Perone šurmuliavo žalia apranga iš minios išsiskiriantys jauni žmonės, o stoties grindys buvo nuklotos didelėmis bei sunkiomis kuprinėmis. Šalia jų lūkuriavo artimieji, atskubėję palinkėti gero vėjo, spaudė bendrakeleiviams rankas, kiti - kelionei dėjo lauknešėlius.

Susirinkę misijos globėjai ir rėmėjai sveikino jaunimą, žengiantį šį žingsnį ir pasiryžusį įveikti visus sunkumus. Lietuvos jaunimo organizacijos tarybos prezidentas Šarūnas Frolenko pasidžiaugė, kad Lietuvos jauni žmonės – patriotiški ir pilietiški, tik, deja, ne visada užtenka formų tai perteikti. „Šis projektas leidžia tai paskelbti visuomenei ir kartu padėti Lietuvai", - kalbėjo jis.

„Čia sėdi Lietuvos valdžia, gal pinigų gali išskirti, gal knygą išleistumėte“, - vieną iš iniciatyvų pasiūlė Europos parlemento narys prof. Vytautas Landsbergis.

Jai pritarė Sibire gimęs ir ne kartą ten lankęsis Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Panašią idėją jis pasakojo turėjęs kiek anksčiau, tačiau jai nebuvo lemta išvysti dienos šviesą.

Prireiks ištvermės ir ryžto

Pasak misijos vadovo Gintauto Aleknos, misijai buvo pasirinktas Irkutsko regionas dėl to, kad ten yra antros pagal dydį lietuvių kapinės, kurios šiuo metu – labai blogos būklės. Išvykusio jaunimo laukia misija sudoroti žoles ir krūmus, per kuriuos nebesimato lietuvių kapaviečių.

„Suprantu, kad ši kelionė – nepaprasta, labai intriguojanti, labai reikalinga. Gero ūpo, geros nuotaikos ir laimingo sugrįžimo į gimtąjį kraštą“, - susirinkusiems palinkėjo Algirdas Brazauskas.

„Sveikas, drąsus jaunime, - susirinkusiems ištarė prof. V. Landsbergis. – Vykstant į labai nelengvą kelionę patirsite sunkumų, kurių, tikriausiai, dar gyvenime nesate patyrę, pamatysite, ko nesate matę. Grįšite užsigrūdinę, daug sužinoję, susitikę su įvairiais žmonėmis tolimuose kraštuose, kurie daug ką jums papasakos“.

„Grįšite sustiprėję, gal ir Marijonas surimtės. Aš, tiesą sakant, jam labai pavydžiu, kai pamačiau jį su žaliu kostiumu, kad negalėsiu ten vykti“, - nusišypsojo V. Landsbergis.

Tiesa, į Sibirą keliaujantis M. Mikutavičius atsikirto, kad pabendravus su ekspedicijos dalyviais, kyla abejonės, ar pavyks surimtėti.

Rytoj ryte ekspedicijos dalyviai turėtų pasiekti Maskvą, kurioje praleis visą dieną. Vakare lietuvių kapines Sibire pasiryžęs tvarkyti jaunimas sės į lėktuvą ir po beveik penkių valandų truksiančio skrydžio pasieks Krasnojarską.

Didelis jaunimo susidomėjimas

Šiemet organizatorius ypač nustebino itin didelis visuomenės susidomėjimas projektu. Per beveik keturias pirmojo atrankos etapo savaites, kurio metu visi buvo kviečiami pildyti anketas internete, organizatoriai sulaukė rekordinio skaičiaus – daugiau kaip 1600 anketų.

Ekspedicija Sibire vyks liepos 3-23 dienomis. Didžiąją laiko dalį dalyviai gyvens laukinės gamtos sąlygomis, daugybę kilometrų keliaus pėsčiomis, kartu su savimi nešdami kuprines.

Kartu su misijos dalyviais šiemet į misiją išvyko pramogų pasaulio atstovai M. Mikutavičius ir Martynas Starkus, kartu su jais – ir profesionali filmavimo grupė.