Ketvirtadienio rytą pas ministerijoje budinčius mokytojus atvyko ne tik laikinai pareigas einantis ministras, bet ir kitų profesinių sąjungų atstovai. Šios derybos sulaukė ir BBC žurnalistų dėmesio – šie taip pat atvyko į ministeriją.

Po posėdžio, kuris truko dvi su puse valandos, R. Masiulis teigė, kad buvo sutarta sudaryti darbo grupę, kurią sudarys visų susijusių pusių atstovai.

„Toliau dirbame su mokytojais, sprendžiame klausimus, – teigė R. Masiulis. – Su visomis profsąjungomis ir su kitais dalyviais diskutavome, kaip galima tobulinti mokytojų etatinį apmokėjimą.“

Jo teigimu, ministerija peteikė ne vieną pasiūlymą. „Sutarėme, kad susijusios pusės deleguos savo atstovus į darbo grupes, – kalbėjo R. Masiulis. – Šį kartą pokalbis buvo karštesnis nei praėjusį kartą.“

„Esame tokioje situacijoje, kokioje esame. Jis jau įvestas“, – apie etatinį apmokėjimą kalbėjo R. Masiulis, pridurdamas, kad dabar reikia dirbti prie jo tobulinimo.

Mokytojai patys teikė pasiūlymus, kuriuos, kaip teigė laikinasis ministras, turėtų sukonkretinti ir pateikti šiandien po pietų.

O ar tikrai įmanoma sutarti, kad abi visos pusės būtų patenkintos? „Įmanoma, kad mokytojai bent iš dalies būtų patenkinti. Manau, įmanoma ir daugiau. Pinigai ir pats modelio sutvarkymas yra atskiri dalykai, – kalbėjo R. Masiulis. – Kalbant apie etatinio modelio tobulinimą, galime pasiekti bendro sutarimo.“

Po posėdžio A. Navickas žiniasklaidai teigė, kad „džiaugiasi, kad judama į priekį“.

„Ministras pritarė, kad dirbsime intensyviai, kad kuo greičiau susitartume. Susitiksime ir šiandien po pietų, jeigu reikės, dirbsime kasdien“, – teigė A. Navickas.

O ar bus stabdomas streikas? „Sąlyga paprasta – susitarti“, – apie sąlygas, kad būtų nutrauktas streikas, kalbėjo A. Navickas. Jo teigimu, reikia susitarti dėl streikuojančių mokytojų reikalavimų.

„Manau, kad yra galimybė ieškoti vidinių rezervų. Biudžetas gali būti peržiūrėtas tarp eilučių, tai susitarimo reikalas“, – kalbėjo A. Navickas.

Jo teigimu, mokytojų streiko nutraukimas spręsis kitą savaitę, kai nuskambės Vyriausybės pasiūlymai.

Ir nors derybos jau pajudėjo, ir streikas, ir budėjimas ministerijoje tęsiasi. Pastarosiomis dienomis ministerijoje nuolatos budi apie dešimt mokytojų, nors budinčiųjų sąrašą sudaro apie aštuoniolika. Nuo šeštadienio jie lengvai gali judėti – išeiti ir grįžti.

A. Navickas teigė, kad mokytojai ir toliau liks budėti ministerijoje, nors pridūrė, kad labai norėtų Kūčias jau sutikti namuose.

Tiesa, gruodžio 13-ąją A. Navickas švenčia gimtadienį, todėl šį vakarą greičiausiai vyks namo, o prie budinčių mokytojų prisijungs rytoj. Kokios dovanos jis labiausiai norėtų gimtadienio proga? „Mamos torto ir vilnonių kojinių, nes šitos jau susidėvėjo“, – nusijuokė A. Navickas.

Prieš pat posėdį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas DELFI teigė, kad nuotaikos – kalėdinės. Į klausimą, ar šiandien tikisi sprendimo, A. Navickas atsakė abstrakčiai: „Pasižiūrėsime. Jau kažko tikėtis iš anksto sunku. Pažūrėsime, ką ministerija siūlys ir galvosime“.

Laikinai ministro pareigas einantis R. Masiulis kalbėjo, kad sieks susitarimo, tačiau pridūrė, kad paruošti dokumento šiandien nepavyks, nes tai ilgas procesas, tačiau esą sieks sutarti jo detales.

Beje, kalėdinę nuotaiką, kurią prieš posėdį minėjo A. Navickas, sustiprino ir Seimo narė Aušra Maldeikienė. Ji ketvirtadienio rytą ministerijoje esantiems mokytojams padovanojo eglutę.

Pastarasis susitikimas Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) vyko antradienį. Po jo streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) atstovai išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad susitikimo metu jokių sprendimų priimta nebuvo.

„Buvo tik sutarta, kad mokytojų darbo užmokesčio sistema turi būti aiškesnė ir paprastesnė“, – buvo rašoma LŠDPS pranešime spaudai. Jų teigimu, ministerijoje budintys mokytojai vis dar laukia ir Vyriausybės žadėtos darbo grupės, kuri kurtų ilgalaikę darbo užmokesčio kėlimo strategiją.

Mokytojai ministerijoje budi nuo lapkričio 28-osios ir teigia, kad jei reikės, budės iki Kalėdų.

ŠMM duomenimis, streikas sparčiai slopsta

Gruodžio 12 dieną, ŠMM duomenimis, streikavo 55 švietimo įstaigos. Iš jų 53 streiką tęsė, prisijungė 2, nutraukė 12. 25-se mokyklose streikuoja 1–3 pedagogai. Iš viso streikavo 540 pedagogai.

Gruodžio 13 d. streikuojančių mokytojų turėtų būti kiek mažiau – apie 500.

Prieš savaitę, gruodžio 5-ąją, streikuojančių mokytojų buvo kone trigubai daugiau – 1385. Tuo metu streikas lietė apie 16 tūkst. mokinių.