„Sodros“ duomenimis, vidutinis atlyginimas Vilniaus licėjuje už praėjusių metų gruodžio mėnesį „ant popieriaus“ siekė net 2577 eurus. 62 pedagogams buvo išdalytos vidutiniškai po 1600 Eur „ant popieriaus“ siekiančios premijos.

Premijos, kurios išmokamos paskutinįjį metų mėnesį, įprasta praktika, tačiau 2018 metų pabaigoje jos buvo gerokai didesnės nei, pavyzdžiui, 2017-ųjų pabaigoje. Užpernai premijos vidutiniškai siekė 850 eurų.

„Toks buvo likutis, tiek susikaupė lėšų, tiesiog išdalinome tai, kas buvo susikaupę būtent metų pabaigoje“, – įvardijo DELFI kalbintas Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius.

Beje, 2017-uosius licėjus baigė su 67 pedagogais, o 2018-uosius – su 62.

Pernai metų pabaigoje vykusio streiko metu Vilniaus licėjaus pedagogai streikavo maždaug savaitę. Direktoriaus teigimu, premijos buvo išmokėtos ir streikavusiems mokytojams, tačiau pridūrė, kad likutis metų pabaigoje buvo kiek didesnis ir dėl to, kad už streiko dienas mokytojai negavo atlyginimo.

„Streikavo pusė mokytojų, o už streiko dienas atlyginimas buvo nemokamas, – teigė direktorius. – Jie negavo atlyginimo, bet premijas gavo.“

Atlyginimai po etatinio modelio įvedimo pakilo

Vilniaus licėjaus mokytojai per pirmuosius šešis šių mėtų mėnesius uždirbo vidutiniškai po maždaug 840 eurų. Antrąjį šių metų pusmetį mokytojų atlyginimai šiek tiek kilo – vidutiniškai mokytojai nuo liepos iki gruodžio (neįskaitant gruodžio, kai buvo išmokėtos premijos) per mėnesį uždirbo šimtu eurų daugiau – maždaug po 950 Eur.

„Mokytojų atlyginimas priklauso nuo krūvio. Tai jei mokytojas turėjo tą patį krūvį, tai iš esmės niekas nesikeitė, – tvirtino Viliaus licėjaus direktorius, nors, „Sodros“ duomenimis, atlyginimai kilo šiek tiek daugiau nei šimtu eurų. – Šiek tiek padidėjęs dėl papildomų išdalintų valandų, kurioms buvo prielaidos tai daryti.“

Pernai gruodį mokytojams buvo išmokėtos kone perpus mažesnės premijos, šįmet likutis metų pabaigoje buvo kur kas didesnis. Ar turint daugiau lėšų nebūtų įmanoma pakelti mokytojams atlyginimus? S. Jurkevičiaus teigimu, tai nebūtų įmanoma.

Vilniaus licėjaus direktorius neįvardijo didžiausio ir mažiausio atlyginimo, tačiau tvirtino, kad didžiausias atlyginimas tikrai nesiekia 2 tūkst. eurų „ant popieriaus“.

„Kiekvienas mokytojas uždirba labai skirtingai. Priklauso nuo kvalifikacijos, nuo turimų pamokų kiekio ir kitų dedamųjų. Sunku apibendrinti rezultatus“, – kalbėjo S. Jurkevičius.

Premijomis džiaugėsi dauguma mokytojų

Prie lapkritį prasidėjusio mokytojų streiko intensyviai prisijungė Vilniaus Žemynos progimnazija. Streikavo net 63 mokytojai, kai kurie net po kelias savaites. Vis dėlto, visiems mokytojams metų pabaigoje buvo išmokėtos premijos.

2018-ųjų lapkritį Vilniaus Žemynos progimnazijos mokytojai uždirbo vidutiniškai po 600 eurų „ant popieriaus“, o gruodį, pridėjus premijas, gavo vidutiniškai po 1700 Eur.

Gimnazijos direktorė Eugenija Surmilavičienė DELFI teigė, kad premijos būtų dar didesnės, tačiau lapkritį ir gruodį, kai vyko streikas, dalis prie streiko neprisijungusių mokytojų turėjo dirbti didesniu krūviu, todėl jiems buvo sumokėti priedai už papildomą darbą. O premijos metų pabaigoje buvo išmokėtos visiems, nes jos skiriamos ne už paskutinį mėnesį, o už visų metų darbą.

„Visi kolektyve susitarėme, kad mokame procentus nuo atlyginimo, – kaip buvo nuspręsta, kokias premijas mokėti, įvardijo direktorė. – Nuo 91 iki 92 procentų.“

Direktorės E. Surmilavičienės teigimu, 100 proc. atlyginimą atitinkančias premijas mokykloje gavo tik valytojos, tačiau premijos buvo išmokėtos ne tik pedagogams, bet ir visiems kitiems darbuotojams.

Tuo metu, kai dauguma mokytojų streikavo, dirbantys mokytojai gavo 30 proc. didesnius atlyginimus.

Vilniuje premijas gavo 5719 mokyklų darbuotojų

Vilniaus miesto savivaldybės komunikacijos skyriaus specialistė Neringa Kolkaitė DELFI teigė, kad konkretus premijų dydis buvo nustatytas atskirose mokyklose. Premijas praėjusių metų paskutinį mėnesį gavo 5719 mokyklų darbuotojų.

„Premija – darbo užmokesčio dalis, kuri vadovaujantis Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymu gali būti skiriama ir mokytojams, bet ne daugiau kaip vieną kartą per metus ir negali viršyti darbuotojui nustatytos pareiginės algos dydžio. Premijos skiriamos mokyklos direktoriaus įsakymu neviršijant biudžetinei įstaigai darbo užmokesčiui skirtų lėšų“, – teigė N. Kolkaitė.

Savivaldybės atstovės teigimu, papildomų lėšų premijoms savivaldybė neteikė, jos buvo mokamos iš anksčiau mokykloms paskirstytų lėšų: „Mokyklos, kurios turėjo pakankamai lėšų metų eigoje tokias premijas mokėjo, jų konkretų dydį nustatė mokyklos vadovas atsižvelgiant į darbo užmokesčiui skirtas lėšas. Papildomai lėšų premijoms mokėti mokykloms skirta nebuvo“.

Lėšos darbo užmokesčiui mokėti, pasak savivaldybės atstovės, skiriamos atsižvelgiant į klasių komplektacijas, ugdymo planą ir mokinių skaičių. „Mokamo darbo užmokesčio dydžiai mokytojams nustatomi atsižvelgiant į jų pedagoginį darbo stažą bei kvalifikacinę kategoriją. Tarp mokyklų skiriasi darbo užmokesčiui skirtų ir naudojamų lėšų dydžiai, dėl to ir premijų dydžiai išmokėti pernai mokyklose mokytojams buvo skirtingi – nuo kelių (mažiausia – 11,70 Eur neatskaičius mokesčių) iki kelių šimtų eurų (didžiausia – 1422 Eur neatskaičius mokesčių). Premijas gavo 5719 mokyklų darbuotojų“, – įvardijo N. Kolkaitė.