Ši tendencija dominuoja ne vien Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Visgi, nacionalinę bei europinį politiką gali formuoti ir tvirta bei kryptinga jauno žmogaus nuomonė.

Su šia idėja Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) ėmėsi įgyvendinti struktūrinio dialogo iniciatyvą „Įsitrauk. Nes jaunimo nuomonė svarbi“. LiJOT išsikėlė tikslą pasiekti bent 10 tūkst. jaunų žmonių ir paklausti jų nuomonės visai Europai rūpimais klausimais. Tai jauni žmonės gali padaryti internetinėje platformoje www.isitrauk.lt arba gyvose diskusijose skirtinguose regionuose, kur pareiškę savo nuomonę gali laimėti kampanijos prizus. Tai pirmas kartas Lietuvoje, kai siekiama surinkti ir susisteminti jaunimo nuomonę tokiu dideliu mastu.

„Kiekvienas jaunas žmogus turi minčių ir idėjų, tačiau vis dar bijo naudotis nuomonės galia. Mūsų tikslas yra paskatinti jaunimą kalbėti apie tai, kas jiems svarbu ir rūpi ne bet kaip, o kryptingai ir efektyviai. Ši iniciatyva stengiasi, kad Lietuvos jaunimo nuomonė nuskambėtų garsiausiai iš visų 28 valstybių Europoje. Būtent todėl ir sukūrėme unikalią platformą, kuri leidžia išsakyti savo nuomonę ir prisidėti prie siekiamo surinktų nuomonių skaičiaus“, – sakė LiJOT prezidentas Mantas Zakarka.

Pagrindinė iniciatyvos tema, kurią šiemet aptars visos Europos jaunimas – imigraciniai klausimai, tarpkultūrinė aplinka, gebėjimas išnaudoti savo – kaip jauno žmogaus – potencialą.

„Temos, kuriomis jaunas žmogus skatinamas kalbėti iniciatyvos metu, yra svarbios ne vien šiai amžiaus grupei, bet ir visai visuomenei. Ši europinė iniciatyva tik įrodo, kad Europos Komisija neabejoja, jog jaunas žmogus turi įdomių minčių bei idėjų, kurios turėtų būti vertinamos ir aptariamos visos Europos mastu, o ne sklandyti vien socialiniuose tinkluose ar draugų pasisėdėjimuose. Esu tikras, kad kiekvienas esame išreiškę tam tikrą poziciją bent vienu iš minėtų klausimų, tad kodėl bijome visa tai pasakyti garsiai ir stipriai, taip, kad keistume visuomenę, valstybę, visą Europą?“, – teigia M. Zakarka.

LiJOT prezidentas pridūrė, kad jei norime, jog Lietuvos jaunimo nuomonė Europoje būtų girdima garsiausiai nėra vien skambi frazė. Daugiausia nuomonių reiškia, jog Europos Sąjungos Taryba, priimdama sprendimus, labiausiai atsižvelgs į mūsų šalies jauno žmogaus mintis, o tai Lietuvai – labai didelis žingsnis.

Struktūrinis dialogas yra Europos Sąjungos iniciatyva skirta skatinti jaunus žmones dalyvauti formuojant jaunimo politiką europiniu lygmeniu. Apibendrinus kiekvieno jauno žmogaus išreikštą nuomonę, sudarytos rekomendacijos įtraukiamos į aukščiausio lygmens europinius dokumentus ir tokiu būdu daro įtaką svarbiems jaunimui sprendimams ne vien Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)