Tik jį išvydęs pašnekovas buvo įsitikinęs, kad tai gali būti susiję su esą asmenine Ramūno Karbauskio iniciatyva dovanoti vaikams po tautinį kostiumą. Idėją įgyvendino dizaineris Juozas Statkevičius.

Nesvaikit. R. Karbauskis susapnavo, J. Statkevičius užsimojo, aš turiu mokėti? Nė velnio“, – suprasti tokio užmojo negalėjo Audrius.

Tiesa, vėliau jis pasitikslino išsiaiškinęs, kad ši idėja – Klaipėdos „Verdenės“ progimnazijos šokių vadovės. Jai neva pritarė mokyklos tėvelių komitetas.

Prašo kostiumų Dainų šventei

„Išaiškėjo, kad jie nori atstovauti mokyklai Dainų šventėje su Vakarų krašto tautiniais kostiumais“, – aiškino Audrius.

Tačiau tokia informacija tėčio reakcijos nepakeitė. Pašnekovo teigimu, prioritetas progimnazijoje turi būti skiriamas mokymui – kai kuriose klasėse nėra nė projektorių, o ne šokantiems ir dainuojantiems.

„Už ką mes mokesčius mokame? Ne mūsų pareiga mokyklą dažyti, remontuoti ar inventorių pirkti. Lai išmoksta teisingai planuoti biudžetą. Kodėl kitus būrelius lankantys neprašo, pavyzdžiui, futbolo ar krepšinio aprangos? Juk atrodytų geriau varžybų metu, reprezentuotų mokyklą. Deja, viską tenka savo lėšomis pirkti, be mokyklos ar kitų tėvelių pagalbos“, – pozicija dalijosi Audrius.

Idėjai nepritaria, bet pinigus priima

Klaipėdos „Verdenės“ progimnazijos direktorė Rima Bėčiuvienė DELFI sakė, kad iniciatyva iš tiesų kilo iš šokių būrelio vadovės, apie tai kalbėta mokyklos taryboje, esą planuojama kreiptis ir į savivaldybę.

„Šokių vadovė truputį pasiskelbė, ir į savivaldybę norime kreiptis. Labai nori turėti tautinio kostiumo komplektą. Mūsų kolektyvas – stiprus, įveikė atranką į Dainų šventę, šiemet važiuos, tačiau kostiumus vis skolinamės, nes dar tiek neturime, negalime, bet kaip nors įsigysime“, – kalbėjo ji.

Progimnazijos vadovė pripažino pati nelabai teigiamai žiūrinti į panašias akcijas, tačiau, sulaukusi šokėjų kreipimosi, mokyklos sąskaita šiam reikalui ji pasidalinti sutiko.

„Į mokyklos sąskaitą buvo pervesta, tačiau, tiesą sakant, nelabai norisi tokių dalykų. Jokioms reikmėms nerenkame pinigų, tiesiog čia buvo toks kreipimasis. Akcija – geranoriška, ir du procentus tėveliai perveda, tad nemanau, kad čia kažkoks prievartavimas yra. Tiesiog simboliška akcija, prievartos nėra“, – kartojo pašnekovė.

Reikia 16–os kostiumų, bendra suma – 8 tūkst. eurų

Paklausta, kiek moksleivių lanko aptariamą šokių būrelį, R. Bėčiuvienė patikino, kad į Dainų šventę, skaičiuojama, išvažiuoti turi 16 merginų. Patį būrelį esą lanko kelios moksleivių grupės.

„Jei turime tautinius kostiumus, nebūna taip, kad tik šokių kolektyvas panaudoja. Daug švenčių būna – ir skaitovai velkasi, ir šventėms apsirengia. Šiuo metu turime tik labai mažiems vaikams skirtus, labai senus, gal 20 metų, kostiumus“, – kalbėjo ji.

Direktorės žiniomis, vienas tautinio kostiumo komplektas kainuoja apie 500 eurų. Taigi, iš viso, 16-ai kostiumų įsigyti reikėtų net 8 tūkst. eurų.

„Kai kurie tėveliai jau paaukojo, bet nedaug. Vienas tėvelis ar 50 eurų pervedė, dar kažkas 10, kitas – 30. Žodžiu, nėra daug, dar nė vienam kostiumui nesurinkom“, – sakė ji.

