Apie A. Vienuolio gimnaziją purtančius nesutarimus DELFI rašė praėjusių metų liepą. Tuomet kolektyvas I. Andrukaitienę kaltino dėl mokykloje tvyrančios psichologinės įtampos, atviro režisieriaus, buvusio „Žvaigždžių vartų“ dalyvio Eriko Druskino protegavimo.

Irena Andrukaitienė ir Erikas Druskinas
Situacija paaštrėjo, kai „už šiurkštų darbo pareigų pažeidimą“ atleistas direktorės pavaduotojas E. Šilaika. I. Andrukaitienei užkliuvo, kad jos pavaduotojas, socialdemokratų partijos nariu tapęs E. Šilaika be pareigų mokykloje darbo metu treniruoja privačiame sporto klube „Takas“.

Su atleidimu nesutikęs E. Šilaika praėjusią savaitę triumfavo teisme.

Anykščių rajono apylinkės teismas konstatavo, kad E. Šilaika iš darbo atleistas neteisėtai. E. Šilaiką teismas ne tik grąžino į darbą – už priverstinę pravaikštą jam iš gimnazijos priteista 31 119 Lt kompensacija. Pavaduotojui taip pat priteistas 1000 Lt neturtinės žalos atlyginimas bei 2 750 litų už advokato paslaugas.

Gimnazija taip pat turės sumokėti beveik 1000 Lt žyminio mokesčio. Taigi iš viso gimnazijai neteisėtas E. Šilaikos atleidimas gali kainuoti per 35 tūkst. litų.

Per mėnesį gimnazijai nepalankų teismo sprendimą galima apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Direktorė savos kaltės neįžiūri

Pirmadienį E. Šilaika atėjo į darbą gimnazijoje, iš kurios atleistas praėjusių metų birželį. „Koncentruojuosi į darbą ir galvoju apie jį“, – sakė pavaduotojas.

Ar skųstis aukštesnės instancijos teismui, A. Vienuolio gimnazijos direktorė I. Andrukaitienė DELFI sakė spręsianti teismo sprendimą įvertinus juristams.

„Klausimas toks turbūt būtų – kieno atsakomybės yra daugiau – ar žmogaus, kuris pažeidinėja darbo tvarką ir drausmę ir lieka nebaudžiamas?“, – į DELFI klausimą, ar nejaučia asmeninės atsakomybės, jei gimnazijai ši istorija iš viso kainuos per 35 tūkst. Lt, atsakė direktorė. I. Andrukaitienės tvirtinimu, gimnazijoje vyksta normalus darbas.

Sukilę mokytojai nutilo

Vasarą rajono savivaldybę buvo pasiekęs profesinės sąjungos pirmininkės Violetos Raugalienės pasirašytas raštas su kaltinimais I. Andrukaitienei. Narplioti gimnazijoje vykstančias intrigas žadėjo savivaldybė, tačiau išsiaiškinti nelabai ką ir pavyko.

„Viskas labai įdomiai baigėsi – taryba buvo gavusi mokytojų raštą, tačiau po kurio laiko atėjo kitas raštas, kuriame teigiama, kad jie viską išsiaiškino, viskas tvarkoje. Raštą pasirašiusieji paneigė pirmame rašte išdėstytas problemas. Tačiau vistiek gimnazijoje problemų yra – negali to paneigti“, – teigė Anykščių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Vida Dičiūnaitė. Ji įtaria, kad gimnazijoje yra užslėptų problemų.

Pasak V. Dičiūnaitės, darbo santykius sprendžia teismai ir savivaldybė tam negali daryti įtakos. Jei gimnazijoje yra problemų, apie jas turi kalbėti patys žmonės. „Jeigu jie paneigia tai, ką kalbėjo, ką gali daryti... Jie patys turi būti pilietiški“, – sakė savivaldybės atstovė.

Liberalų Sąjūdžiui priklausanti gimnazijos profsąjungos pirmininkė V. Raugalienė DELFI sakė, kad rašte išdėstytos problemos nedingo ir profsąjunga jų neišsižadėjo.

„Gimnazijoje vykdytas išorinis auditas. Dėl šio audito su profesine sąjunga sutarėme problemą spręsti vėliau. Bet direktorė, nors ir derina reikalavimus, į pateiktus klausimus taip ir neatsakė. Netvirtinu, kad problemos paaštrėjo, bet jos praktiškai neišsisprendė, nepasitenkinimo ir toliau yra“, – kalbėjo V. Raugalienė.

V. Raugalienė pastebi, kad kompensacija pavaduotojui bus mokama iš ir taip sumažėjusio mokinio krepšelio lėšų. „Žmonių nepasitenkinimas yra – dėl vieno žmogaus – administracijos direktorės sprendimo – kentėti turime visi“, – teigė profsąjungos lyderė.

Pasak jos, apie problemas gimnazijoje prabilęs komitetas pasigedo savivaldybės paramos. „Visi norėjo, kad mes viską darytume savomis rankomis. Mūsų direktorės asmenybė labai sudėtinga, o mums reikia dirbti su ja“, – aiškino pašnekovė.

V. Raugalienė priminė, kad savivaldybės žadėtų gimnazijos mikroklimato tyrimų taip ir nebuvo.

I. Andrukaitienė savo ruožtu profsąjungos įvardintas problemas neigia.

„Jeigu ta pati profsąjungos pirmininkė pateikia vieną tekstą su savo parašu, o po kelių dienų pateikia jau priešingą tekstą su savo parašu, teigiantį, kad vidaus klausimai sprendžiamo pačioje bendruomenėje, tai darykite išvadą, ar ten buvo iš tikrųjų, ar tai tebuvo bandymas sudaryti įspūdį, jog yra kažkas“, – sakė I. Andrukaitienė.

Iš gimnazijos liks progimnazija

Beje, pagal vykdomą miesto mokyklų pertvarkos planą, A. Vienuolio gimnazija taps progimnazija - joje liks 1-8 klasės. „Tai yra politinis sprendimas“, – tvirtina I. Andrukaitienė.

Tuo metu Švietimo, kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja V. Dičiūnaitė aiškina, kad vienintele miesto gimnazija liksianti Jono Biliūno gimnazija pagal įvairius kriterijus parodė geresnius rezultatus nei I. Andrukaitienės vadovaujama įstaiga.

Mokyklų pertvarkos planą dar turės patvirtinti rajono taryba.