„Tai, kas prieš trejus metus Vilniuje buvo iššūkis, šiandien sėkmingai įveikta – visi mažieji vilniečiai patenka į darželius – nuo rugsėjo pirmosios šiemet į sostinės darželius pakviesta dar 7400 vaikų. Balandžio 18-30 d. vyko pirmasis vaikų priskirimas į grupes, šiuo metu yra likę dar apie 800 laisvų vietų Vilniaus darželiuose“, – gegužės 2 dieną paskelbė Vilniaus miesto savivaldybė.

Po šios žinios su DELFI susisiekė mažamečio mama ir tikino, kad tai – tik skambus pareiškimas. „Pasitikrinome duomenis, esame 35 už brūkšnio, – pavasarį kalbėjo Laura. – Pasitikrinau internete, tai mano vaiko amžiaus grupei yra tik 66 laisvos vietos visame Vilniuje. Lenkiškas ugdymo įstaigas išbraukiau.“

„Taip, yra 800 laisvų vietų, tačiau labai daug jų yra lenkiškų, daug kur priimami vaikai nuo ketverių metų ir taip toliau“, – teigė mama, auginanti dvejų metų atžalą. Į šios mamos skundą sureagavo Vilniaus miesto savivaldybės mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas. Jo teigimu, pranešimas, kad visi mažieji vilniečiai patenka į darželius, yra teisingas, nes, anot jo, „tai reiškia, kad vaikai patenka į bet kokį darželį“.

Aleksandras Zubriakovas

„Be abejo, visi tėvai norėtų darželių arčiau namų. Bet mes turime tokius rajonus kaip Santariškės, Pilaitė, kur yra daugybė jaunų šeimų. Ir meras tą patį sakė, kad pirmas žingsnis – užtikrinti, kad visi vilniečiai patektų į darželius. Šiemet pirmi metai, kai visi patenka į darželius. Kitas etapas – prieinamesni darželiai. Kaip žinia, savivaldybė rudenį planuoja statyti naujus modulinius darželius“, – ateities planus pavasarį vardijo mero patarėjas.

Problemas glaisto perpildydami grupes

Laiku nespėjus pastatyti priestatų, Vilniaus miesto savivaldybė rado sprendimą – darželių laukiančius vaikus prijungė prie jau suformuotų grupių, tačiau toks sprendimas piktino tas mamas, kurių vaikai buvo patekę į darželius.

Laišką DELFI atsiuntusi mama teigė, kad perpildytos grupės luošina vaikus. „Suprantu miesto problemas: auklėtojų trūksta, darželių trūksta, grupės formuojamos didžiulės. Suprantu valdininkų logiką priimti kuo daugiau vaikų, bet kiekvieną vakarą matau savo dukrą, grįžusią iš darželio, ir tokio „ugdymo'“ pasekmes. Kaina yra žvėriška, – laiške teigė mama. – O kur jūs vedate savo vaiką – į darželį ar į tvartelį?“

Trejų metukų dukrą auginanti mama teigė, kad jos dukrai nepasisekė. „Ji viename Vilniaus darželyje turi tą vietą – vieną iš 24 grupėje esančių. Į kai tai panašu jums? Man į tai, kad darželis yra viso labo tvartelis, kur gyvuliukų banda patrepsi kojelėmis, paėda iš dubenėlių ir išbėga į lauką pasiganyti. Manėte, kad darželis yra ugdymo įstaiga? Baikit, nemanau, – kalbėjo mama. – Mano dukros grupėje praktiškai visą rugsėjį buvo daugiau nei dvidešimt vaikų. Taigi, mieli valdžios ponai, norisi paklausti, kaip jūs įsivaizduojate ugdymą tokiai trimečių grupei?“

Savivaldybė kaltina rangovus

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atstovai DELFI pateiktame atsakyme teigė, kad darželių trūkumo problema sprendžiama kompleksiškai, o pirmieji 100 vaikų naujai pastatytus modulinius darželius esą pradės lankyti jau po dviejų savaičių.