Ryšį su R. Karbauskiu neigia

R. Bėčiuvienės teigimu, kilusi iniciatyva tikrai nėra susijusi nei su R. Karbauskiu, nei su J. Statkevičiumi.

„Jokio ryšio nėra. Turbūt žinote, kad vyresni vaikai negauna, gavo tik vaikų darželiai“, – priminė ji.

Progimnazijos direktorė pripažino, kad jie jau buvo parengę laišką dėl paramos savivaldybei, tačiau kiek pavėlavo į numatytus terminus.

Savo ruožtu kostiumus Dainų šventei esą jau sutiko paskolinti Jaunimo centras.

„Svarstysime įvairius būdus, kaip įsigyti kostiumus. Susitaupysime gal per dvejus ar trejus metus“, – lūkesčiais pasidalijo ji.

ŠMM – prieš rinkliavas

Savo ruožtu Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovai ne kartą pabrėžė esantys prieš panašias rinkliavas. Tai DELFI dar kartą patvirtino viceministras Gražvydas Kazakevičius.

„ŠMM nepritaria priverstinių rinkliavų rinkimui mokyklose. Tėvai gali paaukoti pinigų mokyklos reikmėms tik savanoriškai – kalbama apie 2 proc. pajamų mokesčio arba kitas rėmėjų aukas į mokyklos fondą ugdymo reikmėms“, – aiškino jis.

Gražvydas Kazakevičius

Darželius kostiumai pasiekė sausį

DELFI primena, kad pirmieji J. Statkevičiaus kurti tautinių drabužių komplektai darželius pasiekė sausio viduryje.

Viešosios įstaigos „Galimybių laukas“ direktorė Renata Venslovienė DELFI tuomet pasakojo, kad komplektus gaus ne vaikai asmeniškai, bet švietimo įstaigos.

„Kiekviename darželyje yra šokių grupių, ratelių, tai vadovės nuspręs. Pavyzdžiui, jei darželis gaus po 10 komplektų berniukams ir mergaitėms, tai, manau, tiek lankančiųjų tą šokių būrelį ir galės naudotis. Drabužiai liks darželyje, kitais metais jau kitiems vaikučiams atiteks“, – aiškino ji.

Fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Vaida Mandrijauskaitė teigė, kad vieno kostiumo savikaina buvo 29,04 euro. Iš viso pasiūta 18 tūkst. vienetų, į juos investuota 522,72 tūkst. eurų, J. Statkevičius prie šio projekto esą prisidėjo neatlygintinai.

Į Kalvarijos darželius jau atkeliavo tautiniai drabužiai

Idėja – R. Karbauskio

Dovanoti vaikams tautinių drabužių buvo valstiečių–žaliųjų lyderio R. Karbauskio idėja. Jis teigė, kad komplektai bus finansuojami iš asmeninių ir rėmėjų lėšų.

„Tai fondo „Švieskime vaikus“ dovana visiems Lietuvos vaikų darželiams Lietuvos šimtmečio proga. Kiekvienam darželiui skirta po 10 komplektų berniukų ir 10 komplektų mergaičių tautinių drabužių, kurie skirsis pagal keturis Lietuvos regionus“, – yra pasakojęs R. Karbauskis.

Kaip žinia, paramos ir labdaros fondą „Švieskime vaikus“ 2013 metais įkūrė pats R. Karbauskis ir dainininkas Andrius Mamontovas.

„Šią dovaną finansuoja fondas. Kadangi vis tiek apie tai bus rašoma, pasakysiu, kad jį remia įmonės, susijusios su manimi“, – sakė R. Karbauskis.

Iš viso, politiko teigimu, bus išdalyta 18 tūkst. drabužėlių komplektų, jie pasieks visus regionus.

„Vaikų darželiai taps dovanos savininkais ir naudos kostiumus savo nuožiūra“, – aiškino jis.

Pasak R. Karbauskio, šis sprendimas priimtas dėl to, kad „praėjusiais metais buvo išsityčiota iš tokios idėjos bendru mastu“.

„Niekada nebuvo minties, kad tam būtų naudojami valstybės pinigai. Tik svarstyta, galbūt pakviesti žmones, verslą aukoti lėšas, kad tautinį kostiumą būtų galima padovanoti kiekvienam Lietuvos vaikui. Bet kai tapo aišku, kad to nepavyks padaryti, nes koks verslas išdrįs aukoti lėšų tam, kad paskui kažkas tyčiotųsi, kiek pajėgiau, padariau pats“, – kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis.