Švietimo įstaigoje – detektyvas

Pranešimo apie gaisrą „Minties“ vidurinės mokyklos direktorius Egidijus Samas sulaukė vakar apie 4 valandą. Paskambinęs sargas pasakė, kad įstaigoje nežinia iš kur sklinda dūmų kvapas. Už keliolikos minučių direktorius kartu su ugniagesiais buvo mokykloje.

Rūsyje įsikūrusio sporto klubo „Hermis“ patalpose degė sauna. Gaisro priežastimi tapo nesutvarkyta savadarbė elektros krosnelė. Aprūko rūsio patalpos, visoje mokykloje vakar buvo jaučiamas stiprus degėsių kvapas. Į pamokas atėjusius mokinius prie vartų pasitikdavo užrašas, kad pamokos nevyks – darbo diena perkeliama į birželio mėnesį. E.Samas teigė dėkojantis Dievui, kad nelaimė neįvyko per valstybinį egzaminą.

Švietimo įstaigos vadovas neslėpė: nuo 1989-ųjų mokykloje patalpas nuomojantis sporto klubas seniai tapęs jo galvos skausmu. Ant direktoriaus darbo stalo – šūsnis dokumentų, liudijančių apie jau trejetą metų nesibaigiantį teismų maratoną.

„Įdomus detektyvas iš jų išeitų“, – ironizavo E.Samas.

Sporto klubas „Hermis“, vadovaujamas Rimvydo Čipo, patalpas „Minties“ vidurinėje 25-eriems metams išsinuomojo dar 1989-aisiais. Nuomos sutartis turėjo baigtis tik 2015 m. Tačiau 1991-aisiais sutartis buvo perrašyta jau nebe su „Hermio“ klubu, o su jo savininko R.Čipo įmone. Dar po poros metų sutartis vėl buvo nutraukta. Šį kartą su mokykla ją iš naujo dešimčiai metų sudarė vėl „Hermis“. Pagal nuomos sutartį, mokyklos rūsyje įsikūręs klubas turėjo teisę rengti kultūrizmo ir fitneso treniruotes. Su mokykla buvo suderinta, kad klubas turės ir sauną sportininkams.

Manipuliavo pavadinimais

Tačiau mokyklos iškeltos sąlygos „Hermiui“ egzistavo tik popieriuje. Direktorius tikino per nuomos dešimtmetį iki 2003-iųjų ne kartą kreipęsis į R.Čipą dėl nuomos sutarties nutraukimo. 578 kvadratinių metrų plotą rūsyje užėmęs sporto klubas ne tik nemokėjo juokingai mažo – vos 50 centų už kvadratinį metrą – nuomos mokesčio, bet ir ėmėsi papildomos, sutartyje nenumatytos, veiklos – pradėjo nuomoti patalpas su pirtimi pobūviams. Po švietimo įstaigos stogu iki išnaktų sklisdavo įsilinksminusių puotautojų keliamas triukšmas, neretai baigdavęsi muštynėmis.

E.Samas teigė ne kartą raginęs R.Čipą nutraukti nuomos sutartį, juolab kad klubo skola mokyklai siekė kelis tūkstančius litų. „Kentėjome dar šiaip taip, nes klubo salėje buvo galima nemokamai vesti pamokas, mūsų mokiniams po pamokų buvo daromos nuolaidos“, – aiškino direktorius.

Nors nuomos sutartis baigėsi 2003-iaisiais, „Hermis“ iš mokyklos rūsio neišsikrausto iki šiol. „Minties“ vidurinės direktorius kreipėsi į teismą dėl klubo iškeldinimo.

„Prasidėjo manipuliavimai įmonės pavadinimais“, – pasakojo E.Samas. Teismas iškėlė bylą dėl „Hermio“ sporto klubo iškeldinimo, tačiau R.Čipas pateikė dokumentus, neva patalpomis naudojasi jau nebe klubas, o R.Čipo įmonė. Patenkinus mokyklos direktoriaus ieškinį dėl R.Čipo įmonės iškeldinimo, pasirodė, kad rūsį vėl perėmęs klubas. Galų gale su mokyklos direktoriumi buvo sužaistas dar vienas teisinis pasjansas: R.Čipas patalpas išnuomojo viešajai įstaigai „Tiesos spindulys“. „Taip išeina, kad dabar patalpos priklauso subnuomininkams, nors R.Čipas neturėjo teisės išnuomoti ne savo patalpų“, – įsitikinęs E.Samas.

Direktorius tik gūžčioja pečiais: kam šiuo metu priklauso patalpos mokyklos rūsyje, jis pats nė nežino. „Laukiu gegužės 23-iosios. Bus dar vienas teismo posėdis, gal tada ir sužinosiu“, – kalbėjo E.Samas.

Žaidžia pinigais

Nuo 2003-iųjų, kai baigėsi nuomos sutartis, „Hermis“ mokyklai nebemoka už patalpų nuomą. „Mes negalime jam išrašyti jokių sąskaitų. Jei taip darysime, R.Čipas teismui turės argumentą, kad sutinkame pratęsti nuomos sutartį“, – paaiškino E.Samas. Mokyklos ir sporto klubo karas įgauna vis įdomesnes formas.

„Mums nežinant į mokyklos sąskaitą pervedami pinigai. Norime grąžinti, bet nežinome kur. Bandėme persiųsti atgal į sąskaitą, iš kurios gavome, pasirodo, tokia nebeegzistuoja“, – „Sekundei“ pasakojo švietimo įstaigos direktorius. Dabar „Hermis“ moka tik už vandenį: Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyrius teismui pateikė raštą, jog Savivaldybė turi teisę reikalauti iš klubo, kad būtų atsiskaityta už sunaudotą kiekį.

Jei teismas pagaliau iškeldins vidurinės mokyklos patalpas užėmusį sporto klubą, E.Samas ketina pateikti dar vieną ieškinį. Šį kartą – dėl skolos už trejetą metų naudotas patalpas išieškojimo. Tačiau mokyklos direktorius abejoja, ar pavyks iš R.Čipo išsireikalauti pinigus. „Teismui jis pateikė dokumentus, įrodančius, kad sporto klubas jokio turto neturi. Neva visa įranga nuomojama iš fizinių asmenų, tarp kurių – ir R.Čipo bendrapavardis, spėju, brolis“, – mano direktorius.

E.Samas taip pat abejoja, ar sporto klubo vadovas geranoriškai imsis tvarkyti gaisro nuniokotas rūsio patalpas.

E.Samo nestebina kilęs gaisras. Kad sporto klube pažeidžiami priešgaisriniai reikalavimai, buvo galima įtarti. Ne kartą „Minties“ vidurinės mokyklos administracijos bandymai patekti į „Hermio“ patalpas patikrinti ten esančių mokyklos vamzdynų ar elektros instaliacijos baigėsi nesėkme – R.Čipas švietimo įstaigos darbuotojų neįleisdavo išsisukinėdamas, neva pamiršo ar pametė raktus.

Ketina atsistatydinti

Nors pagal 2003 m. Savivaldybės tarybos nutarimą švietimo įstaigos patalpas gali nuomoti tik švietimo, kultūrinei bei sportinei veiklai, vykdomai laisvu nuo mokymo metu, tačiau „Minties“ vidurinė mokykla, dėdama pastangas iškeldinti nuomininkus, kovos lauke lieka viena. Negana to, Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyrius svarsto galimybę „Hermio“ užimtas mokyklos patalpas perduoti Savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centrui. Tokiu atveju patalpos su švietimo įstaiga nebebūtų susietos ir „Hermiui“ atsivertų visos galimybės tapti teisėtu nuomininku.

E.Samas apsisprendė: jei sporto klubui bus sudarytos sąlygos toliau gyvuoti po mokyklos stogu, jis tą pačią dieną parašysiąs prašymą atleisti iš direktoriaus pareigų. „Daugiau niekada gyvenime nebesutikčiau nuomoti mokyklos patalpų privatininkams. Nebent sporto salę valandai ar dviem, bet jau ne naudotis nuolatos“, – patikino direktorius.

Atsakomybė – direktoriui

R.Čipas apie santykius su mokymo įstaiga kalbėjo nenoriai, tik užsiminė, kad vis dar nesibaigia teismų maratonas. „Mokyklos direktorius suinteresuotas klubą išspirti, o sau patalpas pasilikti. Kai čia atsikraustėme, tebuvo negilus rūsys. Patys įsirengėme salę, pirtelę. Mokame nuomą, už vandenį“, – pabrėžė verslininkas. Nuo tolesnių komentarų klubo vadovas teigė susilaikantis.

Miesto Švietimo skyriaus vedėjas Dainius Šipelis pripažino, kad „Minties“ vidurinė mokykla, turėdama savo rūsyje tokius nuomininkus, gyvena ant tiksinčios minos, tačiau visą naštą paliko direktoriui E.Samui.

„Jei Švietimo skyrius tą nuomos sutartį būtų pasirašęs, problemą patys ir spręstume. Tačiau Taryba mokyklų direktoriams suteikusi įgaliojimus savo įstaigoje vykdyti ūkinę ir finansinę veiklą, todėl E.Samas, priėmęs nuomininkus, pats su jais ir turi tvarkytis“, – pabrėžė D.Šipelis. Sprendžiant klausimą dėl „Minties“ vidurinės mokyklos rūsio patalpų perdavimo Kūno kultūros ir sporto centrui, vedėjas teigė palaikysiąs E.Samo poziciją. „Mokykloje turi būti vienas savininkas, jo turi būti galia ir atsakomybė. Galbūt tas gaisras švietimo įstaigai išeis į gera“, – mano D.Šipelis.

Nemoka ir kitiems

Su „Hermio“ sporto klubu problemų turi ne tik „Minties“ vidurinė mokykla. Iki 2015-ųjų klubas sudaręs nuomos sutartį ir su Dailės mokykla. Jos direktorius Vytautas Tallat-Kelpša neslėpė, kad ypač sudėtinga išsireikalauti iš klubo nuomos mokesčio – „Hermio“ skola ir šiai mokyklai buvo pasiekusi kelis tūkstančius litų. Dailės mokykla šiuo metu derasi su „Hermiu“ dėl nuomos mokesčio įkainių didinimo. Kol kas už 350 kvadratinių metrų plotą klubas temoka 250 litų per mėnesį.

„Kaina labai nedidelė, bet nėra kaip ją pagal sudarytą sutartį pakelti. Tokia buvo suderėta 1994-aisiais, ką tik įvedus litą“, – aiškino V.Tallat-Kelpša. Jei nepavyks geranoriškai sutarti su „Hermiu“, mokykla dėl nuomos kainos pakėlimo ketina kreiptis į teismą.