Vilnietė Jevgenija sakė žemėlapį įsigijusi Klaipėdoje, vieno prekybos centro kanceliarinių prekių skyriuje.

„Kaina tikrai buvo nedidelė – 5 Lt su centais. Nusipirkau, nes kartais versdama tekstus suabejoju dėl valstybių sienų, todėl norėjau turėti galimybę pasitikslinti. Pradžioje pastebėjau, kad Baltarusija žemėlapyje pavadinta Gudija. Kažkaip pradėjau mintyse svarstyti dėl oficialaus šios šalies pavadinimo, o tada atkreipiau dėmesį, kad yra ir visai akivaizdžių klaidų. Kažkaip pagalvojau, kad šitų žemėlapių savo vaikams rugsėjį pripirko tėvai, o ten tiek klaidingos informacijos. Negerai“, – DELFI kalbėjo Jevgenija.

Toks žemėlapis nustebino ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) specialistus. Pasak VLKK atstovės Aistės Pangonytės, pateiktame sąraše išties daug klaidų:

Sidnis – Sidnėjus,
Brunėus – Brunėjus
Dominikana – Dominika (Dominikos Respublika)
Sent Vinsentas ir Grenadinos – Sent Vincentas ir Grenadinai,
Sahara – Sachara
Kvala Lumpuras – Kvala Lumpūras
Toškentas – Taškentas
Ašgabatas – Ašchabadas

Ji aiškina, kad yra lengvai prieinamų šaltinių. Pirmiausia tai VLKK nutarimai dėl valstybių, jų sostinių pavadinimų, taip pat valdų ir kraštų pavadinimų, konsultaciniai įrašai Kalbos komisijos svetainėje, http://vlkk.lt/lit/nutarimai/svetimvardziai.html; http://vlkk.lt/lit/102520, pasaulio vardų pasvetainė, http://pasaulio-vardai.vlkk.lt/, taip pat MELC'o išleisti keturi pasaulio vietovardžių žodyno tomai, http://vlkk.lt/lit/nutarimai/svetimvardziai.html#svtv_pasvetaine-PV.

„Atlasų leidėjų neapdairumas nesuprantamas. Vadinasi, atlasas vertas Valstybinės kalbos inspekcijos dėmesio“, – sakė A. Pangonytė.

Pasak Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojo Arūno Dambrausko, inspekcija, išnagrinėjusi leidinį, reaguos. „Pagal mūsų metodikas žiūrėsime, kiek klaidų yra, kokios klaidos, ką jos pažeidžia, ar tai didžiosios kalbos klaidos, ar pažeidžia VLKK nutarimus. Pagal tai spręsime, kokią sankciją taikyti – įspėjimą, nurodymą ištaisyti ar administracinę nuobaudą“, – aiškino A. Dambrauskas.

Jo teigimu, nusiskundimų dėl žemėlapių inspekcija sulaukia retokai.

Žemėlapį išleido Kauno rajone, Biruliškių kaime, veikianti įmonė „Jana seta“. Žemėlapyje nurodytu bendrovės telefonu numeriu trečiadienį niekas neatsiliepė. Įmonės interneto svetainėje nurodoma, kad ji savo veiklą pradėjo 1995 metais ir tapo viena lyderiaujančių didmenininkių Lietuvos rinkoje, tiekiančių kartografinę leidybinę produkciją bei kitus geografinius gaminius.