Pasak jo, antradienį prie Lietuvos vyriausybės piketą surengę neįgalieji siekia, kad valstybė jiems skirtų daugiau dėmesio.

„Ne pinigai viską apsprendžia. Šiuo metu nėra bendravimo tarp valdžios institucijų, neįgaliųjų organizacijų. Įstatyminė bazė lyg ir sutvarkyta, o poįstatyminiai aktai neveikia. Finansavimas yra neatstatytas, išmokos neatstatytos“,- laidoje „Aktualioji valanda“ sakė Z. Jančiauskas.

Pasak jo, piketu siekta parodyti, kad yra socialinė grupė, kuri gali susivienyti ir būti naudinga valstybei:

„Jeigu būtų pašalintos kliūtys, prieinamumas, švietimas, paslaugos atitinkamo lygio... Mes esame tos pačios bendruomenės nariai kaip ir visi kiti. Tas mūsų ignoravimas arba atskyrimas – įgalūs ir neįgalūs – to neturėtų būti. Turėtume būti visi tos pačios bendruomenės nariais, ką ir sako Jungtinių Tautų konvencija – kad jos įgyvendinimas yra privalomas valstybėms, ratifikavusioms šitą dokumentą“, - kalbėjo Z. Jančiauskas.

Paklaustas, ar švietimas Lietuvoje nėra prieinamas tiek pat negalią turinčiam kiek sveikam, jis atsakė: „teigiu, kad taip.“

Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentės Dovilė Juodkaitės teigimu, neįgalieji reikalauja, kad būtų sukurtas Neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimo ir stebėsenos mechanizmas nacionaliniu mastu:

„Mūsų prašymu galėtų atsirasti komisija vyriausybės lygmenyje, kuri galėtų koordinuoti visų ministerijų ir kitų valdžios institucijų veiklą, nes konvencija nėra susijusi vien tik su socialiniais reikalais – tai ir švietimas, ir sveikata, ir neįgaliųjų teisinis statusas – kad jie nebūtų skelbiami neveiksniais – tai ir fizinė, informacinė aplinka“, - teigė D. Juodkaitė.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.