Netrukus po rinkimų spalio viduryje vaikų globos namams ir kitoms socialinės rūpybos įstaigoms gali pritrūkti pinigų. Iš išmokų, skirtų vaikams, rezervo Vyriausybė paėmė 12 mln. litų. Juos paskyrė kompensacijoms bei socialinėms išmokoms arba atidėjo šildymo sezonui. Socialdemokratams kilo įtarimų, kad vykdomi perskirstymai. Tai esą reiškia, kad pinigų trūksta jau dabar, o po mėnesio ar dviejų situacija bus dar blogesnė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tvirtina, kad paimti vaikams skirtus pinigus teko ruošiantis šildymo sezonui ir kylančioms dujų kainoms.

Valdininkai vis dėlto garantuoja, kad visi žmonės, kuriems priklauso išmokos ir kompensacijos, jas tikrai gaus.

Pasak ekspertų, apskaičiuodama biudžetą, Vyriausybė buvo pernelyg optimistiškai nusiteikusi. Manė, kad pašalpų gavėjų mažės. Tačiau jų mažėja ne taip sparčiai kaip tikėtasi, o kai kuriose savivaldybėse paramos gavėjų netgi daugėja.

„Jeigu valstybė nesuras lėšų iš kitų šaltinių, kurie irgi buvo numatyti kažką finansuoti, ir nebus ekonomijos, tada bus reikalingi rimtesni biudžeto perskirstymai ir tenka iš naujo tvirtinti biudžetą“, - sako Socialinių mokslų daktaras Romas Lazutka.

Iki šiol pritrūkus pinigų socialinėms išmokoms Vyriausybė skirdavo papildomų lėšų, o ne atimdavo iš kitų fondų.