Dailiai atrodyti per mokyklos baigimo šventę norintis moksleiviai vis dažniau varsto drabužių parduotuvių duris, o parduotuvės skaičiuoja augančius pardavimus.

Pasak abiturientės iš Panevėžio Julijos Veisbergaitės, suknelės išleistuvėms ji dar neturi, tačiau jau pradėjo aktyvias jos paieškas. Merginos svajonių suknelė – originalaus modelio, pastelinės spalvos, prie jos ketina priderinti aukštakulnius, delninukę, ilgus auskarus ir žiedą. J. Veisbergaitės teigimu, išleistuvių suknelė turi būti galima užsivilkti dar ne kartą, todėl geriau ją pirkti, nei išleisti pinigus proginio drabužio nuomai.

„Suknelės neketinu nei nuomotis, nei siūtis. Tikriausiai pirksiu prekybos centre, o jei nerasiu tinkamo varianto, tikriausiai rinksiuosi internetu“, - atviravo mergina pridurdama, kad suknelei ketina išleisti ne daugiau kaip 150 litų.

Kostiumas – nuo 500 litų

Aprangos grupės pardavimų ir rinkodaros direktorės Irmos Marcinkienės teigimu, pastaruoju metu, iš tiesų, pastebimas didėjantis dėmesys puošnesniems drabužiams ir išeigos bateliams. Tačiau jis gali būti sietinas ir su išleistuvėmis, ir su artėjančiu vestuvių sezonu.

„Jau keletą metų stebime tendenciją, jog išleistuvėms merginos yra linkusios rinktis ryškias spalvas, įvairius ryškesnius marginimus, juoda spalva – viena nepopuliariausių. Šiemet populiariausios geltonos, vandens žydros, žalios spalvos ar margintos suknelės. Be to, populiarėja ilgos, ar įvairių ilgių asimetrinio kirpimo suknelės“, - pasakojo tokių prekės ženklų kaip „Mango“, „Zara“, „Apranga“, „Aprangos galerija“, „Promod“ atstovė.

I. Marcinkienės teigimu, vaikinai kostiumais neretai pradeda rūpintis gerokai anksčiau, pirmieji pagyvėjimai pastebimi dar vasario mėnesį, kuomet vyksta pirmieji abiturientų renginiai – šimtadieniai.

„Įprastas ir populiariausias vaikinų derinys yra kiek labiau liemenuotas tamsus kostiumas ir šviesūs marškiniai. Tačiau sostinėje galima būtu dažniau išvysti liberalesnių derinių: medvilnės/chino kelnių derinių su švarkais. Vis dėlto, kostiumas, ko gero, tinkamiausias sprendimas išleistuvių vakarui“, - pasakojo I. Marcinkienė.

Ji pridūrė, kad šiemet „Aprangos“ grupėje kostiumą galima įsigyti už maždaug 500 litų. Prekybos tinklas „Zara“ gali pasiūlyti modelius – nuo 499 Lt., „Apranga“ – nuo 599 iki 699 Lt.

Alternatyva – pirkimas internetu

Mažmenine ir didmenine prekyba drabužiais, ir aksesuarais moterims, vyrams ir vaikams užsiimančios įmonės UAB „Intershop LT“, kuriai priklauso puslapis stilingai.lt komercijos direktorės Sigitos Listopadskienės teigimu, didesnis susidomėjimas proginėmis suknelėmis jaučiamas jau nuo balandžio pabaigos, šventiniais drabužiais rūpinasi ne tik abiturientės, bet ir jų mamos.

Anot S. Listopadskienės, lyginant su praėjusiais metais, jų firma jaučia prekybos augimą – vis daugiau žmonių išdrįsta pirkti internetu. Kaina, kurią dažniausiai už sukneles moka abiturientės svyruoja nuo 120 iki 200 Lt.

„Internete galima ramiai, neskubant išsirinkti tai kas patinka, apmąstyti kokie aksesuarai tiktų, ar turi atitinkamus batelius. Parduotuvėje retai kada yra galimybės apie tai pagalvoti, o kartais net pamiršti, ką turi jau įsigijęs. Gavus prekes gali ramiai, be streso jas pasimatuoti, prisiderinti turimus aksesuarus, juk į parduotuvę visko nesusitempsi“ , - apsipirkimo internetu privalumus vardijo moteris.

Tiesa, bene didžiausia klaida, kurią daro suknelę besirenkančios paauglės – netinkamai pasirinktas dydis. Kadangi perkant internetu nėra galimybės pasimatuoti drabužį, svarbu atidžiai išnagrinėti dydžių lenteles ir žinoti savo apimtis. Neretai skirtingų gamintojų dydžiai skiriasi, tad S. Listopadskienė pataria, esant būtinybei, nebijoti kreiptis į pardavėjus, kad jie pateiktų tikslius konkretaus drabužio matmenis. Tačiau norint išvengti streso, geriausia – drabužius užsisakyti iš anksto ir juos pasimatavus namuose, nuspręsti, ar drabužis tiks, ar paieškas dar reikėtų tęsti.

Internetinės drabužių parduotuvės komercijos direktorės teigimu, suknelę reikėtų rinktis atsižvelgiant į patogumą, suderinamumą su figūra ir bendrą žmogaus stilių, aklai nepasikliaunant vyraujančiomis madomis.

„Šiais metais kaip ir anksčiau lieka populiarios klasikinės spalvos: juoda, balta, smėlio, raudona, mėlyna. Siūloma daug modelių „naujų“ madingų spalvų: mėtos, rožinės, dangiškos. Modelių yra įvairių nuo klasikinio iki modernaus. Vis dėlto reiktų žinoti, kas yra tinkama, kokį modelį nešiodamas žmogus jaučiasi gerai ir, mano manymu, per daug neeksperimentuoti, kad šią svarbią šventę nesugadintų netinkamo drabužio pasirinkimas“, - patarė S. Listopadskienė.

Suknelė pas siuvėją – iki 200 litų

Anot siuvimo paslaugas teikiančios įmonės „Stiliaus link“ siuvėjos Audronės Nariūnienės, labai stipraus moksleivių susidomėjimo proginėmis suknelėmis jų įmonė dar nejaučia. Daugiausia paauglių į siuvėjus kreipiasi birželio mėnesį, dažnai tada, kai neranda tinkamo modelio parduotuvėse.

Suknelė pasiuvama per maždaug mėnesį, jos kaina paprastai būna nuo 150 iki 200 litų, kaip tikina siuvėja, viskas priklauso nuo žmogaus sudėjimo ir norų.

„Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, populiariausias kuklumas, dalykinis stilius. Taip pasiūtą suknelę galima nešioti ilgai, nereikia jos dėti į spintą. Audiniai vyrauja lengvi, spalvos – skonio dalykas. Vieni renkasi pastelines, kiti ryškias. Kaip tinka, taip ir madinga“, - savo požiūrį į tai, kokias sukneles šiemet siūlytų rinktis abiturientėms priežodžiu apibūdino siuvėja.