Lietuvoje yra nemažai moksleivių, kuriems jau vienuoliktoje ar dvyliktoje klasėje sukanka 18-19 metų. Pagal šiuo metu galiojantį Karo prievolės įstatymą, moksleiviai į šauktinius gali būti šaukiami, tačiau pagal 15 straipsnio 1 dalį gali prašyti šaukimą atidėti.

Tačiau ką daryti tiems, kurie yra pakviesti ir nori eiti į šauktinius arba tiems, kurie norėjo baigę bendrojo lavinimo mokyklą siūlytis į savanorius?

Šaukiama per greitai

Lietuvos mokinių parlamento pirmininkė Gabrielė Makarevičiūtė DELFI sakė, kad šauktinių šaukimo laikas tikrai sukels nepatogumų.

„Šaukiama yra per greitai, nepaliekama pakankamai laiko morališkai pasiruoši, kaip nustatyta – tie du mėnesiai, yra per mažas laiko tarpas. Gegužės 11-ąją dieną jau yra prasidėjusi egzaminų sesija (pirmasis egzaminas prasideda gegužės 2, brandos egzaminų sesija tęsiasi iki birželio 17 dienos – DELFI), dvyliktokai jau yra pasirengę stoti į aukštąsias mokyklas, ieško būsto ir ruošiasi savarankiškam gyvenimui, todėl jų pašaukimas gali sukelti ne tik nepatogumų techniškai, bet ir psichologinių sunkumų“, – sakė mergina.

Anot G. Makarevičiūtės, ji savo aplinkoje girdi dvejopų nuomonių dėl šauktinių, tačiau vyrauja teigiamos mintys.

„Daugiau nuomonių – optimistiškų, pozityviai nuteikiančių. Pažįstu tų, kurie jau apsisprendę eiti į savanorius, jų net šaukti nereikės. Manau, kad ši sudėtinga geopolitinė situacija parodė ir atskleidė, kad jaunoji karta krizės atveju yra pakankamai subrendusi pati ginti savo tėvynę ir rūpintis ja. Šioje situacijoje tikrai galima tikėtis pozityvių rezultatų ir pakankamai tinkamo ir supratingo požiūrio į šauktinius“, – sakė mergina, tačiau pastebėjo, kad net ir savanoriams moksleiviams siūlytis į šauktinių kariuomenę metas parinktas nepalankus.

KAM ministras Juozas Olekas šiandien, penktadienį, pranešime spaudai savanorius pakvietė registruotis „jau dabar“. DELFI primena, kad pirmasis abiturientų privalomas atsiskaitymas laukia šį pirmadienį – vyks kalbos įskaitos.

Siūlo šaukti liepos pabaigoje

Lietuvos moksleivių sąjungos Švietimo politikos koordinatorė Milda Kuraitė taip pat pastebėjo, kad gegužės 11-oji diena – tinkama studentams ar dirbantiems jaunuoliams, tačiau visai nepatogi moksleiviams.

„Moksleiviams ši data yra labai nepatogi – vyksta brandos egzaminai, dažnas moksleivis sprendžia, kur jam stoti mokytis toliau. Jei mokinys yra stipriai orientuotas į mokslus, jis bus ištrauktas iš savo studijų pasirinkimo. Manau, tai yra netinkama data. Būtų patogiau, jei šaukiama į privalomą karo tarnybą būtų rugsėjo pradžioje arba bent jau liepos pabaigoje, kai yra skelbiama, ar patekai į aukštąją mokyklą, ar ne. Tuomet galima orientuotis, ką veiksi toliau“, – pastebėjo mergina.

Jos teigimu, matoma grėsmė, kad abiturientas, sužinojęs apie galimą kvietimą į šauktinius, gali nuspręsti nelaikyti brandos egzaminų.

Padaugės nemotyvuotų jaunuolių

„Po mokymų jam bus sudėtinga vėl juos laikyti ir siekti aukštojo mokslo. Taip pat kiekvienais metais stojimų rezultatai skiriasi, tai po metų abiturientas gali įstoti žemesniu numeriu negu šiais metais, bet tai žymios įtakos neturėtų, nes valstybės finansuojama vieta saugoma“, – pastebėjo mergina

Anot jos, jei šauktiniai vis dėlto bus kviečiami gegužės 11 dieną, kariuomenę gali sudaryti nemotyvuoti jaunuoliai, kurie nežino, ką nori veikti gyvenime.

„Manau, kad dvyliktokai privaloma tvarka iš viso neturėtų būti kviečiami į šauktinius, KAM netiria nei asmenų sugebėjimų, nei pasiekimų. Abiturientai, kurie yra labiau orientuoti į mokslus, nori stoti į universitetą, įsilieti į darbo rinką, tad nemanau, kad būtų sąžininga juos kviesti. Tačiau žinau ir tokių moksleivių, kurie jau buvo pasiruošę prieš kalbėjimo įskaitas eiti į bazinius karinius mokymus. Tai daugiau tie jaunuoliai, kurie kol kas nežino, koks bus jų profesinis kelias. Jie svarsto, kad nuėję tarnauti gaus ir pinigų, ir socialines lengvatas, turės kryptį, kur judėti toliau“, – pastebėjo mergina.