„Sostinės savivaldybė kompleksiškai sprendžia vietų Vilniaus miesto darželiuose trūkumą, todėl ir toliau sieks, kad apie 600 mažųjų vilniečių galėtų lankyti modulinius darželius, kurie ypač populiarūs Skandinavijos šalyse, – teigiama DELFI pateiktame atsakyme. – Jau po dviejų savaičių apie 100 mažųjų vilniečių galės pradėti lankyti modulinį priestatą prie lopšelio-darželio „Vandenis“ Fabijoniškėse, o kovą dar apie 100 vaikų lankys modulinį priestatą prie lopšelio-darželio „Strazdelis“, Karoliniškėse.“

Naujas modulinės statybos darželis

Savivaldybės atstovai teigia, kad moduliniai darželiai Fabijoniškėse ir Karoliniškėse pastatyti laiku, o dėl užtrukusių kitų keturių modulinių darželių statybos darbų kaltina rangovus. „Šiuos modulinius priestatus (Karoliniškėse ir Fabijoniškėse – DELFI) stačiusioms bendrovėms „Kriautė“ ir „Irdaiva“ darbus pavyko atlikti laiku, tačiau likusių 4 modulinių priestatų prie lopšelių-darželių „Gabijėlė“ Pašilaičiuose, „Atžalėlės“ Antakalnyje, „Gintarėlis“ Baltupiuose, „Medynėlis“ Karoliniškėse, laiku pastatyti nepavyko dėl rangovo „Litcon“ kaltės. Konkursą laimėjusi bendrovė nesilaikė sutarties įsipareigojimų, neturėjo tinkamos kompetencijos ir pajėgumų įgyvendinti projektą. Vilniaus miesto savivaldybės administracija svarsto galimybę nutraukti sutartį su bendrove „Litcon“ ir artimiausiu metu skelbti naują konkursą“, – teigiama atsakyme.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija
4 modulinių priestatų prie lopšelių-darželių „Gabijėlė“ Pašilaičiuose, „Atžalėlės“ Antakalnyje, „Gintarėlis“ Baltupiuose, „Medynėlis“ Karoliniškėse, laiku pastatyti nepavyko dėl rangovo „Litcon“ kaltės. Konkursą laimėjusi bendrovė nesilaikė sutarties įsipareigojimų, neturėjo tinkamos kompetencijos ir pajėgumų įgyvendinti projektą.

Savivaldybės administracijos atstovų teigimu, kiekvienas modulinis darželis bus 800 kv. m. ploto. Dviejuose aukštuose planuojama įrengti po 5-6 lopšelio-darželio grupes su visomis būtinomis ir pagalbinėmis patalpomis. Taip pat numatyta, kad modulinius darželius lankys dar po tris grupes, skirtas vaikams iki 3 metų.

Naujas modulinės statybos darželis

Pastačius darželius planuojama sutvarkyti ir darželių teritorijas – įrengti pavėsines, vaikų žaidimų aikšteles, uždengiamas smėlio dėžes, augalų auginimo dėžes ir panašiai.

Savivaldybė žada, kad mieste turėtų atsirasti ir keturi visiškai nauji darželiai po vieną Verkiuose, Pašilaičiuose ir du Pilaitėje. Skaičiuojama, kad šiuos darželius galės lankyti dar 880 mažųjų vilniečių.

„Tėveliams nerimauti nereikėtų, nes savivaldybė, išsiaiškinusi kiekvienos šeimos poreikius ir situaciją, visuomet siūlo alternatyvą: ugdytis pagrindiniame darželio pastate arba šalimais esančiame darželyje, pasinaudoti 100 Eur kompensacija privačiuose darželiuose. Kai kurie vaikai, gavę vietas moduliniuose darželiuose, šiuo metu lanko kitus savivaldybės darželius. Jie galės juos ir toliau lankyti, kol bus baigtos statybos. Darželių administracija nuolat bendrauja su tėveliais ir aiškinasi jų poreikius“, – teigiama atsakyme.