Tiesa, šios mokymo įstaigos direktorė Regina Pumputienė DELFI sakė, kad buvo padaryta komunikacinė klaida. Esą mama tiesiog ne taip suprato mokytojos žodžius.

Tačiau ji paaiškino dėl tualetinio popieriaus taikanti tam tikrą neva vaikams patogią sistemą – rulonai paskirstyti klasėms, laikomi kiekvienoje jų esančiame higienos kampelyje, iš kurio mokiniai popieriaus ir turi pasiimti tuomet, kai eina į tualetą.

Nori pasinaudoti tualetu? Apgalvok kelis žingsnius į priekį

Savo ruožtu mama Virginija aiškino šia situacija viešai pasidalinusi, nes pikta ne tik dėl gresiančių papildomų išlaidų tualetiniam popieriui, bet ir dėl paties požiūrio į problemą.

„Regis, gyvendami XXI a. turėtume nesukti sau galvos dėl gamtinių reikalų. O, va, Molėtų pradinės pradinukai turi apgalvoti kelis žingsnius į priekį, norėdami pasinaudoti tualetu. Mat mokyklos tualete ne tik kad nėra popieriaus, nėra net vietos tam popieriui pakabinti.

Kiekvienas mokinukas turi turėti popieriaus atsargų klasėje, kišenėje, kuprinėje, kad prispyrus bėdai spėtų pasirūpinti. Tokie yra visuotiniai priimti vadovybės sprendimai šiuo klausimu. Mokyklos direktorė pasakė, kad visų pirma vaikai nelabai moka tvarkingai naudotis tualetiniu popieriumi, todėl jo ten nėra“, – stebėjosi moteris.

Pasigedo higienos kultūros

Tačiau, jos teigimu, nei namuose, nei kitose įstaigose problemų dėl to pradinukams dažniausiai nekyla. Be to, juk tualetinis popierius patikimas net darželinukams.

„Kaip mes galime tikėtis iš vaikų higienos kultūros, kai pačioje mokykloje jos nėra?“, – klausė mama.

Anot jos, buvo pateikti ir argumentai, esą bijoma išdaigininkų, kurie gali įmesti popieriaus ritinėlius į klozetą. Tačiau, priminė ji, juk galima pirkti ir pastatyti rakinamus tualetinio popieriaus laikiklius.

„Videniškių pradinėje mokykloje vaikai turi tualetinio popieriaus tualete ir net sugeba tvarkingai juo naudotis“, – pridūrė moteris.

Direktorės atsakymas nustebino

Apsilankiusi pas mokyklos direktorę Virginija aiškino išgirdusi, kad miesto valdžia neturi lėšų nė tualetiniam popieriui, nė tuo labiau rakinamiems laikikliams.

„Tačiau savivaldybės tualetuose netrūksta nė popieriaus, nė pačių laikiklių. Kada šiame mieste nustosime skriausti pačius jauniausius miesto gyventojus?“, – klausė ji.

Moteris taip pat priminė, kad pagal Lietuvoje galiojančias higienos normas mokykloms, vykdančioms bendrojo ugdymo programas, 48 str. „Tualeto su prausykla patalpoje turi būti asmens higienos priemonių: tualetinio popieriaus, muilo, rankų džiovintuvas (ar vienkartinių rankšluosčių).“

„Be kita ko, tai yra ne tik patogumo ar higienos klausimas. Įsivaizduokite, vaikas greit skubėjo į tualetą ir nesusigriebė pasiimti popieriaus iš klasės ar kuprinės. Ir įsivaizduokite, vaikas grįžta į klasę atitinkamai kvepėdamas. Kas jo laukia? Kaip mes kovojame su patyčiomis mokykloje? Ar tikrai naikiname priežastis joms atsirasti?“, – klausė ji.

Aiškina, esą vaikams taip patogiau

Savo ruožtu mokyklos vadovė R. Pumputienė DELFI aiškino esą nupasakota situacija nėra visai tokia.

„Mama kiek klaidingai suprato mūsų tvarką. Tiesiog mes tą tualetinį popierių padalinam klasėms, kadangi vaikams, iš pradžių, taip yra patogiau. Jie klasėse turi tokius nedidelius kampelius, kur yra kriauklė, ten stovi ir tualetinis popierius. Jie gali nueiti ir nosį išsipūsti, ir stalą pasivalyti, ar į tualetą – atsiplešia tualetinio popieriaus. Tualetai yra netoliese, koridoriuose, prie klasių“, – pasakojo direktorė.

Anot jos, tokia tvarka vaikams yra patogesnė, iki šiol jai neprieštaravo ir tėvai.

„Tarėsi bendruomenės, klasės, kaip jiems patogiau yra. Tiesiog šiemet atsirado kitoks poreikis, kalbamės, gal kitaip padarysime, ir kitur to tualetinio popieriaus padėsime, kad vaikams užtektų“, – svarstė R. Pumputienė.

Aiškina, kad problemų dėl tualetinio popieriaus nėra

Jos teigimu, mokyklos tualetuose greta bendrojo naudojimo patalpų (pavyzdžiui, sporto salės), popieriaus visuomet yra.

„Tačiau mes stengiamės, kad ir tuose kampeliuose klasėse tualetinio popieriaus visuomet būtų. Aišku, vaikams gal ne visuomet užtenka, jie ir savo atsineša. Pavyzdžiui, po piešimo pamokų jiems daug to popieriaus reikia – ir stalui nusivalyti, ir rankoms. Ir rašalas kartais, žinote, kai pradinukai maži, jiems visokių dalykų nutinka“, – aiškino direktorė.

Jos teigimu, Virginijos skundas – vienos įsiaudrinusios mamos staigi reakcija, išprovokuota nevisiškai aiškaus pokalbio su klasės mokytoja.

„Netikslią informaciją gavo ir taip nutiko. Tėvai dabar labai greitai reaguoja ir greitai rašo visur. Padėliosime, kad ir prie kriauklių, tualetų to popieriaus būtų pakankamai. Čia ne problema. Tiesiog vieni tėvai kalbasi, klausia, kiti – iš karto ima rašyti“, – nuomone dalijosi ji.

Problemų nemato

Pasidomėjus, ar nemano, kad tualetinio popieriaus kaskart prieš eidami į tualetą atsiplėšti keliaujantys vaikai yra pastatomi į nepatogią padėtį, R. Pumputienė tikino, kad patyčios – išpūstas reikalas.

„Patyčių šiuo klausimo, patikėkite, pradinėje mokykloje tikrai nėra. Tikrai čia išpūstas reikalas. Apskritai, pas mus vidinis klimatas yra geras ir su patyčiomis nesusiduriame. Higieninis kampelis yra kampe, ne kur prieš klasę, vaikai eina visi. Ir nėra taip, kad jis turi atsiplėšti popieriaus, eiti per visą klasę ir kažką demonstruoti. Tokių dalykų nėra.

Vieni eina per pertraukas, kiti per pamokas. Niekam nereikia rankos kelti ar prašyti. Pas mus yra labai laisvai bendraujama – vaikas atsistoja ir eina ten, kur jam reikia. Jis neturi nė klausti, nė sakyti, nė aiškinti kažkam.

Tokia sistema buvo gera, priimtina, bet atsidaro kitoks poreikis, svarstysime tai“, – sakė ji.