„Šiemet vėl daugėja valstybės finansuojamų studijų vietų ugdymo mokslų, informatikos, slaugos ir akušerijos, pareigūnus rengiančiose studijų programose. Bus užtikrintas pakankamas valstybės finansuojamų vietų skaičius, kad į šias prioritetines studijų kryptis galėtų įstoti kuo daugiau jaunuolių“, – trečiadienį išplatintame pranešime cituojamas švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Pasak ministerijos, valstybės finansuojamų vietų daugėja ir medicinos, burnos priežiūros, farmacijos, reabilitacijos studijų krypčių programose. Visgi, atsižvelgus į valstybės poreikius bei absolventų įsidarbinimą, 3–4 proc. mažėja finansuojamų vietų žemės ūkio mokslų, sporto, humanitarinių, gyvybės mokslų, visuomenės sveikatos, kosmetologijos bei menų studijų programose, o kolegijose – ir socialinių mokslų studijų programose.

Studentams, pasirinkusiems rezidentūros studijas, numatyta beveik 400 valstybės finansuojamų vietų. Panašus skaičius įstojusiųjų į rezidentūros studijas, ministerijos teigimu, buvo ir pernai.

Magistrantūros studijų valstybės finansuojamoms vietoms numatyta skirti apie 7 mln. eurų. Tai, pasak ŠMSM, finansuojamose vietose leis studijuoti daugiau kaip 3,9 tūkst. studentų.

Panašus finansavimas kaip ir praėjusiais metais taip pat numatytas ir doktorantūros studijoms. Joms planuojama skirti 6,3 mln. eurų. Ministerijos teigimu, valstybės finansavimą gaus beveik 540 doktorantūros studentų.

Į profesinio mokymo įstaigas šiais metais numatoma priimti 20,6 tūkst. mokinių. Daugiausia valstybės finansuojamų vietų planuojama inžinerijos, paslaugų, gamybos ir perdirbimo, informacijos ir ryšio technologijos sritims.

Pedagogikos studijos išlieka prioritetinėmis


Anot ministerijos, jau trečius metus didžiausio poreikio pedagogikos specializacijas – matematiką, lietuvių kalbą ir literatūrą, prancūzų kalbą, vokiečių kalbą, fiziką, chemiją, biologiją, istoriją, geografiją, informacines technologijas, pradinį ugdymą ir specialiąją pedagogiką – pasirinkusiems studentams numatoma skirti tikslines stipendijas.

Įstojusiesiems į valstybės finansuojamas šių specializacijų bakalauro pedagogikos studijas bei pedagogines gretutines studijas kas mėnesį numatytos 357,5 eurų dydžio stipendijos.

Prioritetinių specializacijų pedagoginių profesinių studijų bei baigiamojo kurso bakalauro pedagogikos studijų ir pedagoginių gretutinių studijų studentams numatoma stipendijas didinti iki 605 eurų.

Padidintas išmokas galės gauti tie, kurie turės sudarytą sutartį su savivaldybe, savivaldybės arba valstybine mokykla ir bus įsipareigoję baigus studijas ten dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per penkerių metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato, pažymima pranešime.

Formuojama ir atskira konkursinė eilė


Ministerija primena, kad nuo 2024 metų pirmą kartą formuojama papildoma konkursinė eilė stojantiesiems į valstybės finansuojamas studijų vietas aukštosiose mokyklose.

Šia eile galės naudotis jaunuoliai iš labai mažas pajamas gaunančių šeimų, našlaičiai, turintieji neįgalumą. Taip pat trumpųjų studijų absolventai ir turintieji praktinės veiklos patirties. Jiems, pasak ministerijos, bus keliami tokie patys akademinio pasirengimo reikalavimai kaip ir stojantiesiems per pirmąją konkursinę eilę.

Antrajai konkursinei eilei sudaryti numatoma skirti beveik 1,5 mln. eurų valstybės finansavimo, t. y. apie 10 proc. viso valstybės finansavimo studijų vietoms. Tai leis priimti beveik 1,3 tūkst. studentų iš socialiai jautrios aplinkos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją