"Sprendimas savo turinio prasme yra pozityvus ir būtinas dėl 2014 metų stojimo sąlygų. Pritrūko laiko diskusijoms, ir dėl to mes prisiimame dalį savo atsakomybės", - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė G.Steponavičius.

Anot Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), dauguma mokyklų jau pritaikė tvarkaraščius prie naujos tvarkos ir jos nukėlimas reikštų, kad tos mokyklos vėl turi peržiūrėti tvarkaraščius. Be to, ministerija išsakė nuogastavimus, kad nusprendus nukelti patvirtintą tvarką iki 2015 metų, gali užsitęsti diskusijos, kokia tvarka galios 2014-aisiais.

"Ką reikštų nukėlimas 2015 metams šioje situacijoje: viena vertus, nėra 2014 metų jokių suderintų sąlygų ir atsiranda teisinis vakuumas. Antra priežastis - liūto dalis mokyklų jau yra pasikoregavusios tvarkaraščius, o ten, kur reikia pagalbos, visos ministerijos pajėgos yra, kad padėtume vienuoliktokams, mokytojams, mokykloms susiorientuoti. Ta linkme mes ir judame", - kalbėjo G.Steponavičius.

Dėl šios tvarkos į ministrą šią savaitę kreipėsi vaiko teisių apsaugos kontrolierė E.Žiobienė, siūlydama nukelti naują stojimo tvarką iš 2014-ųjų, kaip numatyta dabar, bent į 2015-uosius. Kitu atveju ji pagrasino kreiptis į teismą.

"Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pasiūlė švietimo ir mokslo ministrui pakeisti priimtą teisės aktą, numatant, jog numatyti stojančiųjų į aukštąsias mokyklas atrankos kriterijai ir jų eilės sudarymo principai būtų taikomi ne anksčiau kaip 2015 metais. Kitu atveju, vaiko teisių apsaugos kontrolierė svarstys galimybę kreiptis į teismą", - teigiama Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pranešime.

E.Žiobienės nuomone, naujovės nebuvo tinkamai išdiskutuotos visuomenėje, sprendimai priimti skubotai, neatsižvelgiant ir neįvertinant, jog tokiu būdu gali būti pažeistas ne tik teisėtų lūkesčių, bet ir vaiko interesų prioritetiškumo principas. Taip pat atkreiptas dėmesys, jog geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2014 metais tvarkos aprašas priimtas galimai nesilaikant Mokslo ir studijų įstatymo nuostatų.

"Vaiko teisių kontrolierė yra paprašiusi mūsų paaiškinimo, kurį su teisininkais mes labai įdėmiai, detaliai ir atsakingai artimiausiu metu surašysime", - ketvirtadienį sakė G.Steponavičius.

Ministras stojimo tvarką 2014 metams patvirtino prieš kelias savaites. Tačiau kilus dalies moksleivių ir mokyklų vadovų pasipriešinimui, praėjusią savaitę jis pripažino, kad naujoji tvarka nebuvo tinkamai aptarta, ir pasiūlė, jog naujovės galėtų įsigalioti 2015 metais. Su šiuo pasiūlymu jis kreipė į Lietuvos universitetų rektorių konferenciją bei Lietuvos aukštųjų mokyklų asociaciją bendrajam priėmimui organizuoti (LAMABPO).

Tačiau rektorių konferencija praėjusią savaitę paskelbė mananti, kad naujos priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarkos nereikia atidėti ir ją reikia įvesti 2014 metais. Anot rektorių, "dėl priėmimo sąlygų universitetai yra sutarę ir jų persvarstymui nėra pagrindo".

Pagal dabartinius planus, 2014 metais stojant į universitetus ir kolegijas konkursinis balas bus formuojamas iš keturių mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų arba metinių įvertinimų.

Dviejų dalykų bus įskaitomi tik valstybinio brandos egzamino rezultatai, o kitų dviejų - valstybinio brandos egzamino rezultatai arba atitinkamai perskaičiuoti metinio pažymio vertinimai. Tačiau egzaminų laikymas duos aukštesnius balus.

Šiuo metu norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o universitetą - tris.

Dar viena po dviejų metų numatoma įvesti naujovė - ta, kad norint įstoti į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje reikės pasiekti nustatytą užsienio kalbos mokėjimo lygį.