Aukščiausią vietą užimanti privati aukštoji mokykla, kaip ir pernai - ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas.

Geriausių valstybinių universitetų reitinge antrąją vietą užima Kauno technologijos universitetas (KTU), trečią - Mykolo Romerio universitetas (MRU), ketvirtas – Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), penktas - Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU). Pirmasis penketukas, lyginant su pernai, beveik nepakito, tik vietomis susikeitė VGTU ir VDU.

Paskutinėje - tryliktoje - vietoje tarp valstybinių aukštųjų liko Lietuvos kūno kultūros akademija, ją nedaug lenkia Vilniaus dailės akademija (VDA).

Auštosios mokyklos buvo reitinguojamos įvertinant devynis kriterijus: mokslo ir meno veiklą, aukščiausius akademinio personalo ir alumnų veiklos įvertinimus, akademinį personalą, tarptautiškumą, studijų krypčių įvairovę, studijų sąlygas, studentų apklausą, įgytos specialybės paklausą darbo rinkoje ir finansavimo struktūrą.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje, skirtoje reitingui pristatyti, jo rengėjai sulaukė priekaištų iš kai kurių aukštųjų mokyklų atstovų dėl reitingavimo kriterijų - esą jie naudingi daliai universitetų. Dailės akademijos atstovė Eglė Ganda Bogdanienė išsakė nepasitenkinimą tuo, kad VDA ir kitų aukštųjų absolventai lyginami, be kita ko, ir pagal jų skaičių Darbo biržoje. VDA šiuo atžvilgiu pasirodė silpniausiai, bet esą šie duomenys neatspindi realios situacijos.

"Kiekvienam laisvam menininkui, kuris dirbdavo pagal autorinę sutartį, pagal terminuotą darbo paslaugų pirkimo sutartį arba pagal patentą, daug labiau apsimokėdavo užsiregistruoti Darbo biržoje, kad nemokėtų "Sodros" mokesčio ir pajamų mokesčio. Tai tiesiog gudrus sprendimas tam, kad du ar net ir tris kartus nemokėtų tų pačių mokesčių valstybei", - atviravo ji.

"Veido" atstovai savo ruožtu teigė prieš rengdami reitingą kalbantys su aukštųjų mokyklų atstovais apie kriterijus ir esantys atviri jų pasiūlymams, taip pat tikino, jog vieta reitinge nepriklauso nuo to, kiek užsakomųjų straipsnių savaitraštyje nusipirko aukštosios mokyklos. "Kažkas turi užimti paskutinę vietą", - replikavo savaitraščio vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas.

"Užsakomieji straipsniai tikrai neturėjo jokios įtakos nei šiais, nei ankstesniais metais", - tvirtino viena iš reitingo autorių, "Veido" apžvalgininkė Jonė Kučinskaitė.

Pasak socialinių tyrimų bendrovės "Prime Consulting" direktoriaus Sauliaus Olencevičiaus, darbdaviai kreipia ne itin didelį dėmesį, kokį universitetą baigę jų darbuotojai, bet skundžiasi tuo, kad esą po studijų pas juos ateina "ne iki galo paruošti" žmonės - žinantys teoriją, bet stokojantys praktikos. Tuo metu studentai, anot jų atstovų, daugiausia pastabų išreiškė dėl dėstytojų bendravimo su jais stiliaus ir įsiklausymo į jų nuomonę.

69,7 taškus sudėjus visus įvertinimus surinko VU, 61,1 - KTU, 51 - MRU, 50,1 - VDU, 45,9 - VGTU. Pirmą kartą reitinge esantis Sveikatos mokslų universitetas surinko 33,6, Šiaulių universitetas (ŠU) - 30, Klaipėdos universitetas - 28,7, Lietuvos žemės ūkio universitetas - 28,6, Vilniaus pedagoginis universitetas - 25,8, Lietuvos muzikos ir teatro akademija - 25,5, Vilniaus dailės akademija - 15,5, Lietuvos kūno kultūros akademija - 15,1 taško.

Tarp sureitinguotų šešių privačių mokslo įstaigų, be lyderio ISM su 70,7 taško, antroje vietoje yra VU Tarptautinio verslo mokykla (35,6), trečia - Verslo ir vadybos akademija (17,8), ketvirtas - LCC tarptautinis universitetas (16,2), toliau rikiuojasi Europos humanitarinis universitetas (EHU) penktas (2,2) ir Vilniaus verslo teisės akademija šešta (1,8).

Pasak G.Sarafino, kai kurios iš privačių aukštųjų mokyklų priešinosi reitingavimui.

"Kai kurie siunčia raštus, įsakmiai reikalauja, kad mes jų iš viso nereitinguotume. EHU - nežinau, kokį spaudimą jie čia mums darė: "Prašome išbraukti, pas mus nestudijuoja jaunuoliai iš Lietuvos, tik keli yra", bet jie gauna finansavimą iš Lietuvos, ir mes juos įtraukėme, ir įtrauksime kitus", - kalbėjo jis.

Studentai geriausiai vertina VDU, kuris pagal šį kriterijų surinko 9,3 taško iš 10. ISM ir Verslo ir vadybos akademija surinko atitinkamai 8,8 ir 8,6 taško. MRU ir ŠU, surinkę 7,5 ir 7,3 taško, užbaigia studentus labiausiai tenkinančių aukštųjų mokyklų penketuką. Reitingo lyderis VU šiuo atžvilgiu surinko 5,6 taško.