Penktadienį dienraštis "Kauno diena" rašė, kad po tėvų skundų Kauno miesto savivaldybės atstovai aiškinsis, kas vyko V.Kudirkos progimnazijoje, kur be tėvų sutikimo moksleiviams buvo dalijamos mobiliojo ryšio "Ežio" kortelės, jie buvo fotografuojami.

V.Kudirkos progimnazijos direktorė Danguolė Bagdonienė patvirtino, kad jų įstaigoje vyko tokia akcija.

"Čia ne šiaip sau buvo nemokamai dalijamos "Ežio" kortelės. Tai mokinių mokymosi motyvacijos skatinimo programos "Mokslotronas" pristatymas. Moksleiviai skatinami gerai mokytis, rinkti taškus, kuriuos vėliau panaudos, įsigydami kažkokias prekes", - dienraščiui aiškino direktorė.

"Nepadoru ir nesąžininga prisidengiant mokyklose itin aktualiomis mokymosi motyvacijos problemomis vykdyti konkrečių paslaugų ar produktų rinkodarą",- penktadienį išplatintame pranešime teigia Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas Vygintas Eidėnas.

Lietuvos moksleivių sąjunga ragina Švietimo ir mokslo ministeriją, Vaiko teisių apsaugos tarnybą ir kitas atsakingas institucijas kuo skubiau imtis būtinų veiksmų ir priemonių siekiant išsiaiškinti šią situaciją ir užkirsti kelią panašioms privačių bendrovių iniciatyvoms ateityje.

V.Eidėno manymu, pati moksleivių skatinimo programa "Mokslotronas" yra netinkama, nes mokyklose itin opi mokymosi motyvacijos problema, tačiau kai už mokymosi rezultatus skatinama materialiomis priemonėmis, tai iškreipia ir sumenkina pačią mokymosi prasmę bei tikslą. Mokiniai mokosi ne dėl savęs, o dėl pinigų.

"Bendrovė "Omnitel" jau ne pirmą kartą Lietuvos mokyklose vykdo panašias rinkodaros akcijas. Labai gaila, kad prisidengiant mokyklų administracijos nežinojimu ar nesupratimu bei mokinių naivumu stengiamasi brukti savo produktą, juk tokio pobūdžio veikla mokyklose yra uždrausta",- sakė Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas.

Lietuvos moksleivių sąjungos įsitikinimu, spręsti, kokio operatoriaus paslaugomis naudojasi jų vaikas, turėtų tėvai.

"Susitikimuose su moksleiviais mokyklose yra pristatoma TAMO elektroninio dienyno programa "Mokslotronas", kurios partneris yra Ežys. Ši programa įgyvendinama tik bendraujant su mokyklomis ir tėvais. Pirmiausia mokykla turi išreikšti norą prisijungti prie projekto, be to, moksleiviai negali savarankiškai, be tėvų sutikimo, tapti "Mokslotrono" dalyviais. Savo sutikimą tėvai gali išreikšti tik prisijungę prie TAMO elektroninio dienyno sistemos. Jokios "Ežio" kortelės mokyklose pristatymų metu nėra dalijamos, taip pat nėra vykdomos jokios rinkodarinės akcijos",- atsakyme BNS penktadienį teigė bendrovės "Omnitel" ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė.

Kaip rašoma oficialioje elektroninio dienyno svetainėje, nuo spalio 15 dienos prasidėjo moksleivių skatinimo programa "Mokslotronas", kurioje už gerus pažymius kaupiami atomai. Atomų skaičius priklauso nuo to, už ką buvo įrašytas pažymys, t. y. ar tai buvo paprastas, ar kontrolinio darbo įvertinimas. Vėliau už sukauptus atomus bus galima su nuolaida gauti bilietus į įvairius kultūrinius renginius bei pirkti knygas, o netolimoje ateityje ir papildyti savo mobiliojo telefono ar Mokipay sąskaitą, įsigyti mobilųjį telefoną, iPad ar kitus komunikacijos prietaisus.