J.Varanauskienė devintokams pasiūlė simuliacinį žaidimą, kurio metu po 1000 Lt gavusios komandos sprendė, kaip iš to uždirbti. Pinigus buvo galima paskolinti bankui (padėti indėlį) arba investuoti į verslą - prekyba internetu užsiimančią įmonę „Daiktadėžė“ arba „Žydinčią palangę“, užsiimančią gėlininkystės verslu.

Mokiniai sprendė, kaip paskirstyti pinigus, o skolinimo ir investavimo sąlygos bei situacija rinkoje kasmet keitėsi. Po pamokos paaiškėjo rezultatai – vieni liko su nuliu kišenėje, kitiems šis tas iš 1000 Lt liko. Užsidirbti nepavyko nė vienai komandai.

„Tai nerealu“, – pamatę, kad pinigai „sudegė“, piktinosi kai kurie moksleiviai.

Norėjo parodyti, kad visur yra rizika

„Pagrindinis dalykas, kurį norėjau parodyti, – kad visur yra rizika. Tik kai apie riziką žinai, gali ją suvaldyti – nepatiri tokio didelio nuostolio, kokį gali patirti. Pagrindinė taisyklė – žinoti, kad gali būti, o gali ir nebūti“, - DELFI pamokos tikslą įvardijo J. Varanauskienė.

Pasak J. Varanauskienės, galbūt pinigų praradimai vaikams ir skaudūs, tačiau tokia realybė.

„Susitikimas su vaikais – galimybė daryti įtaką ateičiai. Gal kai viskas atsigaus, pradės augti, vėl visi perspektyvas rožine spalva pieš, bent kažkuris iš tų vaikų prisimins, kad ne viskas, kas neįrodyta, kas bloga, yra gera, ir atvirkščiai“, - kalbėjo ekonomistė. Finansų ekspertės teigimu, elgtis su pinigais žmogus geriausiai išmoksta, kai tuos pinigus jau turi ir pats elgdamasis su jais patiria džiaugsmą ir skausmą.

J. Varanauskienės teigimu, teoriškai mokytojauti atrodo lengva, tačiau praktiškai tai nėra paprastas darbas. „Tai yra galbūt mažai atlyginamas darbas – ne kiek materialia, kiek moraline prasme. Manau, šis darbas nepagrįstai nuvertintas ir mokytojai jaučiasi verti mažiau nei yra iš tikrųjų. Labiausiai žeidžia tai, kad žmogus dirba reikšmingą darbą – augina žmogų, tačiau kai kas į mokyklą žiūri kaip į vietą, kur suveda vaikus, kol dirba“, - kalbėjo J. Varanauskienė.

Kartu su tikrąja ekonomikos mokytoja Indre Mateliūnaite ji pamokai ruošėsi porą dienų.

J. Varanauskienės pamoka devintokams - socialinės programos „Renkuosi mokyti!“, pritraukiančios į mokyklas dirbti jaunus mokytojus, dalis. „Renkuosi mokyti!“ savaitės metu iškilūs šalies žmonės veda artimas savo sričiai tikras pamokas mokyklose.

Šiuo renginiu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į įdomią, prasmingą ir kupiną iššūkių mokytojo profesiją bei paskatinti jaunimą išbandyti mokytojo kelią. Šią savaitę mokytojais taip pat tapo dizainerė Daiva Urbonavičiūtė, aktorius, režisierius ir knygų autorius Vytautas V. Landsbergis, sinoptikas Naglis Šulija, dainininkė Jurga Šeduikytė ir kiti.