Ministras: moksleiviai šaukiami nebus

J. Olekas DELFI sakė, kad moksleiviai gali būti ramūs, kviečiami į šauktinius jie nebus. Paklaustas, ar tai yra patvirtinta ir galutinė versija, jis sakė, kad „moksleiviai – garantuotai“.

„Atskirkime du dalykus. Mes turėsime sąrašą visų jaunuolių nuo 19 iki 26 metų, bet nei moksleiviai, nei studentai nebus kviečiami. Tie, kurie norės, galės pabaigę mokyklą užsirašyti į savanorius, nes visas šaukimo periodas bus toks, kad jie atvyktų nuo rugpjūčio pabaigos iki gruodžio mėnesio. Nė vienam moksleiviui nesutrukdysime mokslų, jo netrukdysime, kol jis yra moksleivis, viskas prasidės po to, jei jis nestudijuos ar dirbs. Tie, kurie norės, galės savanoriškai ateiti, todėl gali ramiai ruoštis egzaminams, nesitrukdyti ir apsispręsti patys. Siūlau, kad jie apsispręstų savanoriškai, papildytų kariuomenės gretas ir atliktų pareigą tėvynei“, – sakė J. Olekas.
Juozas Olekas

Jis patikino, kad bus turimi duomenys iš moksleivių registro ir moksleiviai nebus įtraukti į karo prievolininkų sąrašus.

„Modernios technologijos mums leidžia užtikrinti, kad ta individuali tvarka virstų bendra tvarka. Moksleiviams nereikės nei siųsti šaukimų, nei atnešti popierių. Tai yra sprendimas, kuris bus naudojamas šių metų šaukime. Sprendimas jau padarytas. Moksleiviai tikrai negaus kvietimų ateiti į tarnybą“, – tikino ministras.

Dėl studentų dar svarstoma

DELFI primena, kad Karo prievolės įstatyme nurodyta: „Karo prievolininkai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą iš neparengtojo kariuomenės personalo rezervo šaukiami nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai)“. Taip pat, kad „privalomoji pradinė karo tarnyba individualia tvarka atidedama šiems karo prievolininkams – ne vyresniems kaip 21 metų bendrojo lavinimo ir profesinio mokymo mokyklų mokiniams“.

Tačiau nors įstatyme nėra nurodyta, kad moksleiviai šaukiami nebus, J. Oleko patarėjas viešiesiems ryšiams Vaidotas Linkus sakė, kad „kadangi įstatymas nurodo, kad moksleiviams karo tarnyba atidedama, jiems iš karto ir nesiųsime šaukimo lapelių“.

Paklaustas apie studentus, J. Olekas sakė nenorintis užbėgti įvykiams už akių, kitą trečiadienį klausimai dėl šauktinių bus svarstomi komitete, dar po savaitės dėl tos tvarkos, kuri bus taisyta, apsispręs Seimas. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, šaukimas studentams gali būti įteikiamas, tačiau asmuo tarnybą gali atidėti.

Kviečia savanorius – galės pasirinkti vietą, bet ne laiką

DELFI primena, kad penktadienio rytą buvo paskelbta, kad šaukimo pranešimai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą bus pradėti siųsti iš karto po to, kai bus paskelbti šių metų karo prievolininkų sąrašai, t.y. gegužės viduryje.

Šiais metais planuojama pašaukti 3 tūkst. jaunuolių – dalis jų ateis savo noru, dalis bus pašaukti.

„Nors oficiali šaukimo pradžia yra tik gegužės mėnesį, kviečiu visus vaikinus ir merginas nuo 18 iki 38 metų, norinčius savanoriškai atlikti pareigą Tėvynei, jau dabar registruotis artimiausiuose Karo prievolės administravimo skyriuose. Atėję savanoriškai jie turės pirmenybę pasirinkti norimą tarnybos vietą,“ – sako krašto apsaugos ministras J. Olekas.

Į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia bus šaukiami jaunuoliai, kurie patys pareikš norą atlikti tarnybą. Tik nesurinkus nustatyto skaičiaus savanoriškai atvykusių atlikti karo tarnybą, toliau privaloma tvarka bus šaukiami karo prievolininkai nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai).

Ką daryti gavus šaukimą?

Pranešta, kad karo prievolininkai, gavę šaukimo pranešimus, privalės per šaukime nurodytą laiką kreiptis į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius. 

KAM Viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus patarėja Asta Galdikaitė DELFI patikino, kad šaukime nurodytas laikas visiems bus skirtingas – 3000 šauktinių tarnaus ne vienu metu.

Į kokį skyrių karo prievolininkas privalės atvykti bus nurodyta šaukimo pranešime. Vėliau jie bus siunčiami sveikatos patikrinimui į Karo medicinos tarnybą.

Karo prievolininkai, esantys karo prievolininkų šaukimo sąrašuose, bet negavę šaukimo pranešimų, per 20 darbo dienų nuo karo prievolininkų šaukimo sąrašų paskelbimo dienos, privalės susisiekti arba atvykti į artimiausią Karo prievolės ir komplektavimo skyrių.

Detalus šaukimo planas, kurį tvirtins Lietuvos kariuomenės vadas, dar rengiamas ir bus paskelbtas balandžio pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1238)