Apie vieną iš įsilaužimų į elektroninį dienyną, kurio metu mokytojos vardu buvo siuntinėjamos įžeidžios žinutės ir prirašyta pažymių, policiją informavo Kretingos pranciškonų gimnazija.

Kaip DELFI sakė gimnazijos direktorius brolis Alvydas Virbalis, prie elektroninio dienyno buvo jungtasi neteisėtai, apie netinkamas žinutes ir suklastotus pažymius jį informavo mokyklos bendruomenės nariai.

„Tokie atvejai – ne vienetiniai, o, galima sakyti, pasikartojantys. Mes gauname iš policijos užklausų, iš kokių IP adresų jungtasi prie sistemos. Tačiau iš pareigūnų grįžtamojo ryšio negauname, tad nežinome, kokia atsakomybė už tokius dalykus, nefiksuojame ir kokiuose regionuose dažniau pasitaiko“, – DELFI komentavo informacinę sistemą „Tavo mokykla“ (TAMO) administruojančios bendrovės technologijų ir plėtros vadovas Augustas Baltrėnas.

Sužinoti, kada ir iš kokio IP adreso buvo prisijungta prie sistemos nesunku. „Tuos duomenis policijai ir pateikiam“, – sakė A. Baltrėnas.

Atvejo, kad būtų „nulužta“ pati TAMO sistema, DELFI pašnekovo teigimu, nebuvo. Daugeliu atvejų pažymių ar įrašų į TAMO mokiniai prirašo tuomet, kai darbą baigusi mokytoja neatsijungia nuo savo paskyros. „Tada mokinys prieina ir į TAMO susiveda, ką nori. Taip dažniau atsitinka mokyklose, kur vienu kompiuteriu naudojasi daugiau asmenų ir ne visi baigę darbą atsijungia nuo sistemos“, – pastebi A. Baltrėnas.

Specialisto žiniomis, pasitaiko atvejų, kai aukštesniųjų klasių mokiniai, pasinaudoję internete randamais įrankiais, neteisėtai seka, ką daro kiti vartotojai.

„Tiesiai į TAMO minėti įrankiai neleidžia prirašyti tekstų ar pažymių, tačiau sudaro galimybę matyti, ką mokytojas veikia savo kompiuteryje. Jeigu sekamas kiekvieno klavišo paspaudimas, galima sužinoti ir TAMO prisijungimo duomenis. Tačiau tai – nebe mūsų sistemos, o kitų įrankių panaudojimo blogam problema“, – sakė A. Baltrėnas, akcentuodamas, kaip svarbu apsaugoti mokyklose naudojamus kompiuterius priemonėmis, kurių yra.