Nacionalinis atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centras yra „Saulėtekio“ slėnio dalis, vienas iš didžiausių užbaigtų Lietuvoje kuriamų mokslo, studijų ir verslo slėnių projektų.

„Svajonė, brandinta ilgus metus Vilniaus universitete, šiandien tampa tikrove visai Lietuvai. Išskirtinės architektūros, vienas geriausių pastarųjų metų Lietuvos projektų tarsi įkūnija veržimąsi į ateitį – per mokslą, studijas, technologijas, grindžiamas informacija, intelektu ir gyva dvasia. Tikiu, kad pradedantis veiklą Nacionalinis mokslinės komunikacijos centras taps rimtu partneriu Saulėtekyje kuriamiems mokslo, studijų ir verslo slėnio projektams“, – sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Ministras naujajai moderniai atviros prieigos bibliotekai linkėjo ilgaamžiškumo, klestėjimo ir pasaulinės šlovės.

Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras įsikūręs Saulėtekio mokslo, studijų ir verslo slėnyje. Lankytojai čia ras ne tik didžiulius informacijos išteklius, bet ir darbui pritaikytą aplinką: individualaus ir grupinio darbo vietas, atviras skaityklas ir erdves mokslinėms konferencijoms, poilsio saleles pokalbiui prie kavos puodelio bei žaidimų kambarį vaikams. Centras veiks ištisą parą septynias dienas per savaitę ir bus prieinamas visiems lankytojams.

Moderni biblioteka pastatyta pasinaudojant ES struktūrinių fondų lėšomis, iš viso statyba kainavo apie 100 mln. litų. Centre bus apie 2 mln. spaudinių ir beveik 700 darbo vietų lankytojams.

Lietuvoje kuriami penki integruoti mokslo, studijų ir verslo slėniai – „Santara“ ir „Saulėtekis“ Vilniuje, „Santaka“ ir „Nemunas“ Kaune bei „Jūrinis“ Klaipėdoje. Iš Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų 14 slėnių investicinių projektų skirta apie 1 mlrd. Lt., tiek pat buvo numatyta skirti per Ūkio ministerijos administruojamas priemones.