Skaičiuojama, kad Lietuvoje per paskutinius 10 metų studentų skaičius išaugo keturis kartus. Į Lietuvą kasmet atvažiuojančiųjų pagal įvairias mainų programas didėja.

Pasak ministro, šiemet stojančiųjų į aukštąsias mokyklas geografija pasikeitė.

"Anksčiau pirmoje vietoje būdavo Libanas, Pakistanas, Indija, šiais metais, pavyzdžiui, Medicinos universiteto (Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, -ELTA) pirmoje vietoje yra Vokietijos piliečiai, antroje vietoje - Ispanijos, trečioje vietoje - švedai ir tiktai ketvirtoje vietoje žmonės iš Izraelio", - ketvirtadienį per bendrą tarptautinės konferencijos "Europos aukštasis mokslas pasaulyje" spaudos konferenciją kartu su Europos Komisijos Švietimo ir kultūros komisare Androulla Vassiliou sakė ministras D. Pavalkis.

Rytų šalys, pasak D. Pavalkio, išsirikiavusios tolėliau.

Tiesa, ministras neturėjo paaiškinimo, kodėl taip yra, tačiau priežasčių ieškoti žadėjo. D. Pavalkis, kuris prieš tapdamas ministru pats užsiėmė akademine veikla, juokavo, kad galbūt Lietuvoje studijų kokybė yra panaši kaip ir svetur, bet, kaip jam anuomet sakydavo studentai, Lietuvoje "pigesnis alus", "gražios merginos".

"To rimtai priimti galbūt ir negalima, bet sakau tai, ką neoficialioje aplinkoje sakydavo. Galbūt reiktų detalesnės apklausos, kad būtų išsiaiškinta, kokios priežastys juos atveda čia. Kad juos atveda, tai yra gerai", - sakė švietimo ir mokslo ministras.