Psichologai nusivylusiems abiturientams pataria nesureikšminti egzaminų rezultatų ir neprarasti pasitikėjimo savimi – laisvus metus galima panaudoti ir naudingai. O Nacionalinio egzaminų centro atstovai primena, kad rezultatus galima apeliuoti arba pačius egzaminus po metų perlaikyti.

Pernelyg sureikšmina rezultatus

Psichologės Virginijos Mikėnienės teigimu, nerimas ir įtampa belaukiant baigiamųjų egzaminų rezultatų yra tik veltui švaistoma energija. Anot jos, viskas, ką abiturientai galėjo padaryti – jau praeityje, tad belieka tik laukti. Besijaudindami dėl to, ko negali pakeisti, abiturientai patiria papildomą ir nereikalingą stresą.

„Gyvenimo eigoje neišvengiamai susidursime su situacijomis, kurios sukelia daug neigiamų emocijų. Frustracija yra neatsiejama gyvenimo dalis. Taip, egzaminas yra svarbu, bet tokių egzaminų būna dar daugiau“, - šyptelėjo V. Mikėnienė.

Išvydus ne tokį, kokio buvo tikėtasi, egzamino rezultatą psichologė pataria nesijaudinti ir nebijoti rizikuoti – neprisirišti prie vietų, pareigų ir statuso.

„Tai tikrai nėra pasaulio pabaiga. Bet kokį egzaminą juk galima perlaikyti. Jeigu nepatinka pasirinktos studijos, galima po metų perstoti. Svarbu, kad neišlaikyti egzaminai nelemtų pasitikėjimo savimi klausimo. Dažnai galima pastebėti, kad viena nesėkmė priveda prie to, kad žmogus visiškai praranda pasitikėjimą savimi ir ima tikėti, kad jeigu kartą nepasiseką, nesiseks ir toliau. Taip tikrai nėra. Vienas egzaminas neturėtų nubraukti visos kitos mūsų įgytos patirties ir turimos kompetencijos“, - tikino specialistė.

Papildomi metai gali išeiti į naudą

Dalis jaunų žmonių, gavę prastus egzaminų rezultatus ir supratę, kad įstoti į išsvajotą specialybę nepavyks, renkasi bet kokias studijas. Tokiems psichologė pataria neskubėti ir veltui nešvaistyti laiko. Per laisvus metus esą galima nuveikti ir kur kas naudingesnių dalykų, nei trinti visai nedominančių mokslų suolą.

„Nėra padėties be išeities. Kad ir koks būtų sprendimas, įprastai galime jį pakeisti. Kas pasakė, kad būtina bet kokia kaina kažkur įstoti, jeigu nepavyko ten, kur norėjome? Galbūt kaip tik geriau yra padaryti pertrauką, pakeliauti ir panašiai. Prarandame tik metus. Visada galime pasimokyti, perlaikyti egzaminus ir bandyti stoti dar kartą. Ir į visa tai, kas su mumis vyksta, galima žiūrėti kaip vertingą, neįkainojamą patirtį. Dvyliktokas yra tame amžiaus tarpsnyje, kai galima ir net būtina eksperimentuoti, klysti, bandyti įvairius dalykus tol, kol bus pasirinktas vienas. Tai puiki proga ieškoti savęs. Manau, kad kartais į viską žiūrime per daug pesimistiškai. Taip, tarsi bet koks sprendimas būtų negrįžtamas“, - patarimų negailėjo V. Mikėnienė.

Dvyliktokų tėvams ji patarė jokiu būdų nenurodinėti vaikams, nerinkti už juos specialybių ar studijų. Esą geriausia, ką jie gali padaryti:tiesiog bus kartu ir pasitikės savo atžalomis. Anot psichologės, svarbu suprasti, kad jų vaikas jau suaugo, tad yra pajėgus priimti sprendimus pats. Net jeigu vėliau dėl jų teks gailėtis.

Siūlo teikti apeliaciją arba egzaminą perlaikyti kitąmet

Nacionalinio egzaminų centro direktorė Saulė Vingelienė tikina, kad išvydus prastus egzaminų rezultatus nereikia bijoti teikti apeliaciją. Prašymą reikia pristatyti savo mokyklos vadovui per tris darbo dienas nuo valstybinių brandos egzaminų rezultatų skelbimo datos.

„2012 metais buvo organizuojama 12 valstybinių brandos egzaminų, kuriuose dalyvavo 44852 kandidatai. Dėl pagrindinės sesijos VBE rezultatų buvo pateikta 1467 apeliacijos ir 4 apeliacijos dėl pakartotinės sesijos VBE rezultatų. Praėjusiais metais 1447 kandidatų (98,6 proc. visų teikusių apeliacijas) VBE rezultatai nepakito. Įvertinimai keitėsi 15 kandidatų – jiems VBE rezultatas buvo padidintas“, - pasakojo S. Vingelienė.

Kilus įtarimui, kad darbas buvo sumaišytas su kito asmens darbu ar tiesiog norint peržiūrėti, kokios klaidos buvo paliktos, yra galimybė pamatyti savo egzaminų protokolus. Darbai saugomi Nacionaliniame egzaminų centre šešis mėnesius po to, kai buvo patvirtinti visų kandidatų apeliacijų rezultatai. Per šį laikotarpį darbus kandidatams, pateikusiems prašymus Nacionalinio egzaminų centro direktoriui, galima dekoduoti, parodyti, lietuvių kalbos ir literatūros darbo kopijas atiduoti kandidatams.

„Mokiniai (nesimokantys pagal vidurinio ugdymo programą asmenys, turintys mokymosi pasiekimų pažymėjimą, liudijantį apie tai, kad yra mokęsi šios programos baigiamojoje klasėje, pageidaujantys laikyti brandos egzaminus) ir eksternai (asmenys, įgijęs vidurinį išsilavinimą Lietuvoje ar užsienyje, arba užsienio šalies mokyklos vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniai, pageidaujantys laikyti brandos egzaminą) gali kitais metais perlaikyti valstybinius brandos egzaminus ir siekti pagerinti savo rezultatus. Perlaikyto egzamino rezultatas yra įrašomas į teikiamą atestato priedą.“, - paaiškino S. Vingelienė.