Vyriausybė trečiadienį pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pateiktoms mokinio krepšelio apskaičiavimo ir paskirstymo metodikos pataisoms, kuriomis numatoma įvesti 100 litų dydžio neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) krepšelį. Tokia suma per mėnesį skiriama vieno vaiko meninei, sportinei veiklai, kitiems užsiėmimams.

Nauja finansavimo tvarka nuo naujų mokslo metų bus išbandoma konkurso būdu atrinktose minėtose keturiose savivaldybėse, o vėliau numatoma diegti visoje Lietuvoje, teigia ŠMM.

"Mokinys krepšelį galės "neštis" į muzikos, dailės, sporto mokyklas ar įvairius būrelius. Kartu tai bus paskata neformaliojo ugdymo paslaugų plėtrai ir įvairovei. Labai svarbu, kad popamokines veiklas bus galima išplėtoti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir miesteliuose ar kaimuose. Vaikams atsiras daugiau galimybių pasirinkti jų pomėgius atitinkantį užsiėmimą", - teigia švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Lėšos neformalaus švietimo krepšelio įvedimui keturiose savivaldybėse skiriamos iš ES struktūrinių fondų, iki sausio tam numatyti 2,6 mln. litų.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu įvairius popamokinius užsiėmimus lanko 23 proc. vaikų, planuojama, kad įvedus naują tvarką jų padaugės iki 50 procentų.

Neformaliojo vaikų švietimo krepšelį sudaro lėšos darbo užmokesčiui, mokymo priemonėms, pedagogų kvalifikacijai, kitoms mokymo reikmėms. Šis krepšelis negalės būti skiriamas bendrojo ugdymo mokykloms, nes jose vykstantys būreliai finansuojami iš bendrajam ugdymui skiriamo mokinio krepšelio